Η νέα γρίπη έφτασε τελικά και στην Ελλάδα. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε το υπουργείο Υγείας, ανακοινώθηκε πως οι επαναληπτικές εξετάσεις που έγιναν σε 19χρονο από το Αιγάλεω, έδειξαν πως όντως είναι φορέας του ιού Η1Ν1 που προκαλεί τη νέα γρίπη (γρίπη των χοίρων). Ο νεαρός είχε επιστρέψει το Σάββατο από τις ΗΠΑ και χθες Κυριακή παρουσίασε τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα.

Τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων που του έγιναν, και τα οποία είχαν βγει θετικά, ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες από τη Γενεύη ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος συμμετέχει στην62η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως είχε πει ο κ. Αβραμόπουλος, είχε ενημερωθείαπό το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) πως εξετάζεται και αναμένεταινα επαληθευτεί με τον δεύτερο έλεγχο, το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα.

Ο 19χρονος επέστρεψε στη χώρα μας ξημερώματα του Σαββάτου από τη Νέα Υόρκη, όπου έμεινε σε φοιτητική εστία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί πήγε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο (είναι ένα από τα δύο νοσοκομεία αναφοράς για τη νέα γρίπη στο λεκανοπέδιο) με πυρετό που έλεγχε με αντιπυρετικά και έντονο βήχα.

Οι γιατροί που τον εξέτασαν πήραν επίχρισμα από το ρινοφάρυγγά του για να το ελέγξουν, του χορήγησαν Tamiflu(είναι το ένα από τα αντιϊικά φάρμακα στα οποία είναι ευαίσθητος ο ιός Η1Ν1) και του συνέστησαν να επιστρέψει σπίτι του και να μείνει μέσα.

Χορήγησαν επίσης προληπτικά αντιϊική αγωγή στους οικείους του.

Οι πρώτες εξετάσεις του επιχρίσματος είχανβγει θετικές στο Σισμανόγλειο και δείγμα εστάλη στοΙνστιτούτο Παστέρ για επαλήθευση – πράγμα που έγινε πριν από λίγη ώρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά τις εξελίξεις, ο νεαρός – που κατοικεί στο Αιγάλεω – μεταφέρθηκεμε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒπίσω στο Σισμανόγλειο.

Το Σισμανόγλειο και το Σωτηρία αποτελούν ταδύο νοσοκομεία αναφοράς για τη νέα γρίπη και έχουν εξασφαλιστεί τέσσερις θάλαμοι αρνητικής πίεσης (η υποδομή τους είναι τέτοια ώστε να μην επιτρέπεται η έξοδος του μολυσμένου αέρα στο περιβάλλον).

Σύμφωνα με προγενέστερες δηλώσεις του υπουργού, η χώρα μας έχει επαρκή αποθέματα σε αντιϊικά φάρμακα, ικανά να καλύψουν το 12% του πληθυσμού. Ωστόσο, προωθείται ήδη η αγορά και άλλων ποσοτήτων, ώστε το ποσοστό κάλυψης να φτάσει το 20%.