Αν σας σφίγγει η πόλη γύρω, αν έχετε διάθεση να επικοινωνήσετε για το πρόβλημά σας, η κυρία Φοίβη Αθηναίου (που έχει τα νεύρα της από οκτώ ετών!) είναι εδώ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Ρhoebe@dolnet.gr (με ένδειξη: Για Φοίβη) και στην ταχυδρομική διεύθυνση «ΤΑ ΝΕΑ», «Ορίζοντες», Για κ. Φοίβη Αθηναίου, Μιχαλακοπούλου 80, 115 28 Αθήνα

Η απελπισία των ταπεινών


Αγαπητή Φοίβη, Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν σαφής και ομόφωνη! Όλοι οι εργαζόμενοι των stage πενταετίας και τριμήνου ακόμα, στον δρόμο. Οι πρώην άνεργοι ξανά στην ανεργία! Παράνομοι, πορτοφολάδες, ξεπουλημένοι.

Όλοι για φτύσιμο δηλαδή. «Το Παλτό» του Ακάκιου Ακακίεβιτς να αφαιρεθεί πάραυτα από τις πλάτες τους, για να ζεστάνει τις πλάτες άλλων επίσης ανέργων! Έτσι η απελπισία των πρώην εργαζομένων σε συνθήκες δουλείας από έσχατη ανάγκη γίνεται μοχλός λύσης του προβλήματος της ανεργίας.

Έτσι έκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Και οι πρώην πάτρωνες του πιο ιερού δικαιώματος της δουλειάς με όρους δουλείας και οι μαστροποί του δημόσιου χρήματος απολαμβάνουν το αντίτιμο της άθλιας πολιτικής τους, ασφαλείς και ανενόχλητοι! Ζητώ συγγνώμη για την οργή μου. Δεν αφορά σε καμία περίπτωση τους έντιμους πολιτικούς της προηγούμενης κυβέρνησης. Ξέρουν και εκείνοι και εμείς ποιοι είναι!

Μόνο να μην τους ξεχάσουμε. Στην ασθενή μνήμη μας ποντάρουν! Το ΑΣΕΠ θα εφαρμοστεί αναδρομικά μόνο για τα θύματά τους! Η λογική της τάξης, που εξοστρακίζει κάθε έννοια ανθρωπιάς… Διαβάστε ξανά όλοι εσείς του Συμβουλίου «Το Παλτό» του Γκόγκολ και στη θέση του Παλτού βάλτε τη λέξη ανεργία. Δεν μπορώ να περιγράψω εγώ την απελπισία των ταπεινών!

Όταν η χαρά φίλων και συγγενών εκείνο το γιορτινό βράδυ των εκλογών παρέμενε πεισματικά ολοζώντανη για μέρες, εσείς είχατε κιόλας πάρει την απόφαση να τιμωρήσετε τους φταίχτες των ερειπίων που παραλάβατε… τα παιδιά μας… Θα τρίβουν τα χέρια τους οι νέοι μαικήνες της πενταετίας. Και η απόγνωση χιλιάδων ανθρώπων δεν θα φτάσει ποτέ μέχρι τα γραφεία σας. Μετά το θεϊκό βιολοντσέλο (Γκόγκολ), τα ντραμς του θυμωμένου Μπρεχτ! «Αυτοί που είναι από κάτω, κρατιούνται κάτω για να μένουν από πάνω όσοι από πάνω είναι. Και η μικρότητα των απάνω είναι ατελείωτη. Κι έστω και αν ήταν καλύτεροι, σε τίποτα δεν θα βοηθούσε, γιατί το σύστημα που φτιάσανε δεν έχει όμοιό του: Εκμετάλλευση και αταξία, ζωώδες και επομένως ακατανόητο!».

Αυτό το σύστημα παραλάβατε! Αλλά τα ερωτήματα παραμένουν. Το ΑΣΕΠ είναι ένας νόμος άδικος; Όχι! Το ΑΣΕΠ είναι ένας νόμος δίκαιος! Πώς ένας δίκαιος νόμος μπορεί να προκαλεί τόση δυστυχία; Ακατανόητο!

Πολίτης του καναπέ Σάσα Βενιέρη Όλοι οι νόμοι έχουν θύματα, ήδη από την εποχή του Σωκράτη.

Το θέμα είναι όταν μπορούμε να το προλαβαίνουμε αυτό, να το κάνουμε. Η ευελιξία δεν είναι πάντα κακό πράγμα, ούτε αφορά μόνο τις θέσεις εργασίας…

Η Ν.Δ. και το μέλλον των παιδιών…


Αγαπητή μου κυρία Φοίβη Αθηναίου, καλή σου μέρα. Στα 31 χρόνια που έχω στη Φινλανδία, απ΄ ό,τι θυμάμαι, ποτέ δεν έχουν γίνει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Οι βουλευτικές εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, καθώς εδώ στη Φινλανδία έχουμε κυβέρνηση συνασπισμού- τεσσάρων κομμάτων.

Φοίβη μου, γίναμε διεθνώς ρεζίλι, καθώς όπως έγραφε η μεγαλύτερη σε τιράζ εφημερίδα του Ελσίνκι (η «Ηelsinkin Sanomat», 575.000 φύλλα) ο (πρώην) πρωθυπουργός μας Κ. Καραμανλής για δεύτερη φορά κάνει πρόωρες εκλογές, διότι το κόμμα του είναι βουτηγμένο στα σκάνδαλα. Τι πρόοδος! Καμιά φορά βλέπω από το κομπιούτερ τις ειδήσεις (του ΑΝΤ1), διότι δεν έχω δορυφορική κεραία, κι έτσι στα καλά καθούμενα μου άναψαν τα λαμπάκια από την τελευταία προεκλογική ομιλία του στη Λάρισα.

Το μόνο που πρόλαβα να ακούσω ήταν ότι η Ν.Δ. χτίζει το μέλλον των παιδιών μας (διόρθωσέ με, Φοίβη μου, αν δεν άκουσα καλά λόγω ηλικίας). Έκλεισα το κομπιούτερ μου για να μην το σπάσω.

Αφορμή λοιπόν για να γράψω αυτό το γράμμα για την απελθούσα κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν ο επίλογος του τέως πρωθυπουργού μας, τον οποίο διάβασα σε πρωτοσέλιδο.

Αντιγράφω: «Ο λαός δεν διάλεξε να με εμπιστευθεί».

Δηλαδή ο άνθρωπος είχε την εντύπωση ότι θα κέρδιζε τις εκλογές. Μία και μοναδική λύση υπάρχει για τον τέως: ο θείος του απ΄ ό,τι θυμάμαι έφυγε ως Τριανταφυλλίδης, για τον ανιψιό καλύτερα να φύγει ως Λουμίδης.

Φιλικά, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Ελσίνκι ΥΓ.:

Φοίβη μου, έχω μια απορία: γιατί σε κάθε συγκέντρωση της Ν.Δ. οι οπαδοί της κρατούν την ελληνική σημαία; Η ελληνική σημαία είναι το εθνικό μας σύμβολο, ανήκει σε όλον τον ελληνικό λαό και όχι μόνο στους οπαδούς της Ν.Δ.

Μέχρι τώρα σπάγαμε τηλεοράσεις, τώρα πλέον θα σπάμε και κομπιούτερ. Τι σου κάνει η πρόοδος…

Αγωνίες

Φοίβη


Μπήκε ξανά ως Νο1, στη λίστα μπεστ σέλερ των «Νew Υork Τimes» για γκράφικ νόβελς, το βιβλίο των Απόστολου Δοξιάδη και Χρίστου Παπαδημητρίου «Logicomix». Ένα βιβλίο φιλοσοφίας που, λόγω του ότι γράφτηκε ως κόμικς, άνοιξε πολύ διαφορετικούς ορίζοντες από αυτούς που θα είχε ως απλό δοκίμιο. Συχνά βαυκαλίζονται οι συγγραφείς και οι εκδότες μεταξύ τους, γιατί το ελληνικό βιβλίο δεν περνάει εύκολα τα σύνορα. Ή τα περνάει μεν, χωρίς καμία απήχηση δε. Η απάντηση προφανώς είναι ότι ούτε η θεματική ούτε το ύφος γραφής συγκινούν ιδιαίτερα τους ξένους. Αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα.

Το ελληνικό βιβλίο μπορεί να ζήσει και με την εσωτερική αγορά μόνο. Αρκεί να μην εκφράζει αγωνίες διεθνούς καριέρας…