Πιλοτικά αρχίζει σήμερα ο εμβολιασμός του προσωπικού σε 28 νοσοκομεία της χώρας με την επίβλεψη των αρμόδιων επιτροπών πανδημίας. Πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους χώρους των εμβολιασμών δίνονται στην τηλεφωνική γραμμή 1135 του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ειδικά για τα παιδιά, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Γιώργος Σαρόγλου υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός τους θα γίνει όπως και με τους ενηλίκους και όχι ιδιωτικά στον παιδίατρό τους. Όπως εξήγησε, «το εμβόλιο δεν έρχεται σε ατομική δόση, αλλά σε φιαλίδιο των 10 δόσεων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός 24 ωρών από τη στιγμή που θα ανοιχτεί και επομένως πρέπει να υπάρχει μαζικότητα του πληθυσμού για να μη χαθούν πολύτιμες δόσεις». Σε μία προσπάθεια να πείσει τους επιστήμονες να εμβολιαστούν για να δώσουν το παράδειγμα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάνει έκκληση προς το νοσηλευτικό προσωπικό να εμβολιαστεί «για να συμβάλουν στο να υποχωρήσουν οι ανησυχίες των πολιτών για το νέο πανδημικό εμβόλιο». Η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι η χώρα μας είναι σε πλεονεκτική θέση, καθώς «έχει ήδη από τον Οκτώβριο αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός σε 15 χώρες χωρίς προβλήματα». Αλλά και η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης Ελένη Γιαμαρέλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις για τυχόν παρενέργειες του νέου εμβολίου είπε: «Ακόμη και το κοινό εποχικό εμβόλιο κάθε χρόνο είναι καινούργιο, είναι ένα νέο εμβόλιο. Ο αμερικανικός και ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων απαιτούν κλινική δοκιμή μόνο σε 60 ανθρώπους».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων, στην Ελλάδα έχει ήδη προσβληθεί από τη νέα γρίπη το 23% του πληθυσμού- δηλαδή ο ένας στους τέσσερις Έλληνες. Από αυτό μόλις το 2-3% εκδήλωσε κάποια συμπτώματα ή χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ οι υπόλοιποι εκτιμάται ότι πέρασαν τη γρίπη στο σπίτι χωρίς να εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα.

Η νέα γρίπη μέχρι στιγμής εμφανίζεται ήπια στη χώρα μας, είπε χθες η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός, καθώς «ο χειμώνας είναι μπροστά». Και επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός «αλλά προτρέπουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες». Όσο για την επάρκεια σε εμβόλια ανακοινώθηκε ότι:

●Στις 16 Νοεμβρίου η χώρα μας θα διαθέτει 700.000

δόσεις του πανδημικού εμβολίου και ●στις 7 Δεκεμβρίου θα έχουν παραληφθεί συνολικά 2,5 εκατομμύρια δόσεις όσο περίπου υπολογίζεται ότι είναι ο πληθυσμός που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Το νέο εμβόλιο δεν θα χορηγείται ιδιωτικά από παιδιάτρους