Όσο περισσότερο μας πιάνει η μανία του τέλειου σώματος τόσο αυξάνονται σετ ασκήσεων και όργανα που υπόσχονται θαύματα σε λίγες εβδομάδες. Δεν γίνεται, όμως, να αποκτήσουμε ωραίο σώμα από τη μια μέρα στην άλλη. Κι εκτός από σκληρή γυμναστική, απαιτείται μια ισορροπημένη διατροφή και τα σωστά γονίδια.


O Καρλ Φόστερ, φυσιολόγος γυμναστικής στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, γελάει με τη διαφήμιση ενός δημοφιλούς σετ οργάνων γυμναστικής. Στις φωτογραφίες «πριν και μετά» εμφανίζονται κοντόχοντροι άνδρες και γυναίκες να μετατρέπονται σε αθλητές με μυώδη σώματα από ατσάλι. Και αυτό το «θαύμα» υποτίθεται ότι γίνεται μέσα 12 εβδομάδες γυμναστικής, τρεις φορές την εβδομάδα από 30 λεπτά. Ένα άλλο δημοφιλές βιβλίο με τις δικές του φωτογραφίες «πριν και μετά», προτείνει ένα πρόγραμμα που αλλάζει εντελώς το σώμα σε έξι βδομάδες με ένα πρόγραμμα εικοσάλεπτων ασκήσεων τρεις φορές την εβδομάδα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που με την άσκηση άλλαξαν την εμφάνισή τους. Αλλά πόσος καιρός χρειάζεται; Και τι προσπάθεια απαιτείται; Το πείραμα

Το διάστημα των έξι βδομάδων ηχεί παράλογο στα αυτιά του καθηγητή Φόστερ. Έτσι, αυτός και οι συνάδελφοί του αποφάσισαν να κάνουν ένα πείραμα. Γι΄ αυτό τον σκοπό «επιστράτευσαν» μερικά άτομα που έκαναν καθιστική ζωή καταρτίζοντας ένα πρόγραμμα γυμναστικής έξι βδομάδων. Στο τέλος του προγράμματος, τόσο οι εθελοντές όσο και μια κριτική επιτροπή θα βαθμολογούσαν το αποτέλεσμα σε μια κλίμακα από το ένα έως το δέκα. Οι εθελοντές ήταν άνδρες από 18 έως 40 ετών. Τα αποτελέσματα δεν εξέπληξαν κανέναν. Οι εθελοντές έδωσαν μεγαλύτερους βαθμούς στους εαυτούς τους και οι γυναίκες της κριτικής επιτροπής έδωσαν μικρότερους βαθμούς από τους άνδρες συναδέλφους τους. Ανεξάρτητα από τη βαθμολογία, πάντως, οι αλλαγές στα σώματα των εθελοντών ήταν ελάχιστες. Σχεδόν καμία μεταβολή δεν παρατηρήθηκε στα ποσοστά του λίπους, το μέγεθος της μέσης, των δικέφαλων ή των γλουτών. Οι ειδικοί αντιμετωπίζουν την ολική μεταμόρφωση του σώματος με κριτικό μάτι. Το σώμα μας μπορεί να αλλάξει, λένε. Αυτό, όμως, είναι αδύνατο να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

Μάρκετινγκ

«Νομίζω πως είναι σαφές», δηλώνει ο Ουίλιαμ Κρέμερ, καθηγητής Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. «Συχνά αυτές οι υποσχέσεις είναι καθαρό μάρκετινγκ», προσθέτει. Όπως επισημαίνει, η μεταμόρφωση του σώματος απαιτεί μια μεγάλη περίοδο γυμναστικής. Σύμφωνα με μελέτες, αυτή η περίοδος μπορεί να είναι από έξι μήνες έως έναν χρόνο. Και αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει μόνο όταν χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα βάρη και καταρτίζεται ένα προσεκτικά εξατομικευμένο πρόγραμμα. «Αυτή είναι η πραγματικότητα», καταλήγει.

 Σημαντικός ο ρόλος διατροφής και γονιδίων


ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΣΩΜΑ δεν είναι μόνο αποτέλεσμα γυμναστικής αλλά και γονιδίων. Οι γενετικές διαφορές εξηγούν γιατί κάποιοι άνθρωποι ανταποκρίνονται καλύτερα στην άσκηση σε σχέση με άλλα. Ο Μαρκ Ταρνοπόλσκι, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Οντάριο, αν και δεν πιστεύει ότι οι φωτογραφίες «πριν και μετά» είναι πειραγμένες, εξηγεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα δουν μεγάλες διαφορές στο σώμα τους, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά ή για πόσο καιρό θα γυμναστούν. «Πιστεύω ότι εντυπωσιακά αποτελέσματα μπορούν να δουν μόνο ένα ή δυο άτομα στα εκατό», δηλώνει. Ακόμη και αυτοί, πάντως, που είδαν αλλαγές στο σώμα τους, επισημαίνουν ότι χρειάζεται τουλάχιστον ένα διάστημα έξι μηνών. Ο 43χρονος Σίλερ Άνταν είναι ένας από αυτούς. Και υπενθυμίζει ότι η γυμναστική δεν είναι αρκετή.Επιπλέον, απαιτείται μια ισορροπημένη δίαιτα.

«Ξεχάστε τα φαγητά που μπορεί να είναι νόστιμα αλλά κάνουν κακό. Και φυσικά την μπίρα».