Η ταινία «Η Πριγκίπισσα και ο βάτραχος» θα κάνει το ντεμπούτο τους στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για μια νέα ταινία κινουμένων σχεδίων της εταιρίας Ντίσνεϊ. Ωστόσο, η ταινία αυτή ήδη αποτελεί θέμα συζήτησης και οι θεατές τη περιμένουν με κομμένη την ανάσα. Ο λόγος ; Για πρώτη φορά σε έργο της Ντίσνεϊ η ηρωίδα είναι μαύρη στο χρώμα.

Πρόκειται για την Πριγκίπισσα Τιάνα, έναν χαραχτήρα που μοιάζει να έρχεται απο τα παλιά – μαζί με τη Σταχτοπούτα και τη Χιονάτη.

Η Πριγκίπισσα φοράει ένα εκθαμβωτικό πράσινο φόρεμα, έχει ένα εντυπωσιακό κλασσικό χτένισμα και ένα διαμαντένιο στέμμα. Είναι ερωτευμένη με τον πρίγκιπά της που είναι μεταμορφωμένος σε βάτραχο. Δεν διαφέρει, δηλαδή, σε τίποτα απο τις αγαπημένες πριγκίπισσες των παραμυθιών – εκτός απο το χρώμα του δέρματος. «Επιτέλους, κάτι που όλα τα μικρά κορίτσια, ειδικά τα μαύρα κορίτσια, μπορούν να αγκαλιάσουν», λέει ο ΚόρυΜόρεϊ, διευθυντής ψυχαγωγίας τηςεταιρείας στο «CNN».

Ακριβώς επειδή η ταινία προέρχεται απο την Ντίσνεϊ, μια εταιρία που στο παρελθόν έχει αναπαράγει στερεότυπα μέσα απο τις δημιουργίες της, οι θεατές, αλλά και οι ειδικοί, περιμένουν με ανυπομονησία να τη δουν. Yπάρχει έντονος ο φόβος ότι μπορείνα αναπαράγει ρατσιστικά κλισέ, ή να περάσει μια λανθασμένη εικόνα για τους Αφροαμερικανούς στα μικρά παιδιά.

«Ο κόσμος περιμένει να δει πως η Ντίσνεϊ θα χειριστεί τη γλώσσα μιας μαύρης πριγκίπισσας, πώς θα παρουσιάσει την κουλτούρα της, ακόμα και εάν θα υπάρχει κάτι το εξηζητημένο στη συμπεριφορά της», λέει ο Μάικλ Μπαράν, καθηγητής στο Χαρβαντ με ειδίκευση στη ψυχολογία και την ανθρωπολογία, και ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αντιμετωπίζουν τον ρατσισμό.

Οι παραγωγοί πάντως καθησυχάζουνόσους προβληματίζονται.«Η ιδέα για την εξιστόρηση των περιπετειών μια μαύρης πριγκίπισσας προέκυψε ομαλά, απλά», λένε και εξηγούν ότιήθελαν να δημιουργήσουν μια ιστορία, ένα παραμύθι που διαδραματίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στη Νέα Ορλεάνη. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της Πολιτείας είναι το «έγχρωμο» παρελθόν και η βαθιά επίδραση της μουσικής στην ιστορία της.

Η Τιάνα, όπως την περιγράφουν οι παραγωγοί, είναι ένα ταλαντούχο πλάσμα. «Εκείνο που θέλαμε να δείξουμε είναι ότι οι Αφροαμερικανές είναι πραγματικά όμορφες, τόσο εξωτερικά όσο κυρίως εσωτερικά», συμπληρώνουν.

Δείτε σκηνές απο την ταινία:

}}