«Ήρθαμε χθες στην Αθήνα και φεύγουμε για Σαντορίνη αύριο», λέει στα «ΝΕΑ» η 20χρονη Άιβι από την Κίνα ενώ συστήνει τις συμφοιτήτριές της σε βρετανικό πανεπιστήμιο, τη Σέντοου και την Γκλόρια.


Κατάφεραν να βρουν στο Λονδίνο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια και αποφάσισαν να ταξιδέψουν οι τρεις τους για διακοπές στην Ελλάδα και να μοιραστούν τα έξοδά τους.

«Στην καντίνα πληρώσαμε 3,50 ευρώ για ένα τυποποιημένο παγωμένο τσάι. Σαράντα ευρώ ταξί από το Αεροδρόμιο μέχρι την Ομόνοια και άλλα τέσσερα για να βρούμε το ξενοδοχείο που ήταν δίπλα στην Ομόνοια! Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δεύτερο ταξί γιατί χαθήκαμε», εξηγεί η Γκλόρια που σηκώνεται για να αναζητήσει στον χάρτη του Μετρό το Μοναστηράκι, προκειμένου να πάνε για σουβλάκια εκεί.

Ο τουρισμός έχει ήδη πληγεί από την κρίση- αλλά όχι και οι τιμές στις περιοχές που θεωρούνται τουριστικές: στο Αρχαιολογικό Μουσείο κόβονται αυτήν την περίοδο καθημερινά κατά μέσον όρο 900 εισιτήρια, ενώ στην Ακρόπολη 2.750. Ο μέσος όρος της αντίστοιχης περυσινής περιόδου ήταν 1.000 εισιτήρια για το Μουσείο και 3.200 εισιτήρια για τον Ιερό Βράχο.

Η Σάρα και ο Άντριου ήλθαν στην Ελλάδα με τα τρία τους παιδιά. Ήλθαν για διακοπές από το Μπρίστολ. «Πριν αλλάξει η ισοτιμία της στερλί- νας με το ευρώ, ταξιδεύαμε φθηνότερα στις πόλεις της ευρωζώνης. Τώρα για εμάς (σ.σ.: εννοεί τους Βρετανούς) είναι σαν να έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% όλες οι τιμές λιανικής. Το φαγητό στο εστιατόριο είναι και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ακριβό και δεν μας κάνει τόση εντύπωση», λέει ο Άντριου που εργάζεται σε πολυεθνική εταιρεία και ταξιδεύει συχνά, κυρίως στην Ευρώπη. «Πιο πολύ μας εντυπωσίασαν οι τιμές των σούπερ μάρκετ για τις πάνες και τα γάλατα», επισημαίνει η Σάρα. «Είναι κατά πολύ ακριβότερες από τις αντίστοιχες βρετανικές».

«Πού είναι η πλατεία της Αρχαίας Αγοράς;» ρωτούν τους περαστικούς στο Θησείο η 20χρονη Έλι από το Μόντρεαλ του Καναδά και ο 30χρονος Τσι Κιονγκ από τη Μαλαισία. Εκείνη πέρασε πρώτα από το Ισραήλ, επισκέφθηκε τους αρχαιολογικούς χώρους της γειτονικής Τουρκίας και κατέληξε στην Αθήνα. Εκείνος ήλθε στη χώρα μας έχοντας φτάσει με τρένο ώς το Σαράγεβο. «Σπουδάζω Αγγλική Φιλολογία στον Καναδά, έχω διαβάσει την Αρχαία Ελληνική Ιστορία και είναι η δεύτερη ημέρα μου στο κέντρο της Αθήνας», λέει η Καναδή φοιτήτρια που ανέλαβε να ξεναγήσει τον Τσι Κιονγκ. «Περιμέναμε φθηνότερες τιμές, ίσως γιατί στην Τουρκία ήταν πολύ φθηνότερα».

«Καλύτερα να περπατήσουμε»

Για τον Τσι Κιονγκ η ακρίβεια ήταν ήδη εμφανής από τη Γερμανία, όπου παρακολουθεί πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στις ευρωπαϊκές γλώσσες. «Με το τρένο όμως μπορείς να μετακινηθείς άνετα και οικονομικά μέχρι το Σαράγεβο. Από εκεί μέχρι την Αθήνα πλήρωσα 300 ευρώ για λεωφορεία και τρένα. Ήταν μεγάλη η ταλαιπωρία και εξίσου μεγάλο το κόστος για εμάς, που είμαστε φοιτητές. Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τις τιμές στα εμπορικά καταστήματα στην Πλάκα. Γι΄ αυτό και δεν θα πάρουμε το τρενάκι- καλύτερα να περπατήσουμε».

Τα τρενάκια που περνούν από το Θησείο κοστίζουν 5 ευρώ για τους ενηλίκους και κάνουν τον γύρο της Ακρόπολης με αφετηρία την οδό Αιόλου και τερματίζουν στην πύλη του Αδριανού. Πιο ακριβό- 18 ευρώ- είναι το εισιτήριο για το διώροφο κόκκινο λεωφορείο, που περνάει κάθε μισή ώρα από την Πλατεία Συντάγματος. Στους τουρίστες δίνονται ακουστικά και μπορούν να διαλέξουν τη γλώσσα που επιθυμούν για την ξενάγησή τους.

Δεν υπάρχουν ουρές

«Φοιτητές και συνταξιούχοι είναι οι τουρίστες του Μαΐου στο Αρχαιολογικό Μουσείο και από τον Ιούνιο περιμένουμε να δεχτούμε επισκέπτες από 20 έως 40 ετών», λένε οι φύλακες και οι ξεναγοί. Στα εκδοτήρια δεν υπάρχουν ουρές. Περισσότεροι περιμένουν μπροστά από τους χάρτες των κατόψεων του Μουσείου.