Τη Σόνια Σοτομαγιόρ, κόρη Πουερτορικανών μεταναστών που μεγάλωσε στις φτωχικές γειτονιές του Μπρονξ, διόρισε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, τοποθετώντας για πρώτη φορά στη θέση αυτήν ισπανόφωνο δικαστικό.


Η επιλογή των Αμερικανών προέδρων για τις θέσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που μπορούν να λάβουν και «χαρακτηρίζει» τη θητεία τους. Ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε την 54χρονη Σοτομαγιόρ, δικαστή του Ομοσπονδιακού Εφετείου, όπως δήλωσε, «έπειτα από πολλή σκέψη και προσεκτική μελέτη», δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η προσωπική της πορεία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή. «Διαθέτει υψηλή νοημοσύνη και άρτια νομική κατάρτιση», πρόσθεσε, «όμως αυτά δεν είναι αρκετά. Η ζωή του νόμου δεν είναι η λογική, αλλά η εμπειρία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ένας ανώτατος δικαστής να γνωρίζει πώς λειτουργεί ο κόσμος και πώς ζουν οι απλοί άνθρωποι».

Η Σοτομαγιόρ, εμφανώς συγκινημένη, στεκόταν δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο στο δωμάτιο του Λευκού Οίκου όπου έγινε η επίσημη ανακοίνωση. Περιέγραψε τη φτωχική παιδική της ηλικία στο Μπρονξ, καθώς και την καριέρα της ως νομικού: «Παλεύω να μην ξεχάσω ποτέ τις επιπτώσεις που έχουν στον “πραγματικό” κόσμο οι αποφάσεις μου- σε ανθρώπους, σε επιχειρήσεις και στην κυβέρνηση», δήλωσε. Εάν ο διορισμός της επικυρωθεί από τη Γερουσία, θα διαδεχθεί τον δικαστή Ντέιβιντ Σούτερ που αποχώρησε και ήταν ένας από τα 4 φιλελεύθερα μέλη του 9μελούς δικαστηρίου. Έτσι δεν αναμένεται να αλλάξει η ισορροπία των δυνάμεων, καθώς και η δική της στάση θεωρείται φιλελεύθερη. Τα άλλα 4 μέλη είναι πιο συντηρητικών απόψεων, ενώ ο δικαστής Άντονι Κένεντι που θεωρείται κεντρώος έχει την αποφασιστική ψήφο όταν το Σώμα είναι διχασμένο.

Πάντως η Σοτομαγιόρ, απόφοιτη της Νομικής του Γέιλ, αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον μέσον όρο ηλικίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς οι δικαστές παραμένουν στη θέση αυτήν ισοβίως ή τουλάχιστον μέχρι να αποφασίσουν μόνοι τους να συνταξιοδοτηθούν. Η επιλογή του Ομπάμα είναι η πρώτη Δημοκρατικού προέδρου τα τελευταία 15 χρόνια. Η Σοτομαγιόρ θα είναι η τρίτη γυναίκα στην ιστορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και η δεύτερη στη σημερινή του σύνθεση μαζί με τη Ρουθ Γκίνσμπουργκ.

ΟΜΠΑΜΑ:

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ένας ανώτατος δικαστής να γνωρίζει πώς λειτουργεί ο κόσμος και πώς ζουν οι απλοί άνθρωποι»

«Η ταπεινότητα δεν θα με εγκαταλείψει ποτέ»


«Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ξεχειλίζει από ευγνωμοσύνη για όσα κάνατε για μένα», δήλωσε η Σόνια Σοτομαγιόρ απευθυνόμενη στην οικογένειά της, μετά την επίσημη παρουσίασή της. «Στέκομαι στους ώμους αναρίθμητων ανθρώπων, αλλά τα περισσότερα τα οφείλω στη μητέρα μου που με μεγάλωσε μοναχή μετά τον θάνατο του πατέρα μου. Έγινα ό,τι έγινα εξαιτίας της και έχω μόνο το 50% των δυνατοτήτων της».

Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1954 από γονείς που είχαν μεταναστεύσει από το Πουέρτο Ρίκο. Τελείωσε με άριστα τις σπουδές της στο Πρίνστον και στο Γέιλ. Ο Τζορτζ Μπους τη διόρισε το 1992 ομοσπονδιακή δικαστή και ο Μπιλ Κλίντον το 1998 εφέτη.

«Η ταπεινότητα δεν θα με εγκαταλείψει ποτέ», είχε δηλώσει το 1998 για το πώς αισθάνθηκε μετά την πρώτη υπογραφή καταδικαστικής απόφασης για έναν έμπορο ναρκωτικών. Έχει αναφερθεί συχνά στα δύσκολα παιδικά της χρόνια και πώς αυτά διαμόρφωσαν τις απόψεις της: «Πέρασα πολύ καιρό όταν άρχισα να εργάζομαι, με την αίσθηση ότι δεν ανήκω εντελώς σε αυτό τον κόσμο.

Έχουμε ηθικό καθήκον να εκπροσωπούμε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν στην κοινωνία μας, να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει δικαιοσύνη για όλους – και νομική και οικονομική».