ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ σε οποιοδήποτε από τα κιόσκια του Βερολίνου και ζητήστε τηγανητό χοιρινό λουκάνικο, κομμένο σε φέτες, πνιγμένο στην κέτσαπ και ραντισμένο με σκόνη κάρι. Είναι βέβαιο ότι θα σας ρωτήσουν αν το θέλετε μαζί με τα έντερα ή όχι.

Κάποιοι μπορεί να το απεχθάνονται, αλλά το ταπεινό currywurst είναι μία από τις σπεσιαλιτέ της γερμανικής κουζίνας. Από τότε που το πιάτο αυτό προσφέρθηκε στον πληθυσμό μετά τον πόλεμο, το 1949, οι Γερμανοί καταναλώνουν 800 εκατομμύρια λουκάνικα τον χρόνο. Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έβαζε πάντα τον σοφέρ του να σταματά για ένα λουκάνικο όταν πήγαινε στο γραφείο. Ο Μπιλ Κλίντον γευόταν πάντα ένα currywurst όταν επισκεπτόταν το Βερολίνο. Ακόμη κι ο περίφημος Νεοϋορκέζος σεφ Άντονι Μπουρντέν το έχει εξυμνήσει.

Η επέτειος

Τώρα, για να τιμηθεί η 60ή επέτειος από το γεγονός εκείνο, οι αρχές του Βερολίνου αποφάσισαν να κτίσουν ένα Μουσείο του Λουκάνικου, που θα καταλαμβάνει έκταση 600 τετραγωνικών μέτρων. Το μουσείο θα κατασκευαστεί πίσω από το Checkpoint Charlie, θα κοστίσει 5 εκατομμύρια ευρώ και θα είναι μια πραγματική Ντίσνεϊλαντ του λουκάνικου που υπολογίζεται ότι θα προσελκύει 350.000

επισκέπτες τον χρόνο. «Η έκθεση θα αποτελεί φόρο τιμής στο φαινόμενο του currywurst», λέει η Μπιργκίτ Μπρέλοχ, η διευθύντρια του μουσείου. «Κανένα άλλο γερμανικό έδεσμα δεν προκαλεί τέτοιο ενθουσιασμό».

Καθώς βρισκόμαστε στο Βερολίνο, ένα μουσείο αφιερωμένο στην κατανάλωση κρέατος δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει αμέσως μια ιδεολογική αντιπαράθεση. Διαδηλωτές από την Ένωση Χορτοφάγων της Γερμανίας εισέβαλαν πρόσφατα σε μια εκδήλωση για την παρουσίαση του μουσείου, κραδαίνοντας ρύγχη γουρουνιών και απαιτώντας την καθιέρωση ενός εναλλακτικού, χορτοφαγικού λουκάνικου.

Μια δεύτερη ιδεολογική αντιπαράθεση χωρίζει το Βερολίνο από το Αμβούργο, με το δεύτερο να υποστηρίζει ότι ανακάλυψε το currywurst δύο χρόνια πριν από την πρωτεύουσα. Η διαμάχη αυτή, πάντως, δεν έχει και πολύ νόημα, αφού το χοιρινό λουκάνικο δεν αποτελεί πια το αγαπημένο «σνακ» των Βερολινέζων: εδώ και δεκαετίες έχει εκτοπιστεί από το βάθρο του από τον γύρο.