Ο ΟΙΚΟΣ CΗΑΝΕL, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της γαλλικής μόδας, πρόκειται να απολύσει 200 μέλη του προσωπικού του στο Παρίσι, καθώς ακόμη και οι κορυφαίες στον κόσμο μάρκες πολυτελείας αισθάνονται πλέον να τις αγγίζει η παγκόσμια ύφεση. Το υπουργείο Εργασίας της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες πως η ανεργία σημείωσε τον Νοέμβριο άλμα 3,2% (+64.000 άνθρωποι) σε σχέση με τον Οκτώβριο και συνολική αύξηση 8,5% μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, με αποτέλεσμα οι άνεργοι να φτάνουν συνολικά τους 2.068.500.

Μέχρι πρόσφατα, οι γαλλικές marques de grand luxe ισχυρίζονταν πως παραμένουν αλώβητες από την ύφεση. Η ζήτηση για είδη πολυτελείας συνεχιζόταν τροφοδοτούμενη από τους νεόπλουτους της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων αναδυόμενων οικονομιών. Όμως εδώ και έναν μήνα Ρώσοι και Ασιάτες απουσιάζουν από τη χριστουγεννιάτικη αγορά των πολυτελών μπουτίκ του Παρισιού και των αντιστοίχων τους στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Οι δουλειές στην Ιαπωνία έχουν μειωθεί επίσης.

Η ματαίωση

Την περασμένη εβδομάδα ο οίκος Σανέλ ματαίωσε μια λαμπρή έκθεση τέχνης που επρόκειτο να οργανώσει στη γαλλική πρωτεύουσα. Και το Σαββατοκύριακο τα συνδικάτα ανακοίνωσαν πως η εταιρεία θα απολύσει και τα 200 μέλη του προσωπικού της στο Παρίσι που έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Δεκαέξι εξ αυτών εργάζονται στον ιστορικό οίκο της εταιρείας στην οδό Καμπόν, όπου η Κοκό Σανέλ δημιούργησε στη δεκαετία του 1920 το άρωμα Νo 5 και το μικρό μαύρο φόρεμα. «Στον μικρό κόσμο των ειδών πολυτελείας, η είδηση για τις απολύσεις στη Σανέλ έπεσε σαν βόμβα», έγραψε η εφημερίδα «Λε Παριζιέν». Η Chanel απασχολεί 16.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.