«Ασχολούμαι όλο τον χρόνο με το ψαροντούφεκο, αλλά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μου διακοπών πέφτω στη θάλασσα σχεδόν καθημερινά. Μπορεί να μείνω στον βυθό για περισσότερες από τέσσερις ώρες» λέει στα «ΝΕΑ» ο 26χρονος εκτιμητής ακινήτων κ. Χρήστος Πλέσσιας.


Το ψαροντούφεκο με ελεύθερη κατάδυση είναι για τον κ. Πλέσσια ένα χόμπι που έχει εξελιχθεί σε τρόπο ζωής. Θυμάται ακόμα τις πρώτες του βουτιές, τα καλοκαίρια στις θάλασσες της Βόρειας Εύβοιας. Και μόλις ο καιρός και οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις το επιτρέπουν – περισσότερο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής άδειάς του- φοράει τη στολή του, παίρνει το ψαροντούφεκό του και εξορμεί στους βυθούς.

Όπως προσθέτει, έχει διαλέξει το συγκεκριμένο χόμπι επειδή τον χαρακτηρίζει ως άνθρωπο. «Η ενστικτώδης επαφή με το νερό, ο ανταγωνισμός για να ξεπεράσω τον ίδιο μου τον εαυτό σε επιδόσεις, η ιεροτελεστία της γνωριμίας με τη φύση και το πάθος που έχω για το κυνήγι είναι οι λόγοι που με κέρδισε το ψαροντούφεκο». Παράλληλα τονίζει πως για το συγκεκριμένο χόμπι που πολλοί το επιλέγουν, αλλά ελάχιστοι έχουν γνώση, απαιτείται τόσο ο απαραίτητος εξοπλισμός όσο και η σωστή εκπαίδευση που παρέχεται σε διάφορες σχολές.

Η καλοκαιρινή άδεια αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολλούς Έλληνες που δεν αρκούνται απλώς στην ηλιοθεραπεία ή σε ένα συνηθισμένο μπάνιο στη θάλασσα, αλλά θέλουν να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά και με μπόλικη δόση αδρεναλίνης. Συστατικά που τα προσφέρουν αρκετά σπορ και χόμπι του καλοκαιριού. Όπως τονίζουν οι ειδικοί των θαλάσσιων σπορ, οι σχολές καταδύσεων, σερφ, θαλάσσιου σκι, ιστιοπλοΐας γεμίζουν από νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία κάθε καλοκαίρι. Εικόνα που απέχει μακράν απ΄ αυτήν που παρουσιάζουν οι ίδιες σχολές τη χειμερινή περίοδο. Και το σημαντικότερο, όπως λένε οι υπεύθυνοι των σχολών, είναι πως αυτές οι δραστηριότητες δεν προσφέρουν απλώς ψυχαγωγία αλλά και σωματική άσκηση.

Καταδύσεις

«Η κατάδυση είναι κάτι το ξεχωριστό γι΄ αυτούς που θέλουν να περάσουν κάποιες στιγμές με τον εαυτό τους. Όλα τα άγχη και οι στενοχώριες μένουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Με λίγα λόγια οι καταδύσεις είναι το καλύτερο αγχολυτικό», λέει στα «ΝΕΑ» ο εκπαιδευτής καταδύσεων κ. Χρήστος Ποζίδης. Όπως σημειώνει ο κ. Ποζίδης, οι ηλικίες των ανθρώπων που επιλέγουν ως χόμπι τις καταδύσεις κυμαίνονται από εννιά ώς εξήντα ετών, ενώ κατά την περίοδο του καλοκαιριού ο αριθμός των ατόμων που απευθύνονται στη σχολή του… τριπλασιάζεται. Για να ασχοληθεί κάποιος με τις καταδύσεις, όπως τονίζει ο εκπαιδευτής, χρειάζεται απαραίτητα να διαθέτει καλή φυσική κατάσταση και πρωτίστως να μην αντιμετωπίζει αναπνευστικά, καρδιολογικά, νευρολογικά προβλήματα και να μην έχει υψηλή πίεση. «Από εκεί και πέρα απαιτείται μόνο θέληση για να απολαύσει κάποιος τον βυθό», συμπληρώνει ο κ. Ποζίδης, που εφιστά την προσοχή σε όσους ασχολούνται με το συγκεκριμένο χόμπι «καθώς θα πρέπει οι καταδύσεις για λόγους ασφαλείας να γίνονται κατά ζεύγη ή κατά ομάδες».

ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Η επαφή με τον βυθό είναι το καλύτερο αγχολυτικό για όσους ασχολούνται με τις καταδύσεις

Όρτσα τα πανιά


ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ οικολογική μετακίνηση. Βοηθάει οποιονδήποτε να ξεφύγει και να αποβάλει το άγχος και ταυτόχρονα να ασκηθεί σωματικά. Πρόκειται για τρία βασικά στοιχεία που θα πρέπει να έχει στο μυαλό του όποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα, τονίζει στα «ΝΕΑ» ο έφορος εκπαίδευσης του Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης κ. Τάκης Στρούζας. Με 70 ώρες πρακτική εκπαίδευση και 30 ώρες θεωρία- δηλαδή περίπου σε ένα δίμηνο- είναι έτοιμος ένας αρχάριος ηλικίας άνω των 18 ετών να ανοίξει πανιά και να βγει στις θάλασσες, όπως αναφέρει. Προσθέτει δε ότι, όπως συμβαίνει και με άλλα θαλάσσια αθλήματα, η προσέλευση πολιτών που θέλουν να εκπαιδευτούν στη σχολή είναι αυξημένη «κατά 50%-60% το καλοκαίρι- κυρίως τον Μάιο και τον Ιούνιο- σε σύγκριση με τον χειμώνα».

Ο κ. Στρούζας προσθέτει ακόμα ότι όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την ιστιοπλοΐα δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό δεν είναι ακριβότερες από τις διακοπές με αυτοκίνητο.

Δαμάστε το κύμα και τον άνεμο


ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ η παραλία του Σχινιά στον Μαραθώνα θυμίζει παραλία της Καλιφόρνιας! Κι αυτό διότι τον Αύγουστο η παραλία δεν γεμίζει μόνο από λουόμενους αλλά από μικρούς και μεγάλους που επιδίδονται σε όλων των ειδών τα θαλάσσια σπορ:

windsurfing, θαλάσσιο σκι αλλά και τα πιο σύγχρονα όπως το wake surf (το αντίστοιχο του snowboard).

«Περισσότερη κίνηση έχουμε τον Αύγουστο παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν είναι και τόσο… λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Εάν αυτές οι παραλίες ήταν στη Γαλλία, θα γινόταν κοσμοσυρροή. Ωστόσο, η διαφορά με τον χειμώνα είναι τεράστια. Η αναλογία της προσέλευσης του κόσμου είναι 1 προς 10», λέει στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος κέντρου θαλασσίων σπορ στην περιοχή κ. Δημήτρης Μωραΐτης.

Με 10 ώρες μαθήματα και κόστος 240 ευρώ ένας αρχάριος θα μπορέσει μετά να φαντάζεται τον εαυτό του ως τον νέο… γιο του ανέμου. Τόσα μαθήματα χρειάζονται, σημειώνει ο κ. Μωραΐτης, «ώστε ένας αρχάριος να μπορεί να όχι μόνο να πηγαίνει αλλά και να επιστρέφει στο ίδιο σημείο». Προσθέτει δε ότι εξοπλισμός υπάρχει ακόμα και για πολύ μικρές ηλικίες, δηλαδή για παιδιά 6 ετών που χρειάζονται πανί 2 τ.μ.

Εκτός από το παραδοσιακό θαλάσσιο σκι (water ski)- κοστίζει 30 ευρώ το μάθημααρκετό νεαρόκοσμο προσελκύει και ένα σχετικά καινούργιο σπορ, το wakeboard.

Πρόκειται για το αντίστοιχο τoυ χειμερινού snowboard. «Ειδικό σκάφος δημιουργεί μεγάλα απόνερα και εκεί, στο πίσω μέρος, οι νεαροί- συνήθως είναι σκεϊτμπορντάδεςεπιχειρούν άλματα και κόλπα. Είναι ένα σπορ νεανικού αυθορμητισμού». Κοστίζει 30 ευρώ για 10 λεπτά.

Περίπατοι στην Αττική


ΛΥΣΕΙΣ υπάρχουν ακόμη και γι΄ αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές μακριά από την Αττική. «Η Αθήνα είναι ουσιαστικά μια μοντέρνα πόλη με αρχαίο πυρήνα. Δεν μπορεί να καλύψει τόσο τον ελεύθερο χρόνο των πολιτών της όσο άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά υπάρχουν αρκετά μέρη για κάποιον που θέλει να ηρεμήσει και να μάθει την ιστορία της», λέει στα «ΝΕΑ» ο ξεναγός κ. Βασίλης Δαλαμάγκας. Όπως σημειώνει, κάτι το οποίο οι περισσότεροι Αθηναίοι αξίζει να δουν και μπορούν να το συνδυάσουν με έναν καφέ στο Κολωνάκι είναι τα βραβεία Νόμπελ που είχαν κατακτήσει οι δύο Έλληνες ποιητές Οδυσσέας Ελύτης και Γιώργος Σεφέρης και ένα από τα τρία Όσκαρ που είχε κατακτήσει η ταινία «Ζορμπάς», που εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη.

Παράλληλα, ποδηλατάδα στο Τροκαντερό ή πεζοπορία στην Πάρνηθα και τον Υμηττό θα φέρουν τους Αθηναίους πιο κοντά στη φύση. Τέλος, τι πιο όμορφο σύμφωνα με τον κ. Δαλαμάγκα από μια βόλτα στο Σούνιο- μετά την Ακρόπολη είναι ο τοπ προορισμός των τουριστών- με μια στάση στα ιαματικά λουτρά της Βουλιαγμένης.