Τα κύματα στον Κόλπο Ουαϊμέα της Χονολουλού είναι μυθικά. Φέτος, ωστόσο, ξεπέρασαν τα 15 μέτρα, φτάνοντας στο μεγαλύτερο ύψος τους εδώ και χρόνια. Για τους επαγγελματίες του σερφ ήταν η στιγμή να πάρουν τις σανίδες τους και να ριχτούν στη μάχη του «Τριπλού Στέμματος».


Την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες στη μνήμη του Έντι Ακάου, ενός ικανότατου σέρφερ από τη Χαβάη και ναυαγοσώστη, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 1978 προσπαθώντας να σώσει τους τέσσερις επιβαίνοντες ενός κανό που ανατράπηκε, ήταν το- μακρινό για τους σέρφερ- 2002. Στα 25 χρόνια της ιστορίας των αγώνων, αυτή είναι μόλις η όγδοη φορά που δόθηκε το σήμα της εκκίνησης. Κι αυτό γιατί οι σέρφερ ρίχνονται στη μάχη μόνο εάν τα κύματα στον κόλπο ξεπεράσουν τα 12 μέτρα. Αλλά το «Τριπλό Στέμμα» δεν είναι για τον οποιονδήποτε. Την πρωτιά διεκδίκησαν μόλις 28 σέρφερ. Ανάμεσά τους ήταν και ο Κέλι Σλέιτερ, ο σύγχρονος θρύλος του αθλήματος από τη Φλόριντα των ΗΠΑ που έχει δανείσει το όνομά του αλλά και τη φήμη του στο ομώνυμο βιντεοπαιχνίδι της Αctivision. Την προχθεσινή πρώτη ημέρα, ο Σλέιτερ κέρδισε εννέα φορές.

Ο Κόλπος Ουαϊμέα στο νησί Οάχου της Χαβάης είναι η Μέκκα των σέρφερ. Όσοι δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το άθλημα μπορεί να τον γνωρίζουν από ένα κλασικό τραγούδι του συγκροτήματος Βeach Βoys, το «Syrfin΄ USΑ» ή από την τηλεοπτική σειρά «Lost», που είναι και το πιο πιθανό. Οι εκατοντάδες θεατές και τα συνεργεία της τηλεόρασης, όμως, δεν συγκεντρώνονται εκεί τέτοια εποχή για τους Βeach Βoys ή τους ήρωες του «Lost». Η Χαβάη ζει τα πιο θεαματικά της κύματα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κάθε χρόνου. Οι σέρφερ καλούνται να δαμάσουν τα κύματα που θεωρούνται ότι είναι τα καλύτερα του κόσμου. Φέτος η θάλασσα φούσκωσε τόσο πολύ χάρις στο φαινόμενο Ελ Νίνιο που χτύπησε βορειοδυτικά της Χαβάης.

Το Ελ Νίνιο, πάντως, κρύβει κινδύνους. Όταν τα πρώτα τεράστια κύματα έφτασαν στις ακτές του Κόλπου την περασμένη Παρασκευή, οι ναυαγοσώστες έλαβαν τις δικές τους θέσεις μάχης. Ένας σέρφερ κατέληξε στο νοσοκομείο με σοβαρό τραυματισμό στον αστράγαλο. «Το κύμα γύρισε τον αστράγαλό μου τόσο πολύ, που νόμιζα ότι θα ξεκολλούσε η πατούσα μου από το υπόλοιπο πόδι μου», δήλωσε ο Τομ Κάρολ. Οι αρχές είχαν ενημερώσει ότι από την οργή των κυμάτων ήταν πιθανό να σημειωθούν υλικές ζημιές, ενώ οι κάτοικοι της ακτής υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για κάθε ενδεχόμενο.