Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους με διαφορά 24 ώρων εξαιτίας διαρροής μονοξειδίου του άνθρακασε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Με εντολή της εισαγγελίας, το ξενοδοχείο «Νεφέλη» στο Πανόραμα εκκενώθηκε ενώ συνελήφθη και ο ιδιοκτήτης του, καθώς, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή του Αριστοτελείο Πανεπιστημίου, Ματθαίος Τσούγκας, πρόκειται για δηλητηριάσεις που οφείλονται σε διαρροή από το σύστημα ψύξης ή θερμανσης του κτιρίου. Από την εξέταση προέκυψε ότι τα ποσοστά μονοξειδίου στο αίμα των νεκρών ξεπερνούσαν το 70%- ποσοστό ασυνήθιστα υψηλό.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα θύματα έχασαν τις αισθήσεις τους σταδιακά, σαν να είχαν ναρκωθεί για χειρουργείο. Η διαρροή πιθανότατα οφείλεται σε ατελή καύση στη μονάδα θέρμανσης του ξενοδοχείου.

Στο εικοσιτετράωρο που μεσολάβησε μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου θανάτου, δεν έγινε καμία ενέργεια ελέγχου ή πρόληψης, καθώς ο πρώτος θάνατος αποδόθηκε αρχικά σε παθολογικά αίτια. Τα θύματα ήταν ένα Ελληνοκροάτης και ένας Έλληνας εμπορικός αντιπρόσωπος από τα Τρίκαλά. Τα δωμάτια που είχαν νοικιάσει βρίσκονταν το ένα πάνω από το άλλο, γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες ότι η δηλητηρίασή τους προήλθε από την ίδια διαρροή. Οι άτυχοι πελάτες είχαν κλείσει τα παράθυρα των δωματίων, με αποτέλεσμα να μην αερίζονται και βρέθηκαν νεκροί στα κρεβάτια τους.

Στο ξενοδοχείο, που θεωρείται από τα καλά της Θεσσαλονίκης και λειτουργεί από τη δεκατία του ’70, βρίσκονται πραγματογνώμονες και αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, προκειμένου να εντοπίσουν τη διαρροή. Η επιχείρηση είχε πρόσφατα προχωρήσει σε εγκατάσταση συστήματος φυσικού αερίου.