Σαφάρι με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των 400.000 φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο και δεν ανταποκρίθηκαν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη αρχίζει εντός του καλοκαιριού το υπουργείο Οικονομικών.


Με «όπλο» το περιουσιολόγιο των φορολογουμένων που δημιουργήθηκε στα πλαίσια της επιβολής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και με την αρωγή των εταιρειών δικηγόρων που πρόκειται να προσληφθούν σύντομα στις Εφορίες, ξεκινά ένα άνευ προηγουμένου πρέσινγκ των οφειλετών που, προκειμένου να προσέλθουν στο δημόσιο ταμείο και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με υποθήκευση, κατάσχεση και αναγκαστική εκποίηση μέσω πλειστηριασμών των περιουσιακών τους στοιχείων. Πρόκειται για τους φορολογούμενους οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν τη ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών τους σε δόσεις, η διορία της οποίας εξέπνευσε χθες.

Η πλειονότητα των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία- περίπου οι οκτώ στους δέκα- χρωστούν έως 2.000

ευρώ, ενώ από τους υπόλοιπους οι περισσότεροι χρωστούν κατά κανόνα ποσά από 2.000 έως 20.000 ευρώ. Αυτοί είναι που θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σύμφωνα με τις διακηρύξεις του ίδιου του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών έχει θέσει ως στόχο την είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων έως το τέλος του έτους.

Το σχέδιο του υπουργείου

Το σχέδιο του υπουργείου, που έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται, προβλέπει τα εξής:

● Την πρόσληψη ιδιωτικών εταιρειών συμβούλων (κυρίως δικηγόρων) οι οποίοι θα εγκατασταθούν στα δικαστικά τμήματα και στα τμήματα ληξιπρόθεσμων χρεών των Εφοριών. Αρμοδιότητά τους θα είναι να συντάξουν ένα ειδικό περιουσιακό προφίλ κάθε οφειλέτη και να κινήσουν στη συνέχεια όλες τις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των οφειλών. Να σημειωθεί ότι ήδη το υπουργείο άνοιξε τον δρόμο για την πρόσληψη των εταιρειών καθώς με διάταξη στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο κατήργησε το φορολογικό απόρρητο των οφειλετών έναντι των εταιρειών που πρόκειται να προσληφθούν. ● Τη σύνταξη του περιουσιακού προφίλ των οφειλετών που πλέον, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου, είναι πανεύκολη. «Δεν χρειάζεται πλέον ο υπάλληλος του δικαστικού τμήματος της Εφορίας να τρέχει από υποθηκοφυλακείο σε υποθηκοφυλακείο προκειμένου να ανακαλύψει κάποιο περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη», λένε τα ίδια στελέχη. «Θα αρκεί πολύ σύντομα, όταν θα ολοκληρωθεί η διόρθωση των λαθών στις δηλώσεις ακινήτων Ε9, η λήψη των στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη με το πάτημα μερικών πλήκτρων στο τερματικό του taxis που βρίσκεται στην Εφορία. Η Εφορία θα μαθαίνει πολύ γρήγορα πόσα και ποια ακίνητα έχει ο οφειλέτης στην κατοχή του».

● Την επικαιροποίηση των στοιχείων διεύθυνσης κατοικίας του οφειλέτη. Γι΄ αυτόν τον λόγο μελετάται η συνεργασία των εφοριών με τις τράπεζες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις διαθέτουν πιο αξιόπιστα στοιχεία αναφορικά με την πραγματική κατοικία των οφειλετών. Στη συνέχεια θα αποστέλλονται ειδοποιητήρια με τα οποία οι οφειλέτες θα καλούνται να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

● Στην περίπτωση μη ανταπόκρισής τους θα ενεργοποιούνται, με τη συνδρομή των εταιρειών νομικών συμβούλων που θα προσληφθούν, τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα οποία προβλέπει η φορολογική νομοθεσία. Τα βήματα που θα ακολουθούνται είναι αρχικά η εγγραφή υποθήκης για το ποσό της οφειλής πάνω στο ακίνητο που διαθέτει ο φορολογούμενος, στη συνέχεια η κατάσχεση του ακινήτου και τέλος η αναγκαστική εκποίησή του με δημόσιο πλειστηριασμό. Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο δεν ακολουθεί τη χρονοβόρα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης που ακολουθούν οι ιδιώτες καθώς με τη σύνταξη ειδικής έκθεσης του εφόρου εγγράφονται υποθήκες, κατάσχονται και βγαίνουν στον πλειστηριασμό περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων. Να σημειωθεί επίσης ότι το Δημόσιο, σε αντίθεση με τις τράπεζες, δεν έχει καμία δέσμευση όσον αφορά την αναγκαστική εκποίηση ακινήτων των οφειλετών και θεωρητικά μπορεί ακόμη και για μικρή οφειλή να βγάλει στο σφυρί τη μία και μοναδική κατοικία του φορολογούμενου.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ

οκτώ στους δέκα χρωστούν έως 2.000 ευρώ, ενώ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους ποσά από 2.000 έως 20.000 ευρώ

Στο στόχαστρο του υπουργείου και τα εισοδήματα των φορολογουμένων


ΕΚΤΟΣ από τα ακίνητα των οφειλετών, το υπουργείο Οικονομικών θα βάζει στο στόχαστρο και τα όποια εισοδήματα έχει ο φορολογούμενος. Για παράδειγμα, θα προχωρά σε κατάσχεση μισθών και οφειλών «στα χέρια τρίτων», όπως είναι τα εισοδήματα από ενοίκια.

Επίσης, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο, η Εφορία θα προχωρά σε κατάσχεση απαιτήσεων της επιχείρησης από άλλες επιχειρήσεις ή φορολογούμενους.

Το σαφάρι για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων έχει παρουσιαστεί από την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες ως ένα από τα μόνιμα μέτρα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Έλεγχοι και για 100.000 που δεν μπήκαν στην περαίωση


ΜΑΖΙ με τους οφειλέτες του Δημοσίου, στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν και οι περίπου 100.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της επταετίας 2000-2006.

Πρόκειται για τους φορολογουμένους που αρνήθηκαν να καταβάλουν το φοροκαπέλο της περαίωσης (κατ΄ ελάχιστον 200 έως 600 ευρώ ανά χρήση ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί ο φορολογούμενος) και να αποφύγουν τον φορολογικό έλεγχο. Η ρύθμιση, η διορία της οποίας εξέπνευσε χθες, αφορούσε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο έως και 9 εκατ.

ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ορισμένοι φορολογούμενοι έχουν ακόμη τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση. Πρόκειται για όσους θα λάβουν τις επόμενες ημέρες σημείωμα περαίωσης, το οποίο θα έχει ημερομηνία έκδοσης έως και την 30ή Ιουνίου, ημερομηνία εκπνοής της ρύθμισης. Αυτοί οι φορολογούμενοι θα έχουν δυνατότητα έως και δέκα ημέρες μετά τη λήψη του σημειώματος να καταβάλουν τον κατ΄ αποκοπήν φόρο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται σύντομα να εκδοθεί ειδική εγκύκλιος με βάση την οποία θα εκδοθούν σχετικές εντολές ελέγχου από τα ελεγκτικά κέντρα για πρόσκληση σε έλεγχο των μικρομεσαίων που υπέβαλαν για το 2007 δήλωση αυτοελέγχου και εμπίπτουν στο δείγμα για τον δειγματοληπτικό έλεγχο. Πρόκειται για τους επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) των οποίων ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου λήγει στους αριθμούς 19, 39, 49, 59 και 79 και των οποίων το σύνολο των δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων υπερβαίνει τα 70.000 ευρώ.