Όσο πιο υγιές και καλής ποιότητας είναι το σπέρμα, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για να ζήσει κάποιος πιο πολύ. Αυτό επισημαίνουν Δανοί ερευνητές που παρακολούθησαν περισσότερους από 40.000 άνδρες μέχρι και 40 χρόνια.

«Ανεξάρτητα από το πώς δείχνεις, ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται αν έχεις καλή ποιότητα σπέρματος. Όσο πιο φτωχό είναι το σπέρμα, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος», επισήμανε η Δρ. Τίνα Κολντ Γιένσεν, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

Οι επιστήμονες πάντως σπεύδουν να καθησυχάσουν τους άνδρες που εντάσσονται στην δεύτερη κατηγορία του «φτωχού σπέρματος», τους προτείνουν όμως να προβούν σε εξετάσεις για το ενδεχόμενο να πάσχουν απόασθένειες και να μην το γνωρίζουν.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί δεκαετίες άνδρες που μεταξύ του 1963 και του 2001 απευθύνθηκαν στο Εργαστήριο Ανάλυσης Σπέρματος της Κοπεγχάγης και διαπίστωσαν ότι, όσο πιο έντονη ήταν η συγκέντρωση σπέρματος στους ενδιαφερόμενους, τόσο περισσότερο ζούσαν.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι οι άνδρες που είχαν αποκτήσει παιδιά, ζούσαν περισσότερο απ΄ότι οι άνδρες που δεν είχαν απογόνους, επιβεβαιώνοντας έτσι παλαιότερες έρευνες που είχαν δείξει ότι γονιμότητα και μακροβιότητα συνδέονται.

Οι άνδρες που δεν έχουν παιδιά είναι λιγότερο υγιείς, πιο φτωχοί και, σύμφωνα με τις έρευνες, είναι πιο πιθανό να πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Σύμφωνα με την Γένσεν και τους συναδέλφους της, «η καλή ποιότητα σπέρματος μπορεί να αποτελεί βιολογική ένδειξη της γενικής υγείας και να συνδέεται με τη μακροβιότητα».

Η μελέτη των ειδικών δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology.