Οι πρώτες πιέσεις ήταν να βρεθούν εκτός κυβέρνησης. Σταδιακά βρέθηκαν και οι πέντε. Μετά άρχισαν οι φωνές για τον αποκλεισμό τους από τα ψηφοδέλτια. Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος έκανε την αρχή- σε μία κίνηση που πολλοί στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι εκτόνωσε ώς έναν βαθμό το εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό της.

Η μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές και η «ετυμηγορία» του Πρωθυπουργού ότι στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου υπήρξαν μόνον πολιτικές ευθύνες, λόγω πλημμελούς εποπτείας από την πλευρά των υπουργών, βάζει τέλος στο σχέδιο των αποκλεισμών; Οι περισσότεροι στη Ν.Δ. βρίσκονται σε αναμονή, θεωρώντας ότι και γι΄ αυτό ο Κ. Καραμανλής παραμένει αναποφάσιστος, καθώς στο ίδιο «πακέτο» έχει μπει και ο Αρ.

Παυλίδης. Κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν το ζήτημα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να κλείσει εκεί όπου είχε ανοίξει πέρυσι:

στη ΔΕΘ. Η περυσινή απόλυτη κάλυψη του κ. Καραμανλή προς όλους είχε θεωρηθεί ότι αποτέλεσε την αφετηρία για την κατάρρευση της Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση, οι λεγόμενοι Βατοπεδινοί βρίσκονται υπό διαρκή πίεση, όπως έδειξαν οι νέες «μαχαιριές» του γραμματέα της Ν.Δ., Ελ. Ζαγορίτη, και περνούν φέτος ένα γκρίζο καλοκαίρι. Και ο καθένας, με τις δικές του επιδιώξεις και προσδοκίες, έχει τραβήξει για άλλη παραλία…

ΘΟΔΩΡΟΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το θεόπνευστο ντοκτορά και η πισίνα της Πάρου

Η νησίδα dei Greci, πνιγμένη στην υγρασία της Βενετίας, αποκαλύπτει σε κάθε γωνιά τα ίχνη των Ελλήνων που μεγαλούργησαν στην πάλαι ποτέ Γαληνοτάτη Δημοκρατία των Δόγηδων. Το στραβό καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, που φέρνει στον νου τον Πύργο της Πίζας, εξακολουθεί να ορθώνεται επιβλητικό, ενώ τα κτίρια της ελληνικής αδελφότητας βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και έχουν μετατραπεί σε μουσειακό χώρο. Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος βρέθηκε στη γειτονιά του Σάιλοκ το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, αμέσως μετά την επιστολή που απέστειλε στον Κ. Καραμανλή, προαναγγέλλοντας την αποχώρησή του από την πολιτική μετά τις εκλογές.

Ο λόγος που τον είχε οδηγήσει στην πόλη που βυθίζεται δεν ήταν η ανάγκη να ξεφύγει από το ζοφερό μετεκλογικό τοπίο που διαμορφώθηκε για τη Ν.Δ. μετά την ήττα στις ευρωκάλπες, αλλά η Φλαγγίνειος Σχολή. Πρόκειται για ένα άγνωστο στους πολλούς, αλλά από τα σημαντικότερα ελληνικά σχολεία που δημιουργήθηκαν στο εξωτερικό την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το όραμα του Κερκυραίου δικηγόρου Θωμά Φλαγγίνη, χάρη στο κληροδότημα του οποίου ιδρύθηκε η σχολή το 1665, συνέγειρε τον πρώην υπουργό. Και αποφάσισε η λειτουργία και η επιρροή της στα ελληνικά γράμματα να αποτελέσει το θέμα του διδακτορικού του στο Τμήμα Μεσαιωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που ακολούθησε τη φοίτησή του στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Η προσπάθεια των προηγούμενων ετών να συνδυάσει υπουργικά καθήκοντα και σπουδές ήταν επίπονη, αλλά τώρα δείχνει αποφασισμένος να αφοσιωθεί στον νέο στόχο, που έχει χρονικό ορίζοντα τριετίας. Για την έρευνα στη Βενετία δεν χρειάστηκε να ανασύρει από κάποιο μπαούλο το, γνώριμο από το παρελθόν, μπεζ γιλέκο του ανταποκριτήτα πρόσφατα αξιώματα ανοίγουν γρήγορα τις πόρτες και κινητοποιούν τις διπλωματικές υπηρεσίες. Στα αρχεία της σχολής, αλλά και στην πόλη αναζήτησε το άρωμα του Διαφωτισμού και ίσως το εντόπισε, αναμεμειγμένο πλέον με την έντονη μυρωδιά ενός διπλού εσπρέσο στην πολύβουη πιάτσα Σαν Μάρκο.

Η ευλογία του Εφραίμ. Τι ώθησε τον κ. Ρουσόπουλο να μελετήσει και να αναδείξει το έργο της Φλαγγινείου Σχολής παραμένει άγνωστο. Κακεντρεχείς φίλοι του δεν αποκλείουν το έναυσμα να δόθηκε μέσα από τις πολύωρες φιλοσοφικές συζητήσεις του με τον ηγούμενο Εφραίμ. Στη σχολή της Βενετίας, εξάλλου, όπου δίδαξαν αρκετοί λόγιοι μητροπολίτες της εποχής, η Θεολογία αποτελούσε βασικό μάθημα, παράλληλα με τη Ρητορική, τη Φιλοσοφία και τη Λογική.

Από τη Βενετία, ο πρώην υπουργός ταξίδεψε στο, επίσης υγρό, Εδιμβούργο για να διευθετήσει τις λεπτομέρειες του διδακτορικού του και τον Ιούλιο επέστρεψε στον καύσωνα της Αθήνας. Έχοντας ρυθμίσει διάφορες καλοκαιρινές εκκρεμότητες στο πολιτικό γραφείο του, από την περασμένη εβδομάδα άρχισε τις οικογενειακές διακοπές του στην Πάρο. Έως το τέλος Αυγούστου, στο εξοχικό που απέκτησε σχετικά πρόσφατα στο Υστέρνι, σε ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, οι μέρες θα κυλήσουν με χαλάρωση και περισυλλογή. Το νησί ήταν βασικός προορισμός του τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά είναι προφανές ότι η παρουσία του καταγράφεται εντονότερα από τους ντόπιους μετά το 2004. Ψαροταβέρνες στη Νάουσα και τον Αμπελά ήταν έτοιμες κάθε στιγμή για ένα «ρεζερβέ» υπουργικό τραπέζι και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει, αν και οι πληροφορίες από την Πάρο μεταφέρουν φέτος μια εικόνα περιορισμένων μετακινήσεων. Στις «τρέντι» παραλίες, εξάλλου, όπως η Πούντα και το Μοναστήρι, θεωρείται μάλλον απίθανο να τον συναντήσει κανείς. Αργά το απόγευμα τον βλέπουν, πάντως, να ρίχνει βουτιές στην πισίνα που μοιράζεται με άλλα πέντε εξοχικά.

Συνομιλητές του διαβεβαιώνουν ότι στην Πάρο η πολιτική έχει περάσει πλέον σε δεύτερη μοίρα. Ο πρώην υπουργός θα συμμετάσχει στο Γ΄ Θερινό Τμήμα, αλλά αν τα χρόνια που πέρασε δίπλα στον Καραμανλή είναι αρκετά ώστε να μπορεί να προβλέπει τις κινήσεις του, οι ίδιοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να στοιχηματίσει πως μπαίνουμε ολοταχώς σε προεκλογική περίοδο- και, συνεπώς, η κοινοβουλευτική του πορεία ίσως έχει ήδη ολοκληρωθεί. Ένα στοίχημα που θα έβαζαν σίγουρα, πάντως, είναι ότι ο Θ. Ρουσόπουλος δεν θα βρίσκεται τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη- τη ΔΕΘ θα τη δει φέτος από την τηλεόραση. Μετά τις εκλογές αναμένεται να κλείσει και το πολιτικό του γραφείο, που είχε ανοίξει προ τριετίας με μεγάλες φιλοδοξίες στην οδό Ακαδημίας, καθ΄ οδόν προς το υπόλοιπο Αττικής. Για να σβήσουν, έτσι, και οι τελευταίοι προβολείς.

ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

Από τη μάχη της Κερατέας στις παραλίες της Μυκόνου

Την ώρα που ο Θ. Ρουσόπουλος επέστρεφε από τη Σκωτία, ένας μεσόκοπος διοπτροφόρος με αθλητικό παράστημα και καλοραμμένο, ακριβό κοστούμι, φώναζε οργισμένα από το βήμα μιας εκδήλωσης κατοίκων στην κεντρική πλατεία της Κερατέας. Με νευρικές κινήσεις προέτρεπε το ακροατήριό του να εναντιωθεί στο σχέδιο δημιουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή. Η παρουσία του εξέπληξε ακόμη και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που βρίσκονταν στην τοπική συγκέντρωση, αλλά ο Πέτρος Δούκας δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία, μέσα στην ευφορία που δημιουργούσαν τα χειροκροτήματα που κέρδιζε η παρέμβασή του.

Η σκηνή απεικονίζει πλήρως την τακτική που ακολουθεί ο πρώην υφυπουργός μετά τις ευρωεκλογές: αντιπολιτευτικοί τόνοι και «σάρωμα» του υπολοίπου Αττικής. «Ο Πέτρος και ο λαός» είναι ένας πίνακας που φιλοτεχνείται πλέον σχολαστικά από τον κ. Δούκα, αφού τα «μαχαίρια» στην εκλογική του περιφέρεια είναι μεγάλα- με Βλάχο, Σταύρου, Καντερέ και λοιπούς- ο χρόνος για τις εκλογές ελάχιστος. Μπορεί ο Ρουσόπουλος να αποσύρθηκε, εκτονώνοντας σε κάποιο βαθμό και την εσωκομματική ένταση στην περιοχή, αλλά ο ίδιος έχει χάσει έδαφος και το Βατοπέδι θα αποτελεί το βούτυρο στο ψωμί των ανταγωνιστών. Η αστική καταγωγή και η στενή συγγενική σχέση με τον Μ. Έβερτ δεν αρκούν πια για να «κλειδώσουν» μια επανεκλογή. Σχεδόν με καθημερινές παρεμβάσεις, ο κ. Δούκας «κατεδαφίζει» και την οικονομική πολιτική. Τεράστιο το έλλειμμα και δεν τιθασεύεται, μετρολαγνεία που φορτώνει νέα βάρη χωρίς αντίκρυσμα, ανέφικτες προβλέψεις για τον προϋπολογισμό είναι μερικά μόνον από εκείνα για τα οποία καλείται ο υπουργός Οικονομίας να απολογηθεί. Κάποιοι αρχίζουν να υποψιάζονται ότι τα «χτυπήματα» Δούκα είναι κι ένα μήνυμα προς το Μαξίμου ότι δεν θα δεχθεί αμαχητί τον τυχόν αποκλεισμό του από το ψηφοδέλτιο, έστω κι αν ο ίδιος δηλώνει πεπεισμένος ότι το ενδεχόμενο να «κόψει» ο Κ. Καραμανλής βουλευτές από τους συνδυασμούς έχει πλέον αποκλειστεί.

Μαραθώνιος στην Αττική. Η κινητικότητα Δούκα, ωστόσο, από κάποιους αμφισβητείται. Άσπονδοι φίλοι του λένε ότι τον βλέπουν να απολαμβάνει τον καυτό ήλιο στις σεζλόνγκ του Αστέρα Βουλιαγμένης ή στις μυκονιάτικες παραλίες, αλλά εκείνος επιμένει ότι κινείται μεταξύ Ασπρόπυργου, Λαυρίου και Μαραθώνα. Σε σπίτια, καφενεία και εμπορικούς δρόμους για δυο κουβέντες και μια σύντομη χειραψία με όσους περισσότερους προλαβαίνει. Στην Ψαρρού δεν πήγε φέτος ούτε καν στη συναυλία του Ρέμου, όπου σπρωχνόταν για μια θέση όλος ο καλός ο κόσμος. Τον Πάνορμο τον «έκοψε» γιατί σηκώνει αέρα. Αν τον είδε κάποιος κάπου στο νησί, ε τότε θα ήταν στην Ελιά. Η θέση του, πάντως, στον γαλαξία των πολιτικών της Μυκόνου είναι αδιαπραγμάτευτη. Στο σπίτι του ψηλά στον Κούνουπα έχει καταλύσει κατά καιρούς σχεδόν η μισή Ν.Δ., ενώ οι άλλοι «Μυκονιάτες», όπως ο Μιχ. Λιάπης και ο Γερ. Γιακουμάτος ήταν επί χρόνια σταθερή παρέα του. Η κατάσταση άλλαξε φέτος, λόγω της «μανίας» του Γιακουμάτου να ζητεί τον αποκεφαλισμό των Βατοπεδινών και όσων ακόμη «πλήγωσαν την παράταξη».

Τον καημό του για τη στάση των συναγωνιστών και ο πρώην υπουργός είναι αποφασισμένος να τον πνίξει φέτος στη συγγραφή. Έως το τέλος του μήνα, το νέο βιβλίο του, «Μοντέρνες οικονομικές θεωρίες και αρχαία ελληνική σκέψη», αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο νησί για να παρουσιαστεί με την απαιτούμενη μεγαλοπρέπεια το φθινόπωρο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ

«Δένει» το σκάφος, κυνηγάει την έδρα

Για τον Γιώργο Βουλγαράκη το φετινό καλοκαίρι φαίνεται να είναι διαφορετικό. Σεμνό, ταπεινό, νόμιμο και ηθικό- όπως θα μπορούσε να πει και ο ίδιος. Οι φωτογράφοι έχουν εντολή να μείνουν μακριά και στιγμιότυπα που θα απαθανατίζουν τις μαγευτικές εξορμήσεις που ξέρει καλύτερα από πολλούς στη Ν.Δ. να οργανώνει, δεν θα υπάρξουν. Οι εικόνες από extreme απολαύσεις, όπως το καγιάκ, και οι πόζες στο σκάφος, που σχεδόν κάθε χρόνο ανανεώνονταν, σταθεροί συνομιλητές του λένε ότι ανήκουν στο παρελθόν. Όπως και οι «πειρατικές» σκηνές με φίλους στα νησιά που αποφασίζουν να αντιγράψουν τον Τζακ Σπάροου, κυκλοφορώντας με μπαντάνα στο κεφάλι.

Μέσα από ένα παρατεταμένο επικοινωνιακό μπαράζ που κράτησε έως τις ευρωεκλογές και θα συνεχισθεί από τον Σεπτέμβριο, ο πρώην υπουργός επιχειρεί μια επιστροφή ως κεντρικός παίκτης στη σκακιέρα της Ν.Δ. Το ζητούμενο για τον Βουλγαράκη δεν είναι να ενδυναμώσει το πολιτικό του προφίλ, αλλά να ενισχύσει τη σχέση του με τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων της Ν.Δ. στην Α΄ Αθήνας, οι οποίοι θα κρίνουν και την επανεκλογή του. Στο Κάραβελ συγκέντρωσε 3.000 κόσμο, σε μια προφανή επίδειξη ισχύος προς τους κομματικούς επιτελείς και το Μαξίμου, την ώρα που πλήθαιναν οι φωνές για αποκλεισμούς από τα ψηφοδέλτια.

Το βαρύ πόθεν έσχες του Βουλγαράκη θα δίνει πάντοτε τροφή για επικρίσεις. Το εξοχικό στην Πουνταζέζα παραμένει πάντα σταθερός τόπος διαφυγής, αλλά οι υπόλοιπες διακοπές θα είναι φέτος αθόρυβες. Οικογενειακές, μεταξύ Κρήτης και Δωδεκανήσων. Μετά ετοιμάζεται για την έκδοση δύο βιβλίων με επιστημονικό υπόβαθρο, ένα για την νησιωτική πολιτική κι ένα με τον εύγλωττο τίτλο: «Πολιτικό κόστος». ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ- ΑΛ. ΚΟΝΤΟΣ

Καλοκαιρινά κλαρίνα και φθινοπωρινές αγωνίες

Ένα πανηγύρι με γκεστ τον Γιώργο Μάγγα ή την Έφη Θώδη δεν αποτελεί είδηση στη Βοιωτία. Όπως δεν αποτελεί είδηση και η παρουσία στα πρώτα τραπέζια του Βαγγέλη Μπασιάκου. Το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο, ο πρώην υπουργός έσπασε κάθε ρεκόρ σε χιλιόμετρα, μεταξύ Ψυχικού, Θήβας και Λιβαδειάς. Μαζί με τον Αλέκο Κοντό, που «γράφει» χιλιόμετρα στην Ξάνθη, ακολούθησαν άλλη τακτική μετά την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο. Επέλεξαν τη σιωπή, σχεδόν εξαφανίστηκαν από την κεντρική πολιτική σκηνή, και έριξαν όλο το βάρος στην περιφέρειά τους. Αρκετοί στη Ν.Δ. θεωρούν ότι για αυτή την τακτική τούς έχει επιφυλαχθεί ευνοϊκότερη μεταχείριση από το Μαξίμου.

Είναι και οι δύο στο Α΄ Θερινό Τμήμα και όχι στο Γ΄ που αντιμετωπίζεται από πολλούς ως γαλάζια «Σπιναλόγκα», ενώ ο Αλ. Κοντός ορίστηκε και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, είναι οχυρωμένοι πίσω από την πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης που έκρινε ότι η Βιστωνίδα είναι λίμνη και όχι λιμνοθάλασσα και, συνεπώς, μπορούσε να ανταλλαγεί.

Θέλουν χρόνο. Κι αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για να θεωρούν ότι στον δικό τους ουρανό υπάρχουν λιγότερα σύννεφα φέτος το καλοκαίρι. Από το Βόρειο Αιγαίο ο Μπασιάκος και από την Κρήτη ο Κοντός περιμένουν οι διακοπές να τελειώσουν χωρίς να ανοίξει ο δρόμος προς τις κάλπες. Γιατί και αυτοί αναζητούν περισσότερο χρόνο. Από το πρώην δίδυμο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ρόλο του συγγραφέα έχει αναλάβει ο Κοντός, ο οποίος ετοιμάζει ένα πόνημα για τη «Γεωργία και το περιβάλλον».