Φρικτό θάνατο, δηλητηριασμένοι από μονοξείδιο του άνθρακα, βρήκαν στο ξενοδοχείο «Νεφέλη» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης ένας 27χρονος κι ένας 28χρονος πελάτης με διαφορά 24 ωρών ο ένας από τον άλλο. Παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί ένας θάνατος, δεν έγινε καμία παρέμβαση ώστε να ελεγχθούν οι συνθήκες στο ξενοδοχείο, κάτι που ενδεχομένως θα είχε αποτρέψει τον δεύτερο θάνατο χθες.


«Πρόκειται για δηλητηριάσεις, οι οποίες οφείλονται πιθανότατα σε διαρροή του συστήματος ψύξης ή θέρμανσης του ξενοδοχείου. Από την ιατροδικαστική εξέταση διαπιστώθηκε στο αίμα τους κορεσμός μονοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό 70%- 80%, που είναι ιδιαίτερα υψηλό», είπε στα «ΝΕΑ» ο ιατροδικαστής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ματθαίος Τσούγκας.

«Τα θύματα έχασαν σταδιακά τις αισθήσεις τους και δεν ξύπνησαν ποτέ. Ήταν ένας γλυκός “ύπνος”, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση. Η δηλητηρίαση επήλθε σταδιακά, πιθανότατα λόγω ατελούς καύσης στην κεντρική μονάδα θέρμανσης ή κλιματισμού της ξενοδοχειακής μονάδας», εξήγησε ο ιατροδικαστής Σαμουήλ Ντουγκουτζάου, ο οποίος έκανε τη νεκροτομή του δεύτερου θύματος. Όπως έγινε γνωστό, τα θύματα βρέθηκαν νεκρά στα δωμάτιά τους χθες και προχθές τα ξημερώματαμε διαφορά δηλαδή 24 ωρών ο ένας από τον άλλο. Ο πρώτος θάνατος αποδόθηκε αρχικά σε παθολογικά αίτια και δεν έγινε καμία συσχέτιση με το ξενοδοχείο. Τα άγνωστα μεταξύ τους θύματα, ένας Έλληνας εμπορικός αντιπρόσωπος από τα Τρίκαλα κι ένας Ελληνοκροάτης, νοίκιασαν διαφορετικά δωμάτια, το ένα πάνω από το άλλο, γεγονός που σημαίνει ότι οι θάνατοι οφείλονται στην ίδια διαρροή. Οι άτυχοι πελάτες είχαν κλείσει τα παράθυρα των δωματίων, με αποτέλεσμα να μην αερίζονται και βρέθηκαν νεκροί στα κρεβάτια τους. Αρχικά, τα δύο περιστατικά αναφέρθηκαν στην Αστυνομία ως αιφνιδιαστικοί θάνατοι, ωστόσο μετά τη νεκροψία διαπιστώθηκε η αιτία του θανάτου.

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης.

Για το τραγικό περιστατικό ενημερώθηκε η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, με εντολή της οποίας εκκενώθηκε το ξενοδοχείο και συνελήφθη ο ιδιοκτήτης. Στο σημείο έσπευσαν ειδικοί πραγματογνώμονες και αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, προκειμένου να εντοπίσουν την πηγή της διαρροής που είχε την τραγική συνέπεια για τους δύο ανθρώπους. Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο «Νεφέλη» στο Πανόραμα λειτουργεί από τη δεκαετία του ΄70 και θεωρείται από τα πολύ καλά ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, όπου μάλιστα συνήθως καταλύουν και αθλητικές ομάδες πριν από αγώνες. Όπως καταγγέλθηκε πάντως, στον χώρο του ξενοδοχείου δεν βρέθηκε φύλλο ελέγχου του καυστήρα για την περίοδο από το 2005 έως τώρα, ενώ όπως έγινε γνωστό το 2005 είχε γίνει εγκατάσταση φυσικού αερίου.

Επτά νεκροί σε δέκα χρόνια


Τα τελευταία δέκα χρόνια άλλους επτά ανθρώπους έχει σκοτώσει το μονοξείδιο του άνθρακα την ώρα του ύπνου, σε ένα ξενοδοχείο και σε ένα εξοχικό σπίτι.

5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1999. Από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα έπειτα από βλάβη του καυστήρα πέθαναν σε ξενοδοχείο της Ρόδου 3 Αυστριακοί- δύο γυναίκες και ένας άνδρας.

26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006. Στην Κέρκυρα, από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα στο δωμάτιο όπου είχαν καταλύσει στο ξενοδοχείο «Κέρκυρα Μπιτς» πέθαναν ο 6χρονος Ρόμπερτ και η 7χρονη Κριστιάνα Σέφερτ. Ο πατέρας τους Νέλι Σέφερτ και η σύντροφός του Ρουθ Αμί είχαν βρεθεί τότε σε κωματώδη κατάσταση αλλά τελικά κατάφεραν να επιβιώσουν.

14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007. Ένα ζευγάρι έχασε τη ζωή του στο Νεοχώρι Ηλείας από τοξικά αέρια που παρήχθησαν από το καλοριφέρ στο σπίτι όπου φιλοξενείτο.