Μια σειρά βίαιων διαρρήξεων σε πολυτελή σπίτια του Άσπεν στο Κολοράντο των ΗΠΑ έχει κάνει τον τελευταίο καιρό τους κατοίκους αυτού του θερέτρου χειμερινού τουρισμού να φοβούνται.

Όμως οι δράστες δεν ταιριάζουν με τα συνήθη προφίλ της αστυνομίας.


Κατ΄ αρχάς κατά μέσον όρο ζυγίζουν 250 κιλά. Επίσης διαθέτουν πλούσια γούνα και περπατούν στα τέσσερα. Όταν κάποιος τους ενοχλήσει, γρυλίζουν. Όπως είναι κατανοητό, το Άσπεν δέχεται επίθεση από αρκούδες πεινασμένες που χρειάζονται 20.000 θερμίδες καθημερινά, καθώς ετοιμάζονται να πέσουν σε χειμερία νάρκη.

Τέτοια εποχή του χρόνου δεν είναι ασυνήθιστο για μια μαύρη αρκούδα να περνά 20 ώρες την ημέρα τρώγοντας. Συνήθως αυτό το κάνουν στην ύπαιθρο, αλλά φέτος επειδή έβρεξε πολύ δεν υπάρχουν πολλοί καρποί στα δέντρα και έτσι τα ζώα αναγκάζονται να κάνουν επέλαση στα γεμάτα ψυγεία των σπιτιών του Άσπεν. Τουλάχιστον 200 συναντήσεις με αρκούδες καταγράφηκαν στην πόλη στη διάρκεια του Αυγούστου, σε σύγκριση με μόλις 16 το 2008. Μια αρκούδα έβαλε στο στόχαστρο μια έπαυλη αξίας 27,5 εκατομμυρίων δολαρίων και δεν τη σταμάτησε ούτε το υψηλής τεχνολογίας σύστημα ασφαλείας.

Μπήκε μέσα στο σπίτι, ξερίζωσε το εντοιχισμένο ψυγείο και έφαγε ό,τι βρήκε: τυρί, γιαούρτι, μέλι και πολλές μαρμελάδες.

Άλλες αρκούδες τις έχουν δει να τριγυρνούν στους δρόμους του Άσπεν, να προσπαθούν να ανεβούν στα λιφτ του σκι και να εξερευνούν τις ράμπες για σκέιτμπορντ.

«Είναι μεγάλα και δυνατά ζώα», λέει ο Ράντι Χάμπτον, εκπρόσωπος του τοπικού παραρτήματος του οργανισμού προστασίας άγριας ζωής, έπειτα από άλλο ένα περιστατικό κατά το οποίο αρκούδα επιτέθηκε στον ιδιοκτήτη ενός σπιτιού και τον τραυμάτισε σοβαρά. Ο άνδρας ξύπνησε το βράδυ από τα σκυλιά του που γάβγιζαν και κατέβηκε στο ισόγειο όταν ξαφνικά η αρκούδα και τον χτύπησε στο κεφάλι με το πόδι της.

Οι αρχές τώρα στήνουν παγίδες- μεγάλα κλουβιά μέσα στα οποία βάζουν φρούτα και καρπούς. Αφού πιαστούν οι αρκούδες, συνήθως θανατώνονται. Αυτό το καλοκαίρι θανατώθηκαν τουλάχιστον 12 επειδή είχαν πολύ επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους – κάτι που προκαλείται κυρίως όταν φάνε το φαγητό που τρώμε εμείς. Όμως οι παγίδες δεν λειτουργούν πάντα. Μία αρκούδα διέλυσε τον μηχανισμό της παγίδας, μπήκε μέσα, έφαγε όλα τα φρούτα και έφυγε. Αργότερα την πυροβόλησαν.

ΘΑΝΑΤΩΝΟΝΤΑΙ

Οι αρχές στήνουν παγίδες- μεγάλα κλουβιά που έχουν φρούτα και καρπούς. Αφού πιαστούν οι αρκούδες, συνήθως θανατώνονται