Με άξονα το τέλος της μακρόχρονης μουσουλμανικής παράδοσης των μουεζίνηδων η προκλητική θεατρική ομάδα Rimini Ρrotokoll θα μιλήσει στην Αθήνα για το τέλος του πολιτισμού
Η ριζοσπαστική θεατρική ομάδα Rimini Ρrotokoll φέρνει στο Φεστιβάλ Αθηνών την τελευταία της παραγωγή «Radio Μuezzin». Θέατροντοκουμέντο με θέμα το τέλος μιας μακρόχρονης μουσουλμανικής παράδοσης, τη ζωή και τη δουλειά των μουεζίνηδων.

Στις αρχές του νέου αιώνα το θέατρο- ντοκουμέντο πήρε τη σκυτάλη από το πολιτικό, στρατευμένο θέατρο των δεκαετών ΄60- ΄70. Πρόκειται για ακτιβιστική προσέγγιση των σύγχρονων πολιτικών και κοινωνικών καταστάσεων που αφορούν τον πλανήτη. Από εκεί αντλεί τη θεματολογία για τις παραστάσεις της η ομάδα Rimini Ρrotokoll, η οποία εδρεύει στο Βερολίνο. Ευρωπαίοι, αλλά με το βλέμμα στραμμένο σε όσα δυσάρεστα συμβαίνουν στον κόσμο, επιλέγουν και ερευνούν θέματα που αφορούν τη σύγχρονη ζωή. Η κάθε τους δουλειά παρουσιάζεται μέσα από πρόσωπα που είχαν βιωματική σχέση με το εκάστοτε γεγονός. Όπως στην παράσταση «Radio Μuezzin», που οργάνωσε ο σκηνοθέτης Στέφαν Κέγκι, όπου τέσσερις αυθεντικοί μουεζίνηδες θα αποδώσουν σκηνικά και μέσα από τις μαρτυρίες τους το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην πατρίδα τους. Είναι η στιγμή όπου θα χάσουν τη δουλειά τους μετά την απόφαση του αιγυπτιακού κράτους να τους καταργήσει. Συγκεκριμένα, πρόκειται να αντικατασταθεί η ζωντανή φωνή των μουεζίνηδων με μαγνητοφωνημένη, η οποία θα ακούγεται στα 30.000 τζαμιά που υπάρχουν στο Κάιρο.

Στη σκηνή έχουν στρωθεί χαλάκια προσευχής, στους τοίχους και στο πάτωμα έχουν τοποθετηθεί ανεμιστήρες, πίσω προβάλλεται σε βίντεο η προσευχή των πιστών, ενώ στο προσκήνιο έχει στηθεί ένα τεράστιο μεγάφωνο. Δίπλα τους οι τέσσερις μουεζίνηδες, λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή τους, ανασυνθέτουν την καθημερινότητά τους. Πριν γίνουν επαγγελματίες για να διδάξουν το Κοράνι ήσαν ο ένας αγρότης, ο άλλος οδηγός βυτιοφόρου, ο τρίτος ηλεκτρολόγος κι ο τέταρτος μποντιμπιλντεράς. Μιλώντας για τη ζωή και τα προβλήματά τους βγαίνει μια γενική εικόνα πάνω στον κλάδο τους, στα ήθη και τα έθιμά τους, «Η παράσταση εστιάζει στους αυθεντικούς μουεζίνηδες και ταυτόχρονα σε μια τελετουργία αιώνων. Η ηθογραφία είναι απλώς ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν τον μουσουλμανικό κόσμο».

Η δράση εξελίσσεται μέσα από την πολιτική που χαράσσεται και τα γεγονότα που προδιαγράφουν το μέλλον τους. Οι τέσσερις μουεζίνηδες, δείγμα των εκατοντάδων που υπάρχουν στην Αίγυπτο, θα εκλείψουν, παραχωρώντας τη θέση τους στον «νέο κόσμο» που αναπτύσσεται. Στη νέα οικονομική αντίληψη πως η δουλειά πολλών μπορεί να γίνει από έναν. Ο κρατικός σχεδιασμός προβλέπει να επιλεγεί ένας μουεζίνης, ο οποίος θα καλεί από το ραδιόφωνο τους πιστούς και η φωνή του θα μεταδίδεται ζωντανά στα 30.000 κυβερνητικά τζαμιά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Η κατάσταση αυτή πρόκειται να παγιωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.

ΙΝFΟ

«Radio Μuezzin» από τους Rimini Ρrotokoll, στα αραβικά με ελληνικούς υπέρτιτλους, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιουλίου στην «Πειραιώς 260» (τηλ. 210-3272.000 και http://www. greekfestival.gr).

«Δεν κάνουμε κατήχηση, ούτε διπλωματία»


«Το Radio Μuezzin δεν εστιάζει στο θέμα της ανεργίας. Άλλωστε προβλέπεται οι περισσότεροι να συνεχίσουν να εργάζονται για το Κοράνι, είτε διδάσκοντάς το, είτε δουλεύοντας ως φύλακες ή καθαριστές στα τζαμιά», εξηγούν οι Rimini Ρrotokoll.

«Πάντως, δεν θα είναι πια μουεζίνηδες. Υπάρχει μια δραματική έκπτωση στην ψυχολογία αυτών των ανθρώπων. Η παράσταση δεν παίρνει θέση, συνδικαλιστική, πολιτική, οικονομική. Δεν κάνουμε κατήχηση, ούτε διπλωματία. Απλώς καταγράφει τη στιγμή μιας πολιτιστικής πραγματικότητας ενός κόσμου που αλλάζει.

Μας ενδιαφέρει η πραγματική ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της. Αυτές παρακολουθούμε, τις ερευνούμε και τις μεταφέρουμε στη σκηνή, αντλώντας και από τη θεατρικότητα της καθημερινότητάς τους». Η πρεμιέρα έγινε στο Κάιρο, στη συνέχεια στο Βερολίνο και τώρα η παράστασή τους παίζεται στο Φεστιβάλ Αθηνών.