ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ στο ιστορικό χαμηλό του 1% άφησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας στην Ευρωζώνη επιβραδύνεται.

Η κίνηση της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δεν προκάλεσε έκπληξη στους αναλυτές, που είχαν προβλέψει ότι για σημαντικό χρονικό διάστημα το κόστος του χρήματος αναμένεται να κινηθεί στα τρέχοντα επίπεδα.

Εξάλλου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τρισέ χαρακτήρισε «κατάλληλο» το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων και τόνισε πως οι κίνδυνοι, τόσο για την οικονομία όσο και για τον πληθωρισμό, είναι ισορροπημένοι.

Η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά 0,6% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο ήταν αναμενόμενη, τόνισε, εξηγώντας πως αντικατοπτρίζει τις συνέπειες από την εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων πριν από έναν χρόνο.

Βελτιωμένη εικόνα

Τα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα δίνουν μια σαφώς βελτιωμένη εικόνα για την οικονομία της Ευρωζώνηςμετά και την άνοδο του δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών στα υψηλότερα επίπεδα από τον περυσινό Οκτώβριο.

Παρ΄ όλα αυτά, παρατηρείται σημαντική απόκλιση μεταξύ των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, ενώ επιδεινώθηκαν και οι συνθήκες απασχόλησης.

Παράλληλα, σταθερά διατήρησε και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) τα επιτόκιά της, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΒοΕ, Τσαρλς Μπιν, η πλήρης ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας θα καθυστερήσει, ωστόσο η χώρα ενδέχεται να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης μέχρι το τέλος του 2009.