«Κάνουμε προσφορές και προσπαθούμε όσο μπορούμε να κατεβάσουμε τις τιμές. Είναι κάτι που θα το τηρήσουμε όλη την τουριστική σεζόν», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ιωαννίνων κ. Σπύρος Έξαρχος.

Δύο ημέρες πριν από την Πρωτομαγιά αρκετές περιοχές της χώρας έχουν εξασφαλίσει μεγάλες πληρότητες, ενώ σε άλλες περιοχές η κίνηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Την τακτική των γενναίων προσφορών και μειώσεων τιμών ακολουθούν πάντως αρκετοί ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων σε όλη την Ελλάδα.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος κ. Στέλιος Πολυκράτης, «τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε φέτος είναι αρκετά, αλλά οι κρατήσεις είναι ελάχιστες. Ο κόσμος ψάχνει για προσφορές. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ πέρυσι τηλεφωνούσαν 10 πελάτες και απ΄ αυτούς έκλειναν δωμάτιο οι μισοί, φέτος κάνει κράτηση μόνο ένας».

Προσφορές κάνουν και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στην Κέρκυρα. «Η τιμή ενός δίκλινου για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς κυμαίνεται από 40 έως 65 ευρώ, ενώ αντίστοιχα το Πάσχα η τιμή του ήταν από 60 έως 100 ευρώ», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κώστας Μπρεντάνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας.

Από 30 ευρώ το δίκλινο

Το κίνητρο των προσφορών χρησιμοποιούν και οι ξενοδόχοι της Πιερίας, με την πληρότητα σε ορισμένες περιοχές να αγγίζει το 100%. «Οι προσφορές είναι συνειδητά μεγαλύτερες μέχρι και 20% σε σχέση με το Πάσχα», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Γιώργος Μπούρος. Για παράδειγμα, η τιμή ενός δίκλινου το Πάσχα ξεκινούσε από 45 ευρώ και τώρα από 30 ευρώ.

Μεγάλη πληρότητα παρουσιάζουν και τα ξενοδοχεία στη Λίμνη Πλαστήρα σε αντίθεση με νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, όπου υπάρχουν πολλά άδεια δωμάτια. «Η πληρότητα είναι στο 20-25% καθώς δεν έχουν έρθει ακόμα οι ξένοι τουρίστες», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης κ. Ευάγγελος Φύτρος. «Μειωμένες σε σχέση με πέρσι κατά 30% είναι οι κρατήσεις παρ΄ ότι οι τιμές είναι χαμηλότερες κατά 15-20%» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου κ. Α. Φιορεντίνος. «Ελπίζουμε μήπως ο κόσμος περιμένει την τελευταία στιγμή», υπογραμμίζει. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα καταλύματα του Νομού Χανίων καθώς η κίνηση είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 20%.

ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Παρά το ενδιαφέρον για τις προσφορές,ς σε άλλες περιοχές οι κρατήσεις είναι ελάχιστες και σε άλλες η πληρότητα αγγίζει το 100%

Αγκάθι τα τερτίπια του καιρού

ΤΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑτου καιρού την Πρωτομαγιά προβληματίζουν τους ξενοδόχους σε αρκετές περιοχές. «Έχουμε χειμώνα», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας Γιάννης Καρτάνος. «Τα βλέπω μαύρα, η κίνηση θα είναι τουλάχιστον κατά 25% πεσμένη σε σχέση με πέρσι», προσθέτει. Στο θέμα των καιρικών συνθηκών αναφέρεται και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής κ. Ψαρογιάννης. Ωστόσο, η περιοχή «ενισχύεται για 4 διανυκτερεύσεις και από τους Βουλγάρους που έχουν αργία και ήδη αρκετοί συνάδελφοι παρουσιάζουν καλές πληρότητες», λέει.

Θολό το τοπίο με τα πλοία

«ΚΑΝΕΙμεγάλη ζημιά το θέμα της απεργίας των πλοίων την Πρωτομαγιά. Είναι ακόμη θολό το τοπίο εάν θα υπάρχουν ή όχι πλοία», επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Αίγινας, Σταύρος Καλαμάκης, υποστηρίζοντας πως η πληρότητα των ξενοδοχείων μπορεί να διπλασιαστεί εάν ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό.