Ο ΙΤΑΛΟΣ πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προτίθεται να δώσει στο αξίωμα του προέδρου της χώρας πρόσθετες εξουσίες- και μετά να διεκδικήσει ο ίδιος τη θέση. Εάν επιτύχει στην προσπάθειά του αυτή, θα γίνει ο πιο ισχυρός πολιτικός στην ιστορία της Ιταλίας από την εποχή του Μπενίτο Μουσολίνι, του φασίστα που ηγήθηκε της χώρας από το 1922 έως το 1943.

Αργά χθες το βράδυ ο Μπερλουσκόνι έκλεισε με την πρόταση για απευθείας εκλογή του προέδρου από τον λαό (στα πρότυπα της Γαλλίας) την ομιλία του στην ιδρυτική διάσκεψη του κόμματος Λαός της Ελευθερίας. Το νέο κόμμα αποτελεί τη συγχώνευση της ακροδεξιάς Εθνικής Συμμαχίας του Τζανφράνκο Φίνι με το Φόρτσα Ιτάλια - πρόεδρος του νέου πολιτικού σχηματισμού αναδείχθηκε ο Μπερλουσκόνι διά βοής.

«Στόχος μας», δήλωσε ο Καβαλιέρε, «είναι να ξεπεράσουμε το 50%». Η Λέγκα του Βορρά, ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, δεν θέλησε να ενταχθεί στη νέα αυτή πολιτική δύναμη.

Ο Μπερλουσκόνι φαίνεται ότι ζηλεύει τις εξουσίες του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία της Ιταλίας, ένα αξίωμα κυρίως διακοσμητικό αυτήν τη στιγμή. Ο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο θα ολοκληρώσει την προεδρική του θητεία το 2013, όταν ολοκληρωθεί και η θητεία του 72χρονου Μπερλουσκόνι ως πρωθυπουργού. Το επιχείρημά του για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου είναι ότι οι μεταπολεμικοί πρωθυπουργοί της Ιταλίας σπανίως περνούν περισσότερο από 1-2 χρόνια στην εξουσία και γι΄ αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός πρόεδρος που θα προσδώσει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στις κυβερνήσεις. «Ο Μπερλουσκόνι ζηλεύει φοβερά τον Σαρκοζί», σχολιάζει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας Ρομπέρτο ντ΄ Αλιμόντε, «και αισθάνεται ότι διαθέτει ισχυρούς δεσμούς με τους πολίτες που θα του επιτρέψουν τις αλλαγές». Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν έχει περιγράψει ακόμα με ακρίβεια τις εξουσίες που θέλει να δοθούν στην προεδρία, αλλά πιστεύεται ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εξασφαλίζουν στον νέο πρόεδρο έλεγχο της κυβέρνησης καθώς θα μπορεί να προτείνει νόμους, να διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική, να ορίζει πρωθυπουργό και υπουργούς. Στενοί του συνεργάτες έχουν δηλώσει ότι επιθυμεί διακαώς να γίνει πρόεδρος εάν ενισχυθούν οι εξουσίες της θέσης αυτής. Δεν λείπουν πάντως και οι πολιτικοί αναλυτές που θεωρούν πως ήδη ο Μπερλουσκόνι είναι πιο ισχυρός από τον Μουσολίνι, λόγω του μεγάλου ελέγχου που ασκεί μέσω των ΜΜΕ και των μεγάλων επιχειρήσεων που του ανήκουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από