Εμβόλια για τη νέα γρίπη που δεν θα έχουν δοκιμαστεί επαρκώς είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που διαπιστωθεί μετάλλαξη του ιού.

Την ίδια ώρα σε χώρες όπως η Γαλλία οργανώνονται «πάρτι γρίπης», με στόχο να προσβληθούν από τον ιό, να δημιουργήσουν αντισώματα και να είναι προστατευμένοι από το επόμενο κύμα της νέας γρίπης.

Την ώρα που σύμφωνα με εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία έγινε γνωστή χθες, η οριστική αδειοδότηση του εμβολίου για τη νέα γρίπη θα καθυστερήσει έως τα τέλη του έτους, δημιουργώντας έτσι κενό σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του πανδημικού εμβολίου, ειδικοί αναρωτιούνται «μήπως τελικά είναι καλύτερα να προσβληθούμε τώρα από τη γρίπη Α (Η1Ν1), όσο δεν είναι αρκετά τοξική, αντί να περιμένουμε το δεύτερο κύμα του ερχόμενου φθινοπώρου, που μπορεί να είναι πιο σοβαρό;». Είναι χαρακτηριστικά τα όσα γράφει στη γαλλική «Μonde» ο Ρaul Βenkimoun: «Ορισμένοι οργανώνουν εδώ και καιρό “πάρτι γρίπης”, με στόχο να προσβληθούν από τον ιό, να δημιουργήσουν αντισώματα και να είναι προστατευμένοι από το επόμενο κύμα». Στο βιβλίο του «Η Μεγάλη Γρίπη», που εκδόθηκε το 2004, ο Τζον Μπάρι διηγείται ότι τα άτομα που προσβλήθηκαν από το πρώτο κύμα της ισπανικής γρίπης του 1918, που ήταν σχετικά ήπιο, ήταν πράγματι προστατευμένα κατά τα δύο πολύ σοβαρότερα κύματα που ακολούθησαν. Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτός ο φυσικός εμβολιασμός δεν είναι καλή ιδέα.

«Κάθε μέρα μαθαίνουμε»

Διευθυντής των αμερικανικών κέντρων ελέγχου και πρόληψης των ασθενειών (CDC), ο Ρίτσαρντ Μπέσερ προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να αναλαμβάνονται τέτοιοι κίνδυνοι, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. «Πρόκειται για μια νέα ασθένεια, για την οποία κάθε μέρα μαθαίνουμε καινούργια πράγματα».

Σύμφωνα με τα ώς τώρα στοιχεία του ΠΟΥ, για παράδειγμα, τα 4,5 από τα 1.000

κρούσματα της νέας γρίπης είναι θανατηφόρα. «Αν η προσβολή με κάθε τρόπο από τη γρίπη ήταν ένα φάρμακο, θα ήταν αποδεκτό να οδηγεί σε τόσους πολλούς θανάτους;», αναρωτιέται ο δρ Ζαν-Μαρί Κοέν, εθνικός συντονιστής του δικτύου Περιφερειακών Ομάδων παρατήρησης της γρίπης στη Γαλλία.

Ακόμη όμως κι αν κάποιος αποκομίσει οφέλη από τη σκόπιμη προσβολή του από τον ιό, θα πρέπει να σκεφτεί ότι η μετάδοσή του σε έναν άνθρωπο με εύθραυστη υγεία, ίσως και να αποδειχθεί μοιραία».

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ

Θέλουν να είναι προστατευμένοι αν χτυπήσει η νέα γρίπη το φθινόπωρο και είναι πιο βαριάς μορφής τα συμπτώματα

Αναβολή στον μαζικό εμβολιασμό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ φως στις φαρμακευτικές εταιρείες να συνεχίσουν κανονικά τη διαδικασία προμήθειας των εμβολίων για τη νέα γρίπη, ώστε να παραληφθούν 8 εκατομμύρια εμβόλια, έχουν δώσει οι αρμόδιοι φορείς, παρά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι η οριστική έγκριση του εμβολίου θα καθυστερήσει.

Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Γιάννης Πιερουτσάκος, «η ανθρώπινη ζωή και η ασφάλεια των πολιτών είναι προτεραιότητα.

Συνεπώς, δεν θα γίνει χρήση των εμβολίων έως ότου δοθεί η απαραίτητη αδειοδότηση που θα εγγυάται πως η χρήση του πανδημικού εμβολίου είναι ασφαλής».

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ακόμη και στην περίπτωση που τα πρώτα εμβόλια φτάσουν στην Ελλάδα στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, αναστέλλεται ο προγραμματισμός για άμεσο εμβολιασμό του μαθητικού πληθυσμού και των πολιτών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η ευθύνη

Ωστόσο ο ΠΟΥ διευκρινίζει πως ο κάθε εθνικός φορέας, αξιολογώντας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του, έχει την ευχέρεια να διατάξει ανά πάσα στιγμή τη χορήγηση των εμβολίων, αναλαμβάνοντας την ευθύνη. «Στη χώρα μας και εφόσον δεν έχει δοθεί η τυπική άδεια στις φαρμακευτικές εταιρείες, η απόφαση αυτή θα ληφθεί στην περίπτωση που συμβεί κάτι δραματικό- παραδείγματος χάριν να σημειωθεί μετάλλαξη του ιού με συνέπεια να γίνει πιο επιθετικός.

Πρόκειται ωστόσο για σενάριο που με τα έως τώρα δεδομένα δεν φαίνεται να συμβαίνει στο άμεσο μέλλον», προσθέτει ο κ. Πιερουτσάκος.

Πάντως, τόσο στελέχη του υπουργείου Υγείας όσο και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων σημείωναν χθες στα «ΝΕΑ» πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων- που είναι η αρμόδια υπηρεσία για να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του πανδημικού εμβολίου- ήδη επεξεργάζεται τα πρώτα στοιχεία των κλινικών μελετών που διεξάγουν οι φαρμακευτικές εταιρείες επισπεύδοντας έτσι την όλη διαδικασία.

Έλληνες και ξένοι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι υποστηρίζουν, ωστόσο, πως όσο τα συμπτώματα της νέας γρίπης παραμένουν ήπια δεν υπάρχει λόγος οι χώρες να πάρουν το ρίσκο του μαζικού εμβολιασμού.

Χτυπάει τους πνεύμονες

Ο ΝΕΟΣ ιός Α (Η1Ν1) εισέρχεται βαθιά στους πνεύμονες αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών: αυτό είναι το πόρισμα νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Νature». Μάλιστα η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν- Μάντισον, Γιοσιχίρο Καβαόκα, επισημαίνει πως υπάρχουν ομοιότητες με το στέλεχος που είχε προκαλέσει την πανδημία της Ισπανικής γρίπης το 1918. Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, οι ερευνητές χώρισαν σε δύο ομάδες ποντίκια, κουνάβια και πιθήκους και τις μόλυναν αντίστοιχα με το πανδημικό στέλεχος και με κάποιον ιό εποχικής γρίπης. Μέσω αυτής της διαδικασίας ανακάλυψαν ότι το στέλεχος Η1Ν1 πολλαπλασιάζεται πολύ πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με τα στελέχη της εποχικής γρίπης, ενώ διεπίστωσαν πως ευθύνεται για σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες.