ΟΙ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ είναι πολύ λιγότερο ακριβείς απ΄ ό,τι πιστεύαμε, ανακοίνωσαν Καναδοί επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο τεύχος της επιθεώρησης «Αnnals of Ιnternal Μedicine», που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την έρευνά τους, το τεστ αυτό «έχασε» σχεδόν όλους τους καρκίνους, που άρχιζαν στη δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου, στην οποία οι καρκίνοι εντοπίζονται δυσκολότερα. «Έχασε», επίσης, γύρω στο ένα τρίτο των καρκίνων που δημιουργούνταν στην αριστερή πλευρά του παχέος εντέρου. «Είναι ένα πραγματικά δραματικό αποτέλεσμα», λέει ο Ντέιβιντ Ράνσοχοφ γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. «Σε κάνει να ανησυχείς. Τι ξέρουμε άραγε πραγματικά;» Η κολονοσκόπηση εξακολουθεί να είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος ανίχνευσης καρκίνων, δηλώνουν οι γαστρεντερολόγοι. Όμως αντί να προλαμβάνουν το 90% των καρκίνων, όπως λένε μερικοί γιατροί στους ασθενείς, μπορεί στην πραγματικότητα να προλαμβάνουν γύρω στο 60% ώς 70%. Η νέα έρευνα, προσθέτουν οι γαστρεντερολόγοι, δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι ελάχιστα είναι τα στοιχεία που στηρίζουν την κοινή πεποίθηση ότι κάποιος που βγήκε «καθαρός» από μια κολονοσκόπηση είναι σχεδόν πλήρως προστατευμένος για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Οι συστάσεις

«Πρέπει να μην υποσχόμαστε υπερβολικά πράγματα», λέει ο Ράνσοχοφ, ο οποίος υπογράφει το άρθρο που συνοδεύει την ανακοίνωση για την κολονοσκόπηση. «Πρέπει να δούμε τα στοιχεία και δεν πρέπει να προχωράμε πέρα από αυτά. Η κολονοσκόπηση είναι ένα καλό τεστ, αλλά δεν προστατεύει πλήρως».

Προς το παρόν, οι ειδικοί συνιστούν στους ασθενείς να βρίσκουν τον καλύτερο ειδικό στις κολονοσκοπήσεις της περιοχής τους, θέτοντας ερωτήματα όπως για τα ποσοστά ανίχνευσης των πολυπόδων· να είναι πολύ επιμελείς στο δυσάρεστο καθαρισμό του εντέρου, ο οποίος προηγείται του τεστ· και να αναφέρουν αμέσως στον γιατρό τους συμπτώματα όπως η αιμορραγία, ακόμη κι αν συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ύστερα από μία κολονοσκόπηση.