Για όσους εργάζονται στον χώρο των νέων τεχνολογιών και στα ΜΜΕ, τα ακουστικά στα αυτιά έχουν γίνει πλέον κανόνας. Αλλά οι εργοδότες τους δεν θα έπρεπε να ανησυχούν: αντίθετα απ΄ ό,τι θα μπορούσε να πιστέψει κανείς, όποιος εργάζεται «καλωδιωμένος» ακούγοντας μουσική είναι πιο παραγωγικός. Και αλίμονο σε όποιον τον διακόψει.

Ακόμη και μέσα στο συνεχές κουβεντολόι σε έναν χώρο εργασίας χωρίς διαχωριστικά (open plan office) υπάρχουν στιγμές στη διάρκεια της ημέρας που η φασαρία σταματάει δίνοντας τη θέση της στη σιωπή. Αν τη διακόπτει κάτι, είναι ένας συνεχής ήχος που μοιάζει με τρίξιμο. Όχι, δεν οφείλεται σε κάποια βλάβη του συστήματος εξαερισμού ούτε «τρίζουν» τα νεύρα του αφεντικού. Είναι ο ήχος από τα ακουστικά του συναδέλφου σας, ο οποίος ακούει μουσική. Και ο θεός να σας βοηθήσει εάν του ζητήσετε να σταματήσει. Όπως η μυρωδιά από το φαγητό-πακέτο στο γραφείο, έτσι και τα ακουστικά μπορεί να γίνουν πηγή έντασης στον χώρο της εργασίας. Γιατί μπορεί να είναι αλήθεια ότι όταν απομονώνεται ένας εργαζόμενος σε ένα μουσικό κουκούλι γίνεται πιο παραγωγικός, αλλά είναι εξίσου αληθές ότι αυτή η απομόνωση είναι πιθανό να προκαλέσει δυσλειτουργίες στην ομαδική εργασία.

Κυρίαρχη τάση
Το φαινόμενο των ακουστικών δεν είναι συχνό σε επιχειρήσεις «λευκών κολάρων». Ωστόσο, στα μέσα ενημέρωσης και τις νέες τεχνολογίες είναι η κυρίαρχη τάση. Ειδικά στη «χώρα των www», οι εργαζόμενοι είναι εξαιρετικά απρόθυμοι να διακόψουν έναν συνάδελφό τους, όπως λέει ο Άντρες Σεχρ, υπεύθυνος του εταιρείας παροχής ψηφιακής μουσικής Spotify. Στην έδρα τής εταιρείας στη Στοκχόλμη σχεδόν όλοι από τους 65 υπαλλήλους είναι μονίμως «καλωδιωμένοι». «Σε εταιρίες όπως η δική μας συνήθως μιλάς με αυτόν που κάθεται δίπλα σου από το Googlechat ή από το ΜSΝ αντί να βγάζεις τα ακουστικά σου», εξηγεί ο Σεχρ. «Πιθανότατα είναι κάπως αντικοινωνικό, αλλά είναι πιο γρήγορο από το να προσπαθήσεις να τραβήξεις την προσοχή κάποιου και να διακόψεις τη συγκέντρωσή του», προσθέτει. Μερικές φορές μπορεί κάποιος να φορά ακουστικά χωρίς καν να ακούει μουσική. Απλώς είναι ένας τρόπος να ενημερώσει ότι είναι απασχολημένος. «Ξέρω κάποιον που έχει το εξής σημείωμα στο γραφείο του: ακουστικά = συγκέντρωση», δηλώνει ο Τζέιν Αούντας, σύμβουλος για το Διαδίκτυο.


Αντίσταση στην ομοιομορφία

ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ χωρίς διαχωριστικά σχεδιάστηκαν για να ενισχυθεί η επικοινωνία ανάμεσα στους εργαζομένους και για να ενθαρρυνθεί η συμμόρφωσή τους στους κανόνες της εταιρείας.

Όπως αποδείχθηκε όμως, ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον αυξάνει το στρες και τις συγκρούσεις. Τα ακουστικά μπορεί να είναι ένας τρόπος αντίστασης στην ομοιομορφία, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ακόμη περισσότερες συγκρούσεις ανάμεσα στους συναδέλφους.

«Πολλοί αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να συγκεντρώνεσαι ακούγοντας μουσική», παραδέχεται ο Αούντας.

«Αλλά πώς μπορώ να συγκεντρωθώ αν οι άλλοι μου μιλάνε ή με καλούν σε συσκέψεις συνέχεια;». Η Spotify βρήκε μια έξυπνη λύση: από Δευτέρα έως Πέμπτη οι εργαζόμενοί της μπορούν να ζουν στον προσωπικό «καλωδιωμένο» κόσμο τους. Αλλά η Παρασκευή είναι η μέρα του ομαδικού πνεύματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από