Πάνω από ενάμιση τόνο απορριμμάτων ανέσυραν από τον βυθό του λιμανιού, στον Μέριχα της Κύθνου, τα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων.


Πινακίδες, σκουριασμένες λαμαρίνες, λάστιχα από τρακτέρ, ακόμη και μπαταρίες από σκάφη ήταν ορισμένα από τα «ευρήματά» τους. Τα μέλη του Συνδέσμου γνωρίζουν τους βυθούς των ελληνικών θαλασσών όσο ελάχιστοι. Από το 1992, οπότε και ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων- απαρτίζεται από παλιούς βατραχανθρώπους του Πολεμικού Ναυτικού και των Καταδρομών- τα μέλη του καθαρίζουν εθελοντικά τις ελληνικές θάλασσες από υλικά που κάποιοι βολεύονται να ξεφορτώνονται στον βυθό.

Ανοικτοί στο κάλεσμα οποιασδήποτε δημοτικής, νομαρχιακής η άλλης αρχής, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου οι βατραχάνθρωποι προσφέρουν χωρίς αμοιβή τις υπηρεσίες τους. Η τελευταία τους «επιδρομή» ήταν πριν από περίπου έναν μήνα στην Κύθνο, όπου και καθάρισαν το λιμάνι και την παραλία της περιοχής του Μέριχα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Επαγγελματιών του νησιού. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι, όπως και τα περισσότερα λιμάνια της χώρας μας, έτσι και το λιμάνι της Κύθνου είχε μεταβληθεί σε μια υποβρύχια χωματερή. «Ήταν ο δεύτερος υποβρύχιος καθαρισμός που πραγματοποιήσαμε φέτος μετά το Πόρτο Ράφτη. Από το 1992 έχουμε καθαρίσει παραλίες στην Ύδρα, τις Σπέτσες, τη Σαλαμίνα, το Ξυλόκαστρο και αρκετές ακόμη περιοχές», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Σάββας Βαρελίδης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και επαγγελματίας δύτης.

Μέχρι και μπανιέρες…

«Οι Έλληνες είμαστε λαός με μεγάλη ναυτική παράδοση και η χώρα μας διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου», αναφέρει ο κ. Βαρελίδης, αλλά σημειώνει επίσης: «Δεν διαθέτουμε την απαραίτητη παιδεία, ώστε να τις διατηρήσουμε καθαρές. Όπου και να βουτήξω, η θάλασσα της χώρας μας με πληγώνει. Από μια παραλία της Ύδρας όπου αγκυροβολούν πολλά σκάφη, βγάλαμε τόνους σκουπιδιών. Από κουτάκια, μέχρι μπανιέρες και λεκάνες! Εμείς προσπαθούμε από την πλευρά μας, αλλά δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι έτσι λύνεται το πρόβλημα. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να περάσουμε το μήνυμα στον κόσμο ότι πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε. Πρέπει η προστασία των θαλασσών να γίνει τρόπος ζωής του καθενός», συμπληρώνει.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από το 1992 ο Σύνδεσμος των βατραχανθρώπων αναλαμβάνει αφιλοκερδώς επιχειρήσεις καθαρισμού