ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ του πρώην Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη προχώρησε χθες το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο, όπως ήταν άλλωστε υποχρεωμένο εκ του νόμου περί εκκλησιαστικών Δικαστηρίων μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Προ εβδομάδων ο Άρειος Πάγος είχε απορρίψει το αίτημα του Παντελεήμονα να ακυρωθεί η ποινή που του είχε επιβληθεί. Μετά την καθαίρεσή του πλέον ο πρώην Μητροπολίτης επιστρέφει στις τάξεις των μοναχών. Από το Συνοδικό Δικαστήριο απουσίαζε χθες ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον μητροπολίτη Γουμενίσσης, ενώ 4 μητροπολίτες (Μυτιλήνης, Μηθύμνης, Ιερισσού, Ν. Ιωνίας) ζήτησαν να καταθέσουν υπόμνημα με τις αντιρρήσεις τους.

Αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

Αυτό που απομένει τώρα είναι ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Μητροπολίτης Μελέτιος, να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο κι αυτός με τη σειρά του θα ανακοινώσει την απόφαση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Συνεπώς στην επόμενη Σύνοδο η Μητρόπολη Αττικής θα κηρυχθεί χηρεύουσα.

Μολονότι ήδη ακούγονται διάφορα σενάρια για το πότε θα γίνει η πλήρωσή της από νέο μητροπολίτη, συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου ανέφεραν χθες ότι είναι νωρίς.

Τον είχαν αθωώσει

Υπενθυμίζεται πάντως ότι πριν από περίπου 2 μήνες το Συνοδικό Δικαστήριο ουσιαστικά είχε αθωώσει τον Παντελεήμονα.

Είχε αποφασίσει να μην περάσει από δίκη- επειδή δεν προέκυπταν «επαρκείς ενδείξεις ενοχής», όπως ανέφεραν.

Παρά το γεγονός ότι είχε καταδικαστεί από τα πολιτικά δικαστήρια και είχε οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η τότε απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου είχε προκαλέσει προβληματισμό εντός και εκτός της Ιεραρχίας. Είχε δυσαρεστήσει μάλιστα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος είχε σπεύσει να διαχωρίσει τη θέση του.