«ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα γίνει η εξόφληση των χρεών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) προς τους φαρμακοποιούς, τις κλινικές και τους γιατρούς και σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα που δίνουν τέλος μια για πάντα σε αυτό το πρόβλημα», όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας ο οποίος έχει προγραμματίσει για σήμερα συνάντηση με τους φαρμακοποιούς στο υπουργείο Υγείας.

Απαντώντας, δε, στις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη κ. Ντ. Σπέκχαρντ για τις οφειλές των νοσοκομείων στις επιχειρήσεις, ο κ. Αβραμόπουλος τις χαρακτήρισε «άσκοπες και ατυχείς», διότι η διευθέτηση έχει γίνει.

Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν προβλήματα στον τομέα Υγείας, ο κ. Αβραμόπουλος είπε μεταξύ άλλων:

● Για τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά στα νοσοκομεία παραδέχθηκε ότι σε 17 νοσοκομεία υπάρχουν υλικά για έξι ημέρες αντί για 15 που προβλέπεται, ως στρατηγικό απόθεμα, και δήλωσε πως υπάρχουν 17 νοσοκομεία οριακά, επί 132 νοσοκομείων και 300 κέντρων υγείας και περιφερειακών ιατρείων σε ολόκληρη τη χώρα.

● Για το Νοσοκομείο Αττικόν: «Μέχρι το 2004 λειτουργούσε με 15%, μέχρι το 2006 είχε πάει στο 25% και σήμερα είναι στο 92%. Απομένει ένα ποσοστό 8%. Λοιπόν, είναι τεχνητό το ζήτημα».

● Για το Λάτσειο. «Τον τελευταίο καιρό άνοιξε 2 κρεβάτια. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να βρεθεί και το ανάλογο προσωπικό. Και βρέθηκε. Απομένουν και άλλα βήματα να γίνουν. Αλλά εκεί που το βρήκαμε κλειστό, τώρα είναι ανοιχτό».

Η τιμολόγηση των φαρμάκων

Τέλος, για την τιμολόγηση των φαρμάκων και τη λίστα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η τιμολόγηση θα πρέπει να γίνεται από το υπουργείο Υγείας και αυτό αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της κυβέρνησης να το αποφασίσει, ώστε «να μπει τάξη στο άναρχο τοπίο». Αλλά, όπως είπε, δεν τίθεται θέμα επαναφοράς της λίστας φαρμάκων, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος χθες ανακοίνωσε την κατάρτιση λίστας 90 νοσοκομειακών φαρμάκων, τα οποία θα πωλούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.