Ζωντανή «ομίχλη»

Π.Θ.Κ.


«Ένας νέος κινηματογραφικός νόμος δεν θα φέρει από μόνος του την άνοιξη στο ελληνικό σινεμά, αλλά θα βοηθήσει να σταθεί σε σωστές βάσεις» ήταν το γενικό συμπέρασμα της χθεσινοβραδινής συζήτησης που άνοιξε στην «Έλλη» την Εβδομάδα Fog Films, των γνωστών «Κινηματογραφιστών στην ομίχλη» που εδώ και τρεις μήνες έχουν αναταράξει τα νερά στα εγχώρια κινηματογραφικά πράγματα. Οι χθεσινές προβολές άρχισαν με τη «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα, ενώ η επίσημη πρεμιέρα δίνεται απόψε στις 22.30 με το «Μαύρο λιβάδι» του Βαρδή Μαρινάκη σε πανελλήνια πρεμιέρα. Κι είναι αλήθεια πως στο κίνημα των «Κινηματογραφιστών στην ομίχλη» συμμετέχει η συντριπτική πλειονότητα των σκηνοθετών και παραγωγών του ελληνικού σινεμά.

Αυτήν την εβδομάδα θα προβληθούν 15 ταινίες μυθοπλασίας, τις οποίες υπογράφουν νέοι και παλαιότεροι σκηνοθέτες, 8 ντοκιμαντέρ, 28 μικρού μήκους και μία ψηφιακή. Αλλά και οι οκτώ σκηνοθέτες που θα στείλουν τις ταινίες τους στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συμφωνούν για την ανάγκη δημιουργίας νέου κινηματογραφικού νόμου και δεν έχουν καταθέσει τις ταινίες τους για τα Κρατικά Βραβεία του υπουργείου Πολιτισμού.

Κυριακίδης σώζει!

Γ.Δ.Κ.Σ.


Κακό μάτι, φαίνεται, έπεσε, την Τρίτη, στην επίσημη πρεμιέρα του «Ψηλά από τη γέφυρα» του Άρθουρ Μίλερ που παρουσιάζει ο Γρηγόρης Βαλτινός στο θέατρο «Βρετάνια» σε σκηνοθεσία του και κρατώντας τον βασικό ρόλο του Έντι. Ο Πέτρος Φυσσούν που ερμηνεύει με κύρος πρωταγωνιστικό τον δικηγόρο Αλφιέρι- τον αφηγητή του έργου-, μετά το πλούσιο χειροκρότημα που πήρε στο τέλος της παράστασης, παραπάτησε στα σκαλιά που οδηγούν από τη σκηνή στα καμαρίνια, έπεσε και έσπασε το ισχίο του- χτες μάλιστα εγχειρήθηκε με επιτυχία. Ο Γρηγόρης Βαλτινός έδρασε αστραπιαία. Και ο Στέφανος Κυριακίδης στον οποίο πρότεινε την αντικατάσταση- έμπειρος και με καλή μνήμη- δέχτηκε την πρόκληση. Έκανε όλη μέρα πρόβα και το βράδυ της Τετάρτης εμφανίστηκε στη σκηνή ως Αλφιέρι σώζοντας την κατάσταση- ούτε μία παράσταση δεν χάθηκε. Και όλα πήγαν καλά. Ενώ κανένας από τους θεατές δεν επέστρεψε το εισιτήριό του αν και ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για την αντικατάσταση. Περαστικά στον Πέτρο Φυσσούν!

Σεναριογράφοι στο Μουσείο

Π.Θ.Κ.


Συμβαίνουν και παγκοσμίου ενδιαφέροντος καλλιτεχνικά γεγονότα στη χώρα μας- για να μη γκρινιάζουμε.

Όπως το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σεναριογράφων, σήμερα και αύριο, με εκπροσώπους από όλες τις γωνιές της Γης- και της Αμερικής- και αρκετούς από αυτούς να έχουν υπογράψει σούπερ εμπορικές επιτυχίες. Μπορεί να μην ενδιαφέρει άμεσα το μεγάλο κοινό αλλά η σημασία του είναι σημαντική, καθώς θα επηρεάσει την εξέλιξη της γραφής ιστοριών στο σινεμά. Γι΄ αυτό και χθες το βράδυ ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τους υποδέχθηκε στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης όπου και ξεναγήθηκαν.

Αναβολή Λεάο

Χ.


Δεν θα δούμε τον Ροντρίγκο Λεάο και τους Cinema Εnsemble όπως ήταν προγραμματισμένο αυτήν την Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής. Η συναυλία αναβάλλεται όπως ανακοίνωσε η διοργανώτρια εταιρεία. Νέα ημερομηνία και χώρος θα ανακοινωθούν μόλις επιβεβαιωθούν. Όσοι έχουν προμηθευτεί εισιτήριο μπορούν να το εξαργυρώσουν, εισπράττοντας το αντίτιμο, από σήμερα και για διάστημα ενός μήνα από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής (Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη. Τηλ. 210-7282.333).