ΕΝΝΕΑ επενδυτές προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ. Πρόκειται για τις (με αλφαβητική σειρά) εταιρείες Άκτωρ Α.Ε., Cunico Resοurces Ν.V. (Ολλανδία), Fevamonitico Sarl (Λουξεμβούργο), Ελληνική Χαλυβουργία, Μυτιληναίος Συμμετοχές Α.Ε., Ρanegean Ltd (Κύπρος- Κοινοπραξία μεταξύ Glencore Ιnternational Α.G. & Swissmarine ΙΝC), Solway Ιndustries LΤD (Ρωσία), καθώς και δύο όμιλοι που δεν επιθυμούν προς το παρόν τη δημοσιοποίηση της συμμετοχής τους στον διαγωνισμό.

Βασικοί μέτοχοι της ΛΑΡΚΟ, για την οποία η κυβέρνηση αναζητεί στρατηγικό επενδυτή, είναι το Ελληνικό Δημόσιο με 35%, η Εθνική Τράπεζα με 36% και η ΔΕΗ με 29%. Η ΛΑΡΚΟ, παρά το γεγονός ότι σήμερα εμφανίζεται ξανά ως ζημιογόνος επιχείρηση με χρέη 40 εκατ. στη ΔΕΗ, 100 εκατ. σε τράπεζες και άλλα 50 εκατ. σε προμηθευτές και εργολάβους, δεν παύει να είναι μια περιζήτητη νύφη. Και αυτό γιατί είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (40% της ευρωπαϊκής παραγωγής), ενώ παράγει το 7% της παγκόσμιας παραγωγής νικελίου που χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα μεταλλικών και άλλων κατασκευών.

Η αποκρατικοποίηση θα γίνει με τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον στρατηγικό επενδυτή που θα επιλεγεί.