«Οι καναλάρχες αισθάνονται ότι οι διασκευασμένες σειρές είναι η πιο φθηνή και σίγουρη λύση…», δηλώνει ο Χάρης Ρώμας με αφορμή το γεγονός ότι τα ελληνικά σίριαλ έχουν γίνει πλέον είδος πολυτελείας. Ο ίδιος αυτήν τη σεζόν παίζει σε… τριπλό ταμπλό. Πρωταγωνιστεί στο σίριαλ «Dr Ρούλης», στη θεατρική παράσταση «Οι ράγες πίσω μου», ενώ θα σκηνοθετήσει τον «Βαφτιστικό» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Από το «Μάμα μία» έως τον «Dr Ρούλη» τι έχει αλλάξει στη μικρή οθόνη;

Το ερασιτεχνικό έγινε λιγότερο ερασιτεχνικό αλλά και το χυδαίο έγινε περισσότερο και απροκάλυπτα χυδαίο. Τότε το trash ήταν το πικάντικο απαγορευμένο που οι μικροαστοί έβριζαν αλλά γούσταραν. Τώρα είναι κανόνας.

Τον «Dr Ρούλη» γιατί θα πρέπει κάποιος να τον δει;

Γιατί σατιρίζει τη μεγάλη φοβία των ανθρώπων που γέννησε ο προηγούμενος αιώνας του καπιταλισμού και αυτός που διανύουμε τώρα, ότι δηλαδή ένας άνθρωπος μέσα σε μια μέρα χάνει όλη την περιουσία του άρα και το lifestyle του.

Μήπως τα ελληνικά σίριαλ έχουν γίνει είδος… πολυτελείας;

Φοβάμαι πως ναι. Οι καναλάρχες αισθάνονται ότι οι διασκευασμένες σειρές είναι η πιο φθηνή και σίγουρη λύση άρα το εθνικό προϊόν, έστω υποπροϊόν, του είδους περνάει στην άκρη, άσε που οι τηλεώρες γεμίζουν και με προϊόντα της καινούργιας τραγικής lifestyle αισθητικής.

Το πρώτο σας θεατρικό έργο «Οι ράγες πίσω μου» για δεύτερη χρονιά στην «Αποθήκη»;

Ευτυχώς υπάρχει και αυτού του είδους η δουλειά που με κάνει να αισθάνομαι αληθινή λύτρωση και επαναπροσδιορίζει τον λόγο που βρέθηκα σε αυτό το επάγγελμα. Ο Θαλής (πρωταγωνιστής της παράστασης) μπορεί να είναι… υπαρκτό πρόσωπο;

Είναι υπαρκτό πρόσωπο αλλά αν δεν τον έχεις προσέξει, είναι ακριβώς γιατί αυτά τα πρόσωπα τα σεμνά συνήθως δεν τα προσέχουμε. Το μήνυμα που περνάτε με αυτό το έργο;

Ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος που κινείται με ποιότητα συναισθημάτων και αυτός ο κόσμος αν ποτέ αποφασίσει να ενωθεί μπορεί να κάνει την επανάσταση που διαφαίνεται πια σαν επιτακτική ανάγκη.

Το έργο «παίζει» με τους στίχους του Διονύση Σαββόπουλου. Ο ίδιος τι σας είπε;

Μπράβο. Ποιος ρόλος σάς ικανοποιεί; Ηθοποιού, σεναριογράφου, στιχουργού;

Θα συνεχίζω να εκφράζομαι με όλους αυτούς τους τρόπους χωρίς να τους ιεραρχώ γιατί αυτοί μαζί με τα βαθιά κρυμμένα μυστικά μου συνθέτουν τον αληθινό εαυτό μου.

Χωρούν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη;

Αναλόγως πόσο μακρύ είναι το χέρι. Επίσης, υπάρχουν πράγματα που είναι συμπληρωματικά και φτιάχνουν όλα μαζί ένα καρπούζι.

Θα σκηνοθετήσετε τον «Βαφτιστικό» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Δεν είναι ρίσκο;

Για το ρίσκο αποφάσισα να το κάνω, αν σου πω δε ότι αποφάσισα να συμπεριλάβω σαν «προσκεκλημένο» τραγούδι της παράστασης και ένα τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη θα καταλάβεις πόσο μεγαλώνει το ρίσκο.

Ένας καλός ηθοποιός μπορεί να είναι και καλός σκηνοθέτης;

Ο χρόνος έχει αποδείξει ότι οι μεγάλοι σκηνοθέτες υπήρξαν στη συντριπτική τους πλειονότητα ηθοποιοί.

Ανάμεσα στους «Μεν και δεν», «Κωνσταντίνου και Ελένης», «Το καφέ της Χαράς» ποιο θα ξανακάνατε;

Με όλες αυτές τις σειρές και τους συναδέλφους που συνεργάστηκα με δένουν δυνατοί δεσμοί αγάπης. Φοβάμαι να τους κλονίσω με ξαναζεσταμένο φαγητό.

Από τη «Γλυκιά συμμορία» και τις «Γυναίκες δηλητήριο» τι έχετε κρατήσει;

Το απωθημένο να κάνω καλό κινηματογράφο.

Και από την «Πορνογραφία» του Μάνου Χατζιδάκι;

Τον μεγαλύτερο Διανοούμενο με δέλτα κεφαλαίο, Άντρα με άλφα κεφαλαίο, που γνώρισα στη ζωή μου. Έναν άφοβο άνθρωπο που όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στη μικροψυχία και την κουτοπονηριά.

«Ιθάκη» και «Δύο χείλη κατακόκκινα»: Σε ποιους θα τα αφιερώνατε;

Είναι και τα δυο τραγούδια αφιερωμένα σε συγκεκριμένα άτομα.

Τι σας πληγώνει σήμερα στον χώρο του Θεάτρου και της Τηλεόρασης;

Ότι αυτό που μοιάζει καινούργιο πολύ γρήγορα γίνεται κατεστημένο και παλιό. Και οι παρέες βέβαια πάντα καλά κρατούν. Είμαι ευτυχής που δεν υπήρξα μέλος ποτέ καμίας στενής παρέας αν και κουράστηκα.

Θυμάστε την πρώτη φορά που χτυπήσατε κλειστή πόρτα και ποιος σας την άνοιξε;

Ο Μάνος Χατζιδάκις αυτοπροσώπως όταν έκανα ακρόαση για την «Πορνογραφία».

Τι βλέπετε και τι αποφεύγετε στην τηλεόραση;

Επειδή δεν έχω χρόνο, τρίλεπτα. Τρία λεπτά όμως είναι αρκετά για να καταλάβω πού το πάει η κάθε εκπομπή, αν οι συμπαθείς παραμένουν συμπαθείς, αν αυτοί οι λίγοι που προσπαθούν να προβληματίσουν το παλεύουν ακόμα και αν οι δεκάδες σαχλολαϊκιστές συνεχίζουν το τροπάρι τους.

Τελειόφοιτος της Ιατρικής Σχολής. Πότε κάνατε στροφή 180 μοιρών;

Την είχα κάνει μέσα μου πριν καν περάσω στην Ιατρική.

Ποια σχέση έχετε με τον Χαράλαμπο Ρασσιά;

Ο Χαραλάμπος Ρασσιάς και ο Χάρης Ρώμας ήταν, είναι και θα είναι ακριβώς το ίδιο πρόσωπο.