«Επιτέλους αποφάσισα να ξεκινήσω vegan catering για μικρά πάρτι, τραπέζια και συναυλίες. Όλο αυτό ξεκίνησε όταν ο φίλος μου μού ζήτησε να μαγειρέψω για κάποιο συγκρότημα που έκανε τουρ στην Ελλάδα. Μου άρεσε πολύ που μαγείρεψα για άλλους χορτοφάγους».
Δημιουργός του vegan catering είναι η 20χρονη blogger Νίνα, η οποία ανέβασε στο Διαδίκτυο συνταγές και συμβουλές για όσους καταναλώνουν αποκλειστικά φυτικές τροφές. Και δεν πρόκειται για δυο- τρεις συνταγές. Έχει καταγράψει συνολικά 104 συνταγές. Οι φυτικές συνταγές περιλαμβάνουν από ορεκτικά και κυρίως πιάτα μέχρι ντιπς και γλυκά.

Στροφή στη χορτοφαγική διατροφή κάνουν το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι Έλληνες, μολονότι η χώρα μας δεν διαθέτει εστιατόρια για όσους δεν καταναλώνουν καθόλου κρέας. Υπάρχουν ωστόσο «χορτοφαγικές» ιστοσελίδες, στόχος των οποίων είναι να προσελκύσουν πολίτες που επιθυμούν να ακολουθήσουν όχι μόνο τη συγκεκριμένη διατροφή αλλά έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Επίσημα στοιχεία για το πόσοι είναι οι χορτοφάγοι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, εκτιμάται όμως ότι είναι αρκετές εκατοντάδες. Πριν από λίγο καιρό συστάθηκε η ομάδα «Βίγκανς της Αθήνας» (http://athensvegans. blogspot. com). Ο καθηγητής αγγλικής φιλολογίας κ. Χρήστος Γεωργιάδης εδώ και 7 χρόνια τρέφεται αποκλειστικά με φυτικές τροφές. «Πολλοί λένε ότι είναι χορτοφάγοι αλλά μπορεί να καταναλώνουν και λίγο κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Για εμάς όμως το να είσαι βίγκαν είναι στάση ζωής», λέει στα «ΝΕΑ». Οι Έλληνες, όπως προσθέτει, έχουν ένα μεγάλο ατού: την ελληνική κουζίνα που διαθέτει μία τεράστια γκάμα χορτοφαγικών πιάτων. «Ακόμη και σε μία ταβέρνα μπορεί να βρει κανείς τέτοια φαγητά. Ένα απ΄ αυτά για παράδειγμα είναι η φάβα».

Όπως επισημαίνει ο επιστημονικός συνεργάτης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ιατρός – κλινικός διαιτολόγος κ. Μιχάλης Χουρδάκης, το μυστικό για μία ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή είναι να γίνεται πλήρης πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στις φυτικές τροφές. Προσθέτει δε ότι υπάρχουν αμινοξέα – δομικά συστατικά των πρωτεϊνώνπου ο άνθρωπος τα προσλαμβάνει μόνο από τις τροφές, «και τα οποία εάν έτρωγε κανείς κρέας, ψάρι ή αυγό θα μπορούσε να τα πάρει στο ακέραιο. Στην περίπτωση που έχει αποκλείσει αυτές τις τροφές μπορεί να κάνει συνδυασμούς, όπως για παράδειγμα να φάει ρύζι με όσπρια».

Σε ποια ηλικία όμως μπορεί κανείς να ξεκινήσει τη χορτοφαγική διατροφή; Η διατροφολόγος Κωσταλένια Καλανιώτη απαντά ότι παρ΄ όλο που υπάρχει η αντίληψη ότι η φυτοφαγική δίαιτα είναι ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά, «με τον κατάλληλο σχεδιασμό του διαιτολογίου μπορούμε να επιτύχουμε κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών».

Το περιβάλλον

Σημειώνεται ακόμη ότι ακολουθώντας κανείς αυτήν τη διατροφή ωφελεί και το περιβάλλον. Έρευνα του

ΠΙΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ

Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα έχει μια τεράστια γκάμα χορτοφαγικών πιάτων

Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ έχει δείξει για παράδειγμα ότι η κτηνοτροφία προκαλεί μεγαλύτερη κλιματική αλλαγή σε σύγκριση με τις παγκόσμιες μεταφορές. Δηλαδή, παράγει 18% των αερίων του θερμοκηπίου όταν οι παγκόσμιες μεταφορές παράγουν 16%.

Την τάση για αποχή από την κρεοφαγία ακολουθούν όλο και περισσότεροι Έλληνες κυρίως επειδή ανησυχούν για την υγεία τους, τονίζει από την πλευρά της η κ. Φλώρα Παπαδοπούλου που εδώ και τρία χρόνια καταναλώνει ωμές φυτικές τροφές. «Ακόμη και οι κρεοφάγοι φοβούνται για τα αντιβιοτικά και τις ορμόνες που μπορεί να περιέχονται στα κρέατα».

Τα χόρτα επιστρέφουν στο μενού


ΒΛΙΤΑ με ανθότυρο και βινεγκρέτ από χαρουπόμελο και σαλάτα με μέλι, όσπρια και ωμά λαχανικά είναι ορισμένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα για χορτοφάγους και μη που σερβίρει στο εστιατόριό του ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης.

«Έχει επικρατήσει η άποψη ότι τα περισσότερα πιάτα που δεν περιέχουν κρέας ή κοτόπουλο και είναι χορτοφαγικά συγκαταλέγονται στα ορεκτικά. Τα τελευταία χρόνια όμως αρκετά εστιατόρια σερβίρουν ως κυρίως πιάτα αυτά που έχουν φυτικές τροφές», λέει ο σεφ. Τα χόρτα, τα όσπρια, ακόμη και ξεχασμένα δημητριακά βρίσκονται σε περίοπτη θέση στο μενού του εστιατορίου του. «Να φανταστείτε ακόμη και στην περίπτωση που φτιάχνω ένα μενού με μικρά πιάτα ίσα ίσα για να δοκιμάσει τις γεύσεις του εστιατορίου ο πελάτης, πάντα συμπεριλαμβάνω νοστιμιές για vegetarians. Η ελληνική κουζίνα άλλωστε έχει μία τεράστια γκάμα από πρώτες ύλες που μπορούν να δώσουν υπέροχα πιάτα για χορτοφάγους».

Τροφή και για τον εγκέφαλο


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ έχουν βάλει εδώ και χρόνια στο «στόχαστρο» τους χορτοφάγους. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους μάλιστα δείχνουν ότι η δίαιτα που ακολουθούν όσοι αποφεύγουν διά ροπάλου το κρέας μάλλον έχει ευεργετικές ιδιότητες.

Έτσι, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη, ερευνητές πανεπιστημίων της Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χορτοφάγοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μορφή καρκίνουιδιαίτερα του αίματος, του στομάχου και της ουροδόχου κύστεως-, σε σχέση με όσους έχουν βάλει καθημερινά στη διατροφή τους το κρέας. Πιο συγκεκριμένα, τη στιγμή που στον γενικό πληθυσμό το 33% των ανθρώπων θα εμφανίσει καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του, για τους χορτοφάγους το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 29%.

Προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου του Southampton, η οποία έγινε σε δείγμα 8.000 εθελοντών και διήρκεσε 20 χρόνια, έδειξε ότι όσοι ακολουθούν διατροφή βασισμένη στη χορτοφαγία, έχουν μεγαλύτερο δείκτη ευφυΐας κατά πέντε μονάδες σε σχέση με εκείνους που προτιμούν το κρέας. Παρ΄ ότι οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να πουν ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι χορτοφάγοι είναι πιο έξυπνοι, ωστόσο παραδέχτηκαν ότι η πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή που ακολουθούν θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την απόδοση του εγκεφάλου.

Το Χόλιγουντ «ψηφίζει» χορτοφαγία


ΑΡΚΕΤΟΙ είναι οι αστέρες της μεγάλης οθόνης που απαρνήθηκαν το κρέας και βάσισαν τη διατροφή τους στα χόρτα, τα φρούτα και τα λαχανικά. Η πιο φανατική χορτοφάγος είναι η 33χρονη ηθοποιός Αλίσια Σιλβερστόουν, η οποία μάλιστα δεν δίστασε να εμφανιστεί γυμνή σε διαφημιστικό σποτ οικολογικής, φιλοζωικής οργάνωσης. Μεταξύ των άλλων, χορτοφάγοι είναι οι ηθοποιοί Άλεκ Μπάλντουιν, Χοακίν Φίνιξ και ο κινηματογραφικός «Spiderman», Τόμπι Μαγκουάιρ, χορτοφάγος τα τελευταία περίπου 15 χρόνια.

Η νέα «πράσινη» διατροφική μόδα στο εξωτερικό πάντως λέγεται «Δευτέρα Χωρίς Κρέας» και την άρχισαν ο σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ μαζί με τις κόρες του, με στόχο να πείσουν όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται, προκειμένου να γίνουν χορτοφάγοι έστω μία ημέρα την εβδομάδα. Απώτερος σκοπός είναι να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου από τα βοοειδή- βασικοί υπεύθυνοι για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.