ΑΦΟΥ ΓΥΡΙΣΕ 2.208 φορές γύρω από τη Γη, ο Κοΐτσι Ουακάτα επέστρεψε την περασμένη Πέμπτη στη Γη με το διαστημικό λεωφορείο Εndeavour από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου βρισκόταν από τον Μάρτιο. Λίγο πριν αναχωρήσει από τον Διαστημικό Σταθμό αποκάλυψε πως στο όνομα της επιστήμης φοράει εδώ και έναν μήνα το ίδιο- πρωτότυπο- εσώρουχο.

Σχεδιασμένο να αντέχει στις κακουχίες του μακροχρόνιου διαστημικού ταξιδιού, το αντιστατικό, πυρίμαχο εσώρουχο του Ουακάτα, το οποίο επιπλέον εξουδετερώνει τις οσμές, σκοτώνει τα βακτηρίδια και απορροφά το νερό, δοκιμάστηκε στο πλαίσιο προγράμματος με στόχο να εξασφαλιστεί ότι οι μελλοντικοί ταξιδιώτες του Διαστήματος θα χρειάζονται ελάχιστο χώρο στις βαλίτσες τους. «Κάποια μέρα θα πάμε πέρα από τη Σελήνη και μικροπράγματα όπως αυτό είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικά όταν απομακρύνεσαι από τη μητέρα Γη» λέει ο Μάικ Σαφρεντίνι, ο διευθυντής του προγράμματος της ΝΑSΑ για τον Διαστημικό Σταθμό.

Αν και οι συνάδελφοι του 46χρονου Ουακάτα παρατήρησαν ότι δεν άλλαζε εσώρουχο, ήταν αρκετά ευγενικοί για να μην του το πουν- κι εκείνος δεν το ανέφερε στις συζητήσεις τους. «Δεν μίλησα για το εσώρουχο αυτό στα άλλα μέλη του πληρώματος» είπε. «Το φόρεσα περίπου έναν μήνα και οι συνάδελφοί μου ουδέποτε παραπονέθηκαν. Έτσι πιστεύω ότι το πείραμα πήγε θαυμάσια».

Το ειδικό εσώρουχο και τα άλλα ρούχα του Ουακάτα ήταν σχεδιασμένα από την Jaxa, την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία. Συνήθως οι αστροναύτες στον Διαστημικό Σταθμό βάζουν τα άπλυτα ρούχα τους σε μη επανδρωμένα ρωσικά φορτηγά διαστημόπλοια μαζί με τα σκουπίδια τους και μετά στέλνουν το σκάφος προς τη Γη για να καεί. Όμως τα άπλυτα του Ουακάτα τοποθετήθηκαν σε ειδικές σακούλες, έτοιμα για να μεταφερθούν στο εργαστήριο, όπου ειδικοί θα εξετάσουν πόσο καλά ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση.