ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ τέσσερις μήνες νοσηλείας στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, εξέπνευσε αιφνιδιαστικά χθες ο 26χρονος Κούρδος ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες, είχε ξυλοκοπηθεί από λιμενικούς στην Ηγουμενίτσα τον περασμένο Απρίλιο.

Ο πατέρας του Αριβάν Οσμάν Ασίς παρέλαβε χθες το μεσημέρι τη σορό του παιδιού του από το νοσοκομείο και ξεκίνησε με γραφείο τελετών οδικώς για την Αθήνα, καθώς, ύστερα από συνεννόηση με την πρεσβεία του Ιράκ, είχε βγάλει αεροπορικά εισιτήρια για την ταφή στην πατρίδα του. Στο μεταξύ, όμως, το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργούσε την προανάκριση και πληροφορήθηκε τον θάνατο του 26χρονου, ζήτησε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης να γίνει νεκροτομή, με αποτέλεσμα να προκληθεί μακάβριο αλαλούμ.

«Το γραφείο τελετών που μετέφερε τη σορό του Αριβάν στην Αθήνα μαζί με τον πατέρα του μπλοκαρίστηκε από την Αστυνομία κάπου στη Λάρισα. Αναγκάστηκαν να γυρίσουν και πάλι για τη Θεσσαλονίκη», λέει ο Αχμέτ Ρασούλ, ο Ιρακινός μεταφραστής της οικογένειας.

Το αίτημα για νεκροτομή επιβεβαιώθηκε στα «ΝΕΑ» και από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος. Από την πλευρά της, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία διαβεβαίωσε ότι στάλθηκε με φαξ από την Ηγουμενίτσα αίτημα για νεκροτομή, χωρίς ωστόσο οι ιατροδικαστές να γνωρίζουν πού ακριβώς βρισκόταν η σορός. Πάντως, σύμφωνα με την ιατροδικαστή Θεσσαλονίκης κ. Ελένη Ζαγκελίδου, η νεκροτομή πρόκειται να γίνει σήμερα, ενώ τις επόμενες ημέρες η σορός θα μεταφερθεί στο Ιράκ.

Το χρονικό

Στις 3 Απριλίου ομάδα Κούρδων, μεταξύ των οποίων και ο Αριβάν, είχαν κρυφτεί στην καρότσα φορτηγού με σκοπό να περάσουν στην Ιταλία. Τελικός προορισμός του Αριβάν ήταν η Σουηδία, όπου ζουν συγγενείς του. Όπως ανέφεραν λαθρομετανάστες που ήταν μαζί του στην καρότσα, τέσσερις λιμενικοί τούς έβγαλαν από το φορτηγό και άρχισαν να τούς χτυπάνε με κλοπ. Ειδικά τον Αριβάν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, τον γρονθοκόπησαν στο κεφάλι και στο πρόσωπο έως ότου έπεσε αναίσθητος στην τσιμεντένια προβλήτα.

Ο Αριβάν Οσμάν Ασίς διακομίστηκε αναίσθητος στο Κέντρο Υγείας Φιλιατών και από εκεί στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου υποβλήθηκε σε κρανιεκτομή. Λόγω κρισιμότητας, ο 26χρονος μεταφέρθηκε με κώμα στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγκελίδου που εξέτασε τον Κούρδο διαπίστωσε «βαριά κρανιοεγκεφαλική βλάβη και κάταγμα στην αριστερή πλευρά του μετώπου». Το πιθανότερο σενάριο, είχε σημειώσει τότε η ιατροδικαστής, ήταν ο Αριβάν να προσέκρουσε σε αμβλεία επιφάνεια ή να χτυπήθηκε από κάποιον σε αυτήν. Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, από την Εισαγγελία Ηγουμενίτσας διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ ο αρχηγός του Λιμενικού Θεόδωρος Ρεντζεπέρης διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση. Το πόρισμα της ΕΔΕ υποβλήθηκε στις 15 Ιουλίου στο ΥΕΝ, αλλά δεν ικανοποίησε τον υπουργό Αναστάση Παπαληγούρα επειδή υπήρχαν πολλά κενά. Έτσι, διατάχθηκε νέα έρευνα που ανατέθηκε στον γενικό επιθεωρητή του Λιμενικού και πλέον αναμένεται το νέο πόρισμα.