Είναι ίσως το μοναδικό φόρουμ ισχυρών οικονομικών και πολιτικών παραγόντων από όλο τον κόσμο, στο οποίο δεν προσκαλούνται δημοσιογράφοι. Στις ετήσιες συναντήσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ- η φετινή θα πραγματοποιηθεί 14- 16 Μαΐου στη Βουλιαγμένη- τηρούνται εμπιστευτικά πρακτικά, αλλά χωρίς ποτέ να αναφέρεται ποιος είπε τι. Το κενό που δημιουργεί η μυστικότητα, το συμπληρώνει ο μύθος του εκλεκτικού κλαμπ και οι θεωρίες συνωμοσίας για την κλειστή ομάδα που υποτίθεται ότι αποφασίζει για τις τύχες του κόσμου.

Για τη συλλογική φαντασία, καθώς και για όσους δεν κατάφεραν ποτέ να προσκληθούν σε συνάντηση της Λέσχης, πρόκειται για μια «αμαρτωλή» ομάδα, η οποία αποφασίζει για το πολιτικό και οικονομικό μέλλον του πλανήτη, ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις, εξαγοράζει συνειδήσεις, ενώ στις συνεδριάσεις της συζητείται ό,τι πιο αντιδραστικό συμβαίνει στον πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, για όσους κατάφεραν να ανοίξουν τις μυστικές πόρτες η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πεζή: άγριες δημόσιες σχέσεις και διεθνής «δικτύωση» ή αν προτιμάτε διεθνής διαπλοκή με εκπροσώπους των μεγαλύτερεων επιχειρήσεων στον κόσμο. Στις συναντήσεις, που οργανώνονται κάθε άνοιξη και διαρκούν μόλις δυόμισι ημέρες, συμμετέχουν 100 – 130 πολιτικοί, επιχειρηματίες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, οι οποίοι δεσμεύονται από «συμβόλαιο» μυστικότητας. Κανένας δεν μπορεί να μιλήσει εκ των υστέρων για ό,τι έχει συζητηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες. Υπενθυμίζεται ότι το 1993, όταν η συνάντηση της Λέσχης είχε πραγματοποιηθεί και πάλι στην Αθήνα (στη Βουλιαγμένη), ο Χένρι Κίσινγκερ, μόνιμο μέλος της Λέσχης, είχε αρνηθεί να παραστεί επειδή δεν έκρινε επαρκή τα μέτρα ασφαλείας. Στη Βουλιαγμένη, από ελληνικής πλευράς έχουν προσκληθεί ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου για να κηρύξουν την έναρξη των εργασιών. Πρόσκληση έχουν λάβει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος μάλιστα είχε συμμετάσχει και στις συναντήσεις του 2005, του 2006 και του 2007, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Θόδωρος Πάγκαλος, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γεράσιμος Αρσένης. Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου και ο διοικητής του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης έχουν επίσης προσκληθεί.

Η οικονομική κρίση.

Ηχηρά είναι και τα ονόματα της διεθνούς πολιτικής που έχουν στα χέρια τους το μαγικό πάσο εισόδου. Η λίστα περιλαμβάνει τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέιμς Τζόουνς, τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αλλά και τις βασίλισσες της Ολλανδίας Βεατρίκη και της Ισπανίας Σοφία. Προσκεκλημένος είναι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Από τους πρωταγωνιστές αναμένεται επίσης να είναι ο επιχειρηματίας Γιώργος Δαυίδ, πρόεδρος της Coca-Cola 3Ε και μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Λέσχης, ο οποίος θεωρείται επικεφαλής του κλαμπ στην Ελλάδα. Στη συνάντηση του 1993 που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα είχαν συμμετάσχει ο Τζιοβάνι Ανιέλι, ιδρυτής της Fiat και μέλος της Λέσχης, η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, ο Βρετανός μεσολαβητής για τη Βοσνία Ντέιβιντ Όουεν, ο τραπεζίτης Ντέιβιντ Ροκφέλερ, καθώς και ο τότε πρόεδρος του ΣΕΒ Στέλιος Αργυρός, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πίστεως Γιάννης Κωστόπουλος, οι εφοπλιστές Γιώργος Λιβανός, Μιχάλης Περατικός και Γιάννης Λύρας, ο Στέφανος Μάνος και άλλοι.

Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην οικονομική κρίση, αλλά και στην πολιτική που ακολουθεί ο Μπαράκ Ομπάμα

Ελληνικό «παρών» από την πρώτη συνεδρίαση

Από τις πιο σημαντικές ιδιότητες στη ζωή του θεωρούσε αυτήν του μέλους της Λέσχης ο Τζορτζ Μπολ, υφυπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του Τζων Κέννεντυ και του Λίντον Τζόνσον. Ο Μπολ, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση το 1954 και κάθε χρόνο ανελλιπώς μέχρι τον θάνατό του, είχε κρατήσει αρχείο με όλους τους συμμετέχοντες εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με την προσωπική συλλογή εγγράφων του, η οποία βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, συμμετέχοντες στην πρώτη συνεδρίαση της Λέσχης στο ξενοδοχείο «Ντε Μπίλντερμπεργκ», ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Παναγιώτης Πιπινέλης, ο οποίος μέχρι το 1953 ήταν μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Ο Πιπινέλης συμμετείχε και στη συνάντηση του 1958 που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία.

Πολωνός εμιγκρές ο πρωτεργάτης για τη δημιουργία της Λέσχης

ΗΛέσχη Μπίλντερμπεργκ πήρε το όνομά της από το ομώνυμο ξενοδοχείο της Ολλανδίας, όπου τον Μάιο του 1954 ο πρίγκιπας Βερνάρδος της Ολλανδίας συγκάλεσε την πρώτη συνάντηση για «να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ». Την ιδέα και την πρωτοβουλία για την ίδρυση της Λέσχης είχε ο Γιόζεφ Ρέτινγκερ, Πολωνός εμιγκρές, στον οποίο έχουν αποδώσει ιδιότητα πράκτορα του Βατικανού, των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και της κυβέρνησης του Μεξικού. Το 1948 ο Ρέτινγκερ ίδρυσε την Αμερικανική Επιτροπή για την Ενωμένη Ευρώπη (ΑCUΕ). Πρόεδρός της ήταν ο Ουίλιαμ Ντόνοβαν, επικεφαλής της ΟSS, προπομπού της CΙΑ. Αντιπρόεδρος ήταν ο Άλεν Ντάλες, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε επικεφαλής της CΙΑ. Ο Ρέτινγκερ ανησυχούσε για την άνοδο του αντιμαερικανισμού στην Ευρώπη και αναζητώντας τρόπους για την αντιμετώπισή του συνέλαβε την ιδέα δημιουργίας της Λέσχης.

Ιδρυτικά μέλη.

Η πρόταση μεταφέρθηκε από τον Βερνάρδο στον τότε επικεφαλής της CΙΑ, Ουόλτερ Μπέντελ Σμιθ, ο οποίος έθεσε το ζήτημα στον σύμβουλο του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, Σ. Ντ. Τζάκσον. Ο Σμιθ, ο Ρέτινγκερ, ο αδελφός του Ισπανού δικτάτορα Φράνκο και ο πρόεδρος της Unilever Πολ Ρίγκενς ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Λέσχης. Η λίστα των προσκεκλημένων έπρεπε να συμπεριλαμβάνει δύο συμμετέχοντες από κάθε χώρα, που να εκπροσωπούν τη συντηρητική και την προοδευτική άποψη. Ο πρίγκιπας Βερνάρδος έμεινε πρόεδρος της Λέσχης ώς το 1976. Ακολούθησαν ο λόρδος Χόουμ, πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας, ο Βάλτερ Σιλ, πρώην πρόεδρος της Δυτικής Γερμανίας, ο λόρδος Κάριγκτον, πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ σημερινός πρόεδρος είναι ο Ετιέν Νταβινιόν, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες χορηγοί της Λέσχης, η οποία έχει την έδρα της στο Λάιντεν της Ολλανδίας, ήταν η ολλανδική κυβέρνηση και η CΙΑ.

Γενναία, πάντως, ήταν η χρηματοδότηση, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια ίδρυσης, που παρείχε το αμερικανικό Ίδρυμα Ford. Μόνιμα μέλη είναι, μεταξύ άλλων, ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο Πολ Γούλφοβιτς.