Η ΑΕΚ δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε το δώρο του διαιτητή Ντάτη, ο οποίος μετέτρεψε σε πέναλτι το φάουλ που έκανε λίγο έξω από την περιοχή ο Μπασαλά στον Τζιμπούρ και τελικά έφυγε με έναν βαθμό (0-0) με αντίπαλο τον Λεβαδειακό. Ο ήρωας του αγώνα Μπλάζιτς είπε «όχι» δύο φορές στους αντίπαλους επιθετικούς.

Πράγματα και θαύματα έγιναν στο δεύτερο μέρος χθες στο γήπεδο της Λιβαδειάς. Η μεγαλύτερη, όμως, φάση του αγώνα στις καθυστερήσεις (91΄) του αγώνα. Στο λεπτό αυτό, ο Τζιμπούρ προσπάθησε να μπει στην περιοχή με ντρίμπλα. Ο Μπασαλά βρήκε τον επιθετικό της ΑΕΚ στα πόδια, αλλά ήταν εμφανώς εκτός περιοχής. Ο Γαλλοαλγερινός έπεσε μέσα και ο Ντάτης έδειξε το σημείο του πέναλτι παρά τις απίστευτες διαμαρτυρίες των γηπεδούχων. Ο Γκουστάβο Μαντούκα το εκτέλεσε. Ο Μπλάζιτς απέκρουσε, η μπάλα πήγε στον Τζιμπούρ και αυτός την έστειλε στα δίχτυα. Ο Ντάτης πήρε σωστή απόφαση, αφού ο παίκτης της ΑΕΚ είχε μπει στην περιοχή πριν ο Μαντούκα ακουμπήσει την μπάλα και είχε αποκτήσει πλεονέκτημα. Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς έδωσε εντολή να αλλάξει ο παίκτης που θα το εκτελέσει και να αναλάβει ο Μπασινάς. Ο διεθνής μέσος, όμως, δείχνοντας ότι εδώ και αρκετό καιρό στερείται καλής ψυχολογίας, σούταρε αδύναμα σχεδόν στο κέντρο της εστίας και ο Μπλάζιτς μπλόκαρε την μπάλα. Το 0-0 ήταν γεγονός.

Όλα αυτά έγιναν, ενώ το ρολόι του αγώνα είχε περάσει το 90΄. Η ΑΕΚ για μία ακόμα φορά έχασε ένα 45λεπτο, στο οποίο δεν δημιουργήθηκαν ευκαιρίες και κυρίως δεν παίχτηκε καλό ποδόσφαιρο.

Ο Λεβαδειακός που παραμένει αήττητος στην έδρα του, κατέβηκε με πρώτο στόχο την ισοπαλία, αφού εκτός των άλλων είχε σημαντικές απουσίες βασικών ποδοσφαιριστών του. Ο Βούκοτιτς παρέταξε την ομάδα του με 4-5-1 και θέλησε να κλείσει τους διαδρόμους προς την εστία του Μπλάζιτς και τα κατάφερε προς το ήμισυ.

Όμως, ότι δεν έγινε στο πρώτο μέρος το είδαμε στο δεύτερο. Ο Μπάγιεβιτς είδε ότι όπως κατέβασε την ομάδα του, δηλαδή με τους Πλιάτσικα, Λαγό στα πλάγια της άμυνας και τους Ενσαλίβα, Καφέ, Μπασινά, Πελετιέρι στο κέντρο και επιθετικό δίδυμο τους Σκόκο, Μπλάνκο δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα.

Έτσι, έριξε στο ματς τον Τζιμπούρ στο 36΄ και τον Μαντούκα στο 64΄. Χαρακτηριστικό της σαστιμάρας που επικρατεί στην ΑΕΚ ήταν ότι πέρασαν αρκετά λεπτά μέχρι να καταλάβει ο Σκόκο που έπρεπε να παίξει μετά την αλλαγή του Τζιμπούρ.

ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΑ ΔΟΚΑΡΙΑ

Η Ένωση ανέβασε την απόδοσή της, το σχήμα της μετατράπηκε σε 4-3-3, ο Τζιμπούρ από αριστερά έκανε πολύ καλό παιχνίδι και για πρώτη φορά ύστερα από αρκετό καιρό κατάφερε να δημιουργήσει ευκαιρίες. Ήταν όμως άτυχη, αφού τρεις φορές η μπάλα βρήκε στο δεξί δοκάρι του Μπλάζιτς και απομακρύνθηκε. Στις δύο μάλιστα περιπτώσεις, στην επαναφορά η μπάλα πήγε σε ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, αλλά ισάριθμες φορές αυτοί αστόχησαν. Ο πρώτος (Τζιμπούρ) την έστειλε στο δοκάρι και ο δεύτερος (Σκόκο) άουτ.

Ο Λεβαδειακός που προσπαθούσε να αμυνθεί, είχε και το νου του μήπως βγάλει κάποια φάση στην επίθεση. Δύο φορές ο Σάχα γλύτωσε την ΑΕΚ. Τη δεύτερη μάλιστα η ενστικτώδης απόκρουσή του, έσωσε την ομάδα του από του χάρου τα δόντια.

Το θέμα είναι ότι η ΑΕΚ πάλι δεν κατάφερε να νικήσει εκτός έδρας και μάλιστα έναν «πληγωμένο» αντίπαλο. Δεν είναι ότι έμεινε πλέον πολύ πίσω από την κορυφή, αλλά θα πρέπει να δώσει μεγάλη μάχη για να καταφέρει να εξασφαλίσει την έξοδό της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η Ένωση που βρίσκεται 12 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό έχει τεράστιο πρόβλημα, κυρίως ψυχολογικό και ο Μπάγιεβιτς δυσκολότατο έργο. Πρέπει να αλλάξει πάρα πολλά πράγματα και αυτήν τη στιγμή όλα είναι δύσκολα.

Ο Λεβαδειακός από την πλευρά του δείχνει ότι μπορεί να παραμείνει στην κατηγορία και θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το μεγάλο όπλο του, που φέτος είναι η έδρα του. Παρά τις απουσίες οι γηπεδούχοι πάλεψαν, έκαναν ό,τι μπορούσαν και με κορυφαίο και ήρωα τον Μπλάζιτς κατάφεραν να μην ηττηθούν και να πάρουν έστω και τον ένα αυτό βαθμό, που στη συνέχεια μπορεί να αποδειχτεί πολυτιμότατος.

Ο διαιτητής Ντάτης από τη Χίο ήταν πολύ καλός μέχρι το λεπτό που έδειξε το πέναλτι. Εκεί έκανε ένα τεράστιο λάθος που θα μπορούσε να κοστίσει με ήττα στον γηπεδούχο. Ήταν, όμως, σωστός στην απόφασή του να δείξει επανάληψη στην εκτέλεση του πέναλτι.

ΦΑΣΕΙΣ

Στο 40΄ από κόρνερ του Μπασινά ο Τζιμπούρ έπιασε κεφαλιά, αλλά ο Μπλάζιτς μπλόκαρε την μπάλα.

Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ο Ενσαλίβα πραγματοποίησε σουτ έξω από την περιοχή, αλλά ο Μπλάζιτς μπλόκαρε.

Στο 49΄ ο Λαγός έβγαλε σέντρα, ο Ενσαλίβα με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο δεξί δοκάρι και στην επαναφορά ο Τζιμπούρ στην κενή εστία έπιασε νέα κεφαλιά, αλλά πάλι η μπάλα κτύπησε στο δεξί δοκάρι και απομακρύνθηκε.

Στο 55΄ ο Ντιμπαλά έφυγε μόνος του προς την αντίπαλη εστία, αλλά ο Σάχα βγήκε εκτός περιοχής και απέκρουσε την μπάλα με το στήθος.

Ένα λεπτό μετά ο Ντιμπαλά έβγαλε σέντρα, ο Κιάσσος βρέθηκε μόνος με τον Σάχα, αλλά ο γκολκίπερ της ΑΕΚ απέκρουσε σε κόρνερ το πλασέ.

Στο 73΄ ο Τζιμπούρ μπήκε από δεξιά, ντρίμπλαρε έναν αντίπαλο και σούταρε, αλλά πάλι ο Μπλάζιτς απέκρουσε και οι αμυντικοί απομάκρυναν την μπάλα.

Στο 74΄ ο Μπασινάς εκτέλεσε φάουλ ο Κυργιάκος έπιασε καρφωτή κεφαλιά, αλλά ο Μπλάζιτς απέκρουσε εκπληκτικά σε κόρνερ.

Ο Τζιμπούρ με δυνατό σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή στο 77΄ έστειλε την μπάλα πάλι στο δεξί δοκάρι του Μπλάζιτς, ο Σκόκο την κέρδισε, αλλά η κεφαλιά του έστειλε τη μπάλα άουτ λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Κατέβασε τα ρολά


Ο Σρέντιαν Μπλάζιτς ήταν αναμφίβολα ο ήρωας της χθεσινής συνάντησης Λεβαδειακού- ΑΕΚ. Ο Μαυροβούνιος γκολκίπερ κράτησε όρθια την ομάδα του σε όλη τη διάρκεια του αγώνα πραγματοποιώντας σωτήριες επεμβάσεις. Αποκορύφωμα της καταπληκτικής απόδοσής του ήταν οι δύο επεμβάσεις στις ισάριθμες εκτελέσεις πέναλτι, αρχικά από τον Μαντούκα και στη συνέχεια από τον Μπασινά.

Ο Μπλάζιτς φυσικά είχε και τύχη, αλλά αυτή πάντα πάει με τους καλούς και τολμηρούς. Πάντως όποτε χρειάστηκε ο γκολκίπερ των Βοιωτών έδωσε το «παρών» και είπε «όχι» στους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 74΄ όταν απέκρουσε εκπληκτικά την κεφαλιά του Κυργιάκου οι συμπαίκτες του τον αγκάλιασαν και του έδιναν συγχαρητήρια. Φυσικά και στο τέλος του αγώνα, μετά τις δύο αποκρούσεις των πέναλτι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπλάζιτς στο παρελθόν είχε δοκιμαστεί από την ΑΕΚ και είχε απορριφθεί από τον Λορέντσο Σέρα Φερέρ.

«Πρέπει να αλλάξουμε πολλά»


Το πρόσωπο του Ντούσαν Μπάγιεβιτς στη συνέντευξη Τύπου τα έλεγε όλα. Ο προπονητής της ΑΕΚ παρουσιάστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος και φανερά στενοχωρημένος από την εξέλιξη του χθεσινού αγώνα.

«Ήταν ένα μέτριο παιχνίδι. Ήμασταν πάρα πολύ κακοί με τα γνωστά προβλήματα που έχουμε. Όμως, ήμασταν λίγο καλύτεροι από το προηγούμενο ματς», είπε ο τεχνικός της Ένωσης και συνέχισε: «Μπορούσε ο Λεβαδειακός όμως να σημειώσει γκολ σε δύο-τρεις φάσεις που δημιούργησε. Έχουμε προβλήματα που δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να τα λύσουμε. Αν κάποιος φταίει που η μπάλα δεν περνούσε τη γραμμή, αυτός ήταν ο αντίπαλος γκολκίπερ. Έχουμε πρόβλημα μ΄ όσα έχουμε πει».

Όταν ρωτήθηκε αν φταίει η ψυχολογία των ποδοσφαιριστών, απάντησε: «Δεν είναι θέμα ψυχολογίας μόνο, πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Πρέπει να κάνουμε υπομονή και να προσπαθούμε από παιχνίδι σε παιχνίδι να γινόμαστε καλύτεροι».

Για τους οπαδούς της ΑΕΚ, που από ένα σημείο και μετά φώναζαν «ΑΕΚ παίξε μπάλα» και «παίκτες μπ…. λα βγάλτε τη φανέλα», είπε: «Το μόνο που κερδίζουμε απ΄ αυτήν την ιστορία είναι όταν είμαστε κακοί να γινόμαστε χειρότεροι. Όμως δεν έχουμε και λίγη τύχη. Σήμερα θα μπορούσαμε να νικήσουμε με το πέναλτι. Πρώτη φορά έδωσα εντολή σε παίκτη, δηλαδή στον Μπασινά να εκτελέσει πέναλτι. Παρόλα αυτά είχαμε τρία δοκάρια. Όταν δεν έχεις τύχη δεν μπορείς να κάνεις κάτι περισσότερο».

Ο Μόμσιλο Βούκοτιτς, δήλωσε: «Έγινε καλό ματς. Οι παίκτες μου έδωσαν ό,τι καλό είχαν να δώσουν. Έδωσαν τα πάντα. Μας έλειπαν έξι ποδοσφαιριστές και με την απόδοση που είχαν αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν σήμερα, αν και δεν ήταν σε καλή κατάσταση οι περισσότεροι, κατάφεραν να μη φανούν οι απουσίες. Δυστυχώς έχουμε πρόβλημα στα εκτός έδρας ματς και εκεί πρέπει να βρούμε λύσεις. Οι παίκτες αξίζουν συγχαρητήρια, έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν, απέναντι σε μία καλή ομάδα όπως η ΑΕΚ».

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν αγωνίστηκε ο Μοντόγια, απάντησε: «Έχει πρόβλημα εδώ και καιρό, από το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, στο γόνατό του. Μας λείπει, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αφού εκτός των άλλων έχει χάσει και προπονήσεις».