Η νέα γρίπη άρχισε να προσβάλλει (και) τους αθλητές, προκαλώντας ερωτηματικά για το τι μέλλει γενέσθαι το φθινόπωρο, όταν θα είναι σε πλήρη εξέλιξη τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Το μεγάλο αστέρι της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ Λάντον Ντόνοβαν είχε προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 χωρίς να το γνωρίζει και παρά την αδιαθεσία που ένιωθε αγωνίστηκε εναντίον του Μεξικού την Τετάρτη για τα προκριματικά του Μουντιάλ! Σε εξετάσεις που υποβλήθηκε την επομένη λόγω της συνεχιζόμενης αδιαθεσίας που ένιωθε διαπιστώθηκε πως ο ποδοσφαιριστής έχει προσβληθεί από τη νέα γρίπη.

Αμέσως σήμανε συναγερμό στους κόλπους της αμερικανικής ομάδας. Στους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές και σε όσους ήρθαν σε επαφή με τον Ντόνοβαν δόθηκε φαρμακευτική αγωγή, την οποία πρέπει να λαμβάνουν για το επόμενο δεκαήμερο προληπτικά.

ΗΠΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας των ΗΠΑ, τα συμπτώματα που εκδηλώθηκαν στον Ντόνοβαν ήταν πολύ ήπια. Τόσο, ώστε να αγωνιστεί χθες στο δεύτερο ημίχρονο στο παιχνίδι της ομάδας του Λος Άντζελες Γκάλαξι εναντίον των Σιατλ Σάουντερς (αποβλήθηκε ο Μπέκαμ).

Ωστόσο, ο φόβος εξάπλωσης του ιού αναγκάζει τις ευρωπαϊκές κυρίως ομάδες να απομονώνουν τους διεθνείς Αμερικανούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Στιβ Τσερούντολο, που βρίσκεται σε καραντίνα από την ομάδα του, το Αννόβερο, από τότε που επέστρεψε στη Γερμανία από τις ΗΠΑ.

Από τον ιό της νέας γρίπης προσεβλήθη όμως και μία Γιαπωνέζα, μέλος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Νεανίδων της χώρας της. Πρόκειται για τη Ριόκο Τακάρα που βρίσκεται σε καραντίνα στο νοσοκομείο του Κόμπε από τότε που επέστρεψε η ομάδα της από την Κίνα, όπου συμμετείχε σε τουρνουά. Όπως συνέβη και με τους Αμερικανούς, όλα τα μέλη της ιαπωνικής ομάδας έλαβαν για προληπτικούς λόγους Τamiflu. Ακόμα δύο νεαροί παλαιστές του σούμο προσεβλήθησαν από τη νέα γρίπη, ενώ αναβλήθηκαν όλα τα τουρνουά πάλης στις κατηγορίες παίδων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μισοί από τους 99 παίκτες της ομάδας αμερικανικού φουτμπόλ του Πανεπιστημίου του Ντιουκ βρέθηκαν θετικοί στον ιό Η1Ν1, όπως ανακοίνωσε ο προπονητής Ντέιβιντ Κατκλιφ. Οι περισσότεροι παίκτες εμφάνισαν τα συμπτώματα σχεδόν με την έναρξη του προπονητικού καμπ, στις 5 Αυγούστου.

ΕΝΤΑΣΗ

Οι συστάσεις των Ρώσων παραγόντων προς τους φιλάθλους να μην ταξιδέψουν στην Ουαλία για το παιχνίδι της εθνικής τους ομάδας με τους Ουαλούς για τα προκριματικά του Μουντιάλ προκειμένου να μην προσβληθούν από τη νέα γρίπη προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των δύο ομοσπονδιών.

Το κερασάκι στην τούρτα αυτής της αντιπαράθεσης ήταν η πρόταση του επικεφαλής της Ένωσης των Ρώσων Φιλάθλων προς όσους πραγματοποιήσουν το ταξίδι να πιουν πολύ ουαλικό ουίσκι ώστε να μην κολλήσουν!