Παραιτήθηκε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εργασίας Φράντς Γιόζεφ Γιούνγκ,έπειτα από καταγγελίες για το ρόλο του σε αεροπορική επιδρομή στο Αφγανιστάν με θύμα αμάχους.

Ο Γιούνγκ ήταν υπουργός Άμυνας στις 4 Σεπτεμβρίου, όταν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν βομβάρδισαν κατ’ εντολή του Γερμανού συνταγματάρχη Γκέοργκ Κλάιν δύο βυτιοφόρα που είχαν κλαπεί νωρίτερα από τους Ταλιμπάν, κοντά στη βόρεια επαρχία Κουντούζ.

Ο υπουργός, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα «μετακινήθηκε» στο υπουργείο Εργασίας, είχε επανειλημμένως αρνηθεί ότι σκοτώθηκαν άμαχοι σε αυτή την επίθεση.

Χθεςωστόσο, παραδέχθηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι γνώριζε επί βδομάδες την ύπαρξη στρατιωτικής έκθεσης που έκανε λόγο για νεκρούς αμάχους.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσα άτομα σκοτώθηκαν στην επίθεση. Οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνει λόγο για τον θάνατο 70 πολιτών, ενώ η αφγανική κυβέρνηση μιλά για 100 νεκρούς, από τους οποίους οι 30 ήταν πολίτες.

Χθεςπαραιτήθηκε, για την ίδια υπόθεση, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βόλφγκανγκ Σνάιντερχαν.

Τις τελευταίες εβδομάδες το θέμα της επίθεσης στην Κουντούζ προκαλεί οργή στη Γερμανία, όπου σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, η πλειοψηφία του γερμανικού λαού αντιτίθεται στη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.