Η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το Κυπριακό, όπως εκφράζεται στην κοινή

διακήρυξη που υπεγράφη από τους προέδρους της Κύπρου και της Ρωσίας, δεν έχει

μεταβληθεί, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κύπρο Βιάτσεσλαβ Σούμσκι.

Ο κ. Σούμσκι, όταν εκλήθη να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό, απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές, διότι «πολύ συχνά υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ό,τι λέγεται από έναν πολιτικό απομονώνεται από το πλαίσιο», είπε, προσθέτοντας ότι υποψιάζεται «κάποιες διαστρεβλώσεις εδώ».

Ο Ρώσος διπλωμάτης είπε ότι η θέση της χώρας του για το Κυπριακό πρόβλημα είναι «σαφώς διατυπωμένη» στη διακήρυξη που υπεγράφη μεταξύ του Κύπριου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο πρώτος στη Μόσχα το Νοέμβριο του 2008.

Η διακήρυξη αναφέρει ότι οι δύο χώρες επαναβεβαιώνουν την ανάγκη για μία συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, επί τη βάσει των σχετικών αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979.

«Αυτές υποστηρίζουν τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, που θα ενσωματώνει την πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Αυτή η θέση δεν άλλαξε και ισχύει απολύτως και εμείς, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάνουμε παν τι δυνατόν για την επίτευξη αυτού του διακανονισμού», είπε ο Βιάτσεσλαβ Σούμσκι, απαντώντας σε ερώτηση. Ερωτηθείς εάν οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας θα επηρεάσουν τις σχέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ρώσος διπλωμάτης είπε ότι αυτές οι συμφωνίες δεν θα επηρεάσουν τις «εγκάρδιες και στενές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου».

Υπογραμμίζοντας ότι στην Αγκυρα συζητήθηκαν οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα

τα οποία είναι «πολύ ζωτικά για τη Ρωσία», ο κ. Σούμσκι πρόσθεσε ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία και των πολύ εγκάρδιων και στενών σχέσεων της Ρωσίας με την Κύπρο και της προσέγγισής μας σε ένα διεθνές ζήτημα, που είναι η λύση του Κυπριακού προβλήματος, αυτά είναι, ξέρετε, θέματα που απέχουν πολύ μεταξύ τους».