Τον Ιούνιο του 2007 η Ακρόπολη ήταν ένα από τα φαβορί για να κατακτήσει μια θέση ανάμεσα στα Επτά Θαύματα του Σύγχρονου Κόσμου. Εκατό εκατομμύρια ψηφοφόροι όμως είχαν ανατρέψει τα προγνωστικά, αφήνοντας τον αρχαίο ναό εκτός… νυμφώνος. Την «τιμή» της Ελλάδας καλείται να σώσει τώρα ο Όλυμπος, που είναι υποψήφιος σε έναν παρόμοιο διαγωνισμό: τα Επτά Θαύματα της Φύσης.
Η κατοικία των δώδεκα θεών της αρχαιότητας και υψηλότερο βουνό της Ελλάδας έχει περάσει στη δεύτερη φάση του διεθνούς διαδικτυακού διαγωνισμού, που όπως και ο πρώτος- για την ανάδειξη των επτά θαυμάτων του σύγχρονου κόσμου- διοργανώνεται από το ίδρυμα «Νew 7 wonders». Για τους περισσότερους φορείς, αυτού του είδους οι διαγωνισμοί αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να αναδείξουν τα μνημεία και τα φυσικά κάλλη της περιοχής τους, με απώτερο σκοπό να γραφτούν στις σελίδες της σύγχρονης ιστορίας και να προσελκύσουν τουρίστες. Το ίδιο φαίνεται ότι ισχύει και για τη Νομαρχία Πιερίας, που στόχο έχει να προβάλει τις ομορφιές της περιοχής και να υπενθυμίσει σε όλους τους πολίτες του κόσμου ότι ο Όλυμπος είναι ένα μνημείο- σύμβολο της Ελλάδας με μεγάλη ιστορία.

Από τον Ιούνιο του 2008, οπότε και άρχισε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη των Επτά Θαυμάτων της Φύσης, τα «ποντίκια» των χρηστών του Διαδικτύου έχουν πάρει φωτιά και σύμφωνα με τους διοργανωτές μέχρι το 2011 αναμένεται να έχουν ψηφίσει περίπου 1 δισ. άνθρωποι από όλον τον κόσμο. Στην πρώτη φάση- ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίουέλαβαν μέρος περίπου 1.000 φυσικά τοπία τα οποία προτάθηκαν από πολίτες και φορείς από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου. Ανάμεσα στις αρχικές υποψηφιότητες βρίσκονταν ακόμα τρία ελληνικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς. Τα Μετέωρα, το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου και η Σαντορίνη, που μπορεί μεν να επιλέχθηκαν ανάμεσα στα 261 θαύματα της δεύτερης φάσης, αλλά δεν ξεπέρασαν τον Όλυμπο σε ψήφους- μόνο ένα μνημείο από κάθε χώρα ή συνδυασμό χωρών μπορεί να συνεχίσει στον διαγωνισμό. Η συνέχεια του διαγωνισμού αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή για το βουνό των θεών, καθώς ανάμεσα στις υπόλοιπες υποψηφιότητες δεσπόζουν το Γκραντ Κάνιον στις ΗΠΑ, η έρημος της Ατακάμα στη Χιλή, ο Αμαζόνιος που διασχίζει εννιά χώρες στη Λατινική Αμερική, ο Βεζούβιος στην Ιταλία, το όρος Σινά στην Αίγυπτο, η Καππαδοκία στην Τουρκία, τα νησιά Μπόρα Μπόρα στη Γαλλική Πολυνησία.

Στην τέταρτη θέση

Στην τρίτη φάση του διαγωνισμού που θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιουνίου θα επιλεγούν 77 από τις 261 τοποθεσίες, στις 21 Ιουλίου θα μείνουν 21, ενώ η τελική επτάδα θα ανακοινωθεί το 2011. Αυτή τη στιγμή ο Όλυμπος βρίσκεται στην τέταρτη θέση στην κατηγορία «Βουνά- Ηφαίστεια», πίσω από το βουνό Γιου Σαν στην Κίνα, τα Ιμαλάια και το Φούτζι στην Ιαπωνία. Επιλέγονται επτά τοπία από καθεμιά από τις επτά κατηγορίες και με αυτά τα δεδομένα το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας συνεχίζει και στην τρίτη φάση.

Από την πρώτη στιγμή που προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο για την προώθηση της υποψηφιότητας, καθώς πρώτο της μέλημα ήταν η δημιουργία επίσημης επιτροπής υποστήριξης της υποψηφιότητας του Ολύμπου. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε στην πρώτη ψηφοφορία να κινητοποιήσει χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επέλεξαν μεταξύ των υποψήφιων ελληνικών μνημείων τον Όλυμπο ως το πρώτο μνημείο της φύσης από την Ελλάδα, το οποίο και συνεχίζει στον διαγωνισμό. «Δεν λέω τον Όλυμπο το βουνό των θεών, αλλά τον θεό των βουνών. Είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας αυτό το παγκόσμιο μνημείο της Ιστορίας να το κρατήσουμε ανέπαφο στους αιώνες. Ανήκει σε όλους τους Έλληνες, σε όλον τον κόσμο» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο νομάρχης Πιερίας κ. Γεώργιος Παπαστεργίου. Παράλληλα, επισημαίνει τον τριπλό ρόλο που διαδραματίζει ο Όλυμπος για τη χώρα μας. «Εθνικά και λόγω της θέσης του ο Όλυμπος σημαίνει πολλά για την Ελλάδα και τη Μακεδονία. Πολιτιστικά, είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα του τόπου μας μαζί με την Ακρόπολη και την Αρχαία Ολυμπία. Τέλος, τουριστικά, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο και πόρο τόσο για την Πιερία όσο και για την Ελλάδα συνολικότερα».

ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗ Β ΦΑΣΗ

Η κατοικία των θεών εκπροσωπεί την Ελλάδα καθώς ξεπέρασε σε ψήφους τη Σαντορίνη, τα Μετέωρα και το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου

Καμπάνια στο Διαδίκτυο


ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑπροώθησης της υποψηφιότητας του Ολύμπου η Νομαρχία Πιερίας εξαντλεί όλες τις δυνατότητες, ιδιαίτερα όμως αυτές που προσφέρει το Διαδίκτυο. Κλικάροντας κάποιος στην επίσημη ιστοσελίδα της, το πρώτο που θα δει είναι μια φωτογραφία του Ολύμπου και την προτροπή «Υποστηρίξτε τον ΟΛΥΜΠΟ, το μυθικό βουνό των 12 θεών της ελληνικής μυθολογίας, για να αναδειχθεί στα Νέα 7 Θαύματα της Φύσης». Παράλληλα, πολίτες της Πιερίας έχουν δημιουργήσει και προφίλ στο Facebook με τίτλο «Ψηφίζουμε ΟΛΥΜΠΟ», που αριθμεί περισσότερα από 7.000

μέλη. Όπως λέει ο νομάρχης Πιερίας, οι φορείς του νομού είναι σε διαρκή εγρήγορση, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν και άλλες σελίδες στο Facebook, σε γλώσσες όπως τα κινέζικα και τα ισπανικά.