Αλλαγή στρατηγικής στον πόλεμο του Αφγανιστάν επεξεργάζεται ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Η εφημερίδα επικαλείται συμβούλους του Ομπάμα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και σύμφωνα με αυτούς η νέα προσέγγιση στον πόλεμο στο Αφγανιστάν θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις ιδιαιτερότητες της χώρας αυτής, ενώ είναι πιθανόν να περιλαμβάνει συνομιλίες με το Ιράν καθώς και επαφές ανάμεσα στην Καμπούλ και στους πιο συνεργάσιμους από τους ταλιμπάν.

Πρόθεση του Μπαράκ Ομπάμα είναι επίσης να ενισχύσει με χιλιάδες στρατιώτες τις αμερικανικές δυνάμεις στο και να επικεντρώσει και πάλι τις προσπάθειες στην αναζήτηση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, στόχο που, σύμφωνα με την WashingtonPost, η κυβέρνηση Μπους είχε εγκαταλείψει.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση στοχεύει να υπενθυμίσει στους αμερικανούς ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά της ο αγώνας κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών και της Αλ Κάιντα. «Αυτός είναι ο εχθρός μας και πρέπει να είναι ο κύριος στόχος μας», δήλωσε στην Washington Post σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ομπάμα αναμένεται να διατηρήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των δυνάμεων των ταλιμπάν που δρουν κυρίως με έδρα τους το Πακιστάν.

Το Ιράν, το οποίο η κυβέρνηση Μπους έχει απομονώσει, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής για το Αφγανιστάν, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα αμερικανός αξιωματούχος, μέλος της στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ. «Καθώς κοιτάζουμε το μέλλον, θα ήταν χρήσιμο να έχουμε έναν

συνομιλητή, για να διερευνήσουμε κοινούς στόχους. Οι Ιρανοί, όπως ακριβώς και εμείς δεν θέλουν σουνίτες εξτρεμιστές στην ηγεσία του Αφγανιστάν».