ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ για την επίλυση του Κυπριακού πρότεινε στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ζήτησε συνομιλίες τύπου Καμπ Ντέιβιντ. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απέρριψε τις τουρκικές προτάσεις σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει μπει στην τροχιά ενός επικοινωνιακού παιχνιδιού για να φαίνεται ότι επιθυμεί λύση.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του στη Ρώμη με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εισηγήθηκε στον κ. Μπαν Κι Μουν την πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Βρετανίας, της Τουρκίας και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου. Ο κ. Ερντογάν- σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών πηγών- κάλεσε τον γενικό γραμματέα να προχωρήσει σε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και, εάν χρειαστεί, να εμπλακεί και ο ίδιος καλώντας στη Νέα Υόρκη τις δύο πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις από κοινού. Η συνάντηση Ερντογάν- Μπαν Κι Μουν έγινε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε πλήρη συντονισμό με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο κ. Ταλάτ τάχθηκε υπέρ μιας ταχύρρυθμης διαδικασίας συνομιλιών σε συγκεκριμένο χώρο, με στόχο να καταρτιστεί- όπως είπε- συμφωνία για επανένωση της Κύπρου σε μια ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Κάλεσε μάλιστα τον κ. Χριστόφια σε «μαραθώνιες ειρηνευτικές συνομιλίες τύπου Καμπ Ντέιβιντ μέχρι το τέλος του χρόνου».

Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τις τουρκικές προτάσεις «ξαναζεσταμένο φαγητό» και κάλεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό αν θέλει να συνδράμει στην επίλυση του Κυπριακού, να οδηγήσει σωστά τα πράγματα στις απευθείας διαπραγματεύσεις, να αποσύρει τον στρατό κατοχής, να σταματήσει τον εποικισμό και να σεβαστεί την Κύπρο και τον λαό της.