Συνεχίζεται η επέλαση των ανταρτών Τούτσι σε χωριά του ανατολικού Κονγκό, με σφαγές αμάχων και χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να τρέχουν να σωθούν.Η σφαγή στο Κονγκό μεταξύ των ανταρτών Τούτσι και των φιλοκυβερνητικών Μάι-Μάι φαίνεται να μην έχει τέλος, ενώ η προεδρία της Λαϊκής Δημοκρατίας της χώρας καταγγέλλει τον ΟΗΕ και την ειρηνευτική δύναμη MONUC για αδράνεια.

Οι αντάρτες Τούτσι κατέλαβαν χθες τα χωριά Νυανζάλε και Κικούκου, στην επαρχία Βόρειο Κίβου, παραβιάζοντας τη δική τους κατάπαυση του πυρός. «Είναι σαφές ότι προσπαθούν να έχουν μια εδαφική περιοχή υπό τον πλήρη έλεγχό τους» δήλωνε στο πρακτορείο Reuters, ο αντισυνταγματάρχης Ζαν-Πολ Ντίτριχ, από την ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών (MONUC).

Η προεδρία του Κονγκό καταγγέλλει τον ΟΗΕ και την ειρηνευτική δύναμη MONUC για αδράνεια, υποστηρίζονται ότι παραμένουν απλοί θεατές στις δολοφονίες αθώων πολιτών από τους αντάρτες.

«Ανθρωποι σφαγιάζονται και εκείνοι (οι κυανόκρανοι) δεν κάνουν τίποτα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Τζοσέφ Καμπίλα. Την ίδια στιγμή ο ηγέτης του Κονγκό Τζοσέφ Καμπίλα συναντάται στην Κένυα με ηγέτη της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

Όπως αναφέρει το BBC, απαντώντας στις κατηγορίες του Κονγκό ο εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα τόνισε ότι η ειρηνευτική δύναμη κάνει ό,τι μπορεί για βοηθήσει τους πολίτες, αλλά οι κυανόκρανοι δεν μπορούν να ανοίξουν πυρ εναντίον των ανταρτών, όταν αυτοί περιστοιχίζονται από αμάχους.

Στο Κονγκό εδώ και μήνες διαδραματίζεται μια τραγωδία. Πολλοί περιγράφουν την κατάσταση ως «ανθρωπιστική καταστροφή». Η MONUC είναι η μεγαλύτερη ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον κόσμο, καθώς αριθμεί 17.000 κυανόκρανους. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, στις εμπόλεμες περιοχές βρίσκονται μόνο μερικές εκατοντάδες στρατιώτες.

«Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι απολύτως ανίκανες να προστατεύσουν τους πολίτες», κατήγγειλε το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) επικαλούμενο την εμπειρογνώμων της στην Αφρική, Ανέκε Βαν Βούντενμπεργκ.

Το BBC μετέδωσε ότι δυνάμεις των ανταρτών υπό τον στρατηγό Λοράν Νκούντα θεωρούνται ύποπτες για τη σφαγή δεκάδων νέων ανδρών στην ανατολική πόλη Κιουάντζα. Το βρετανικό δίκτυο μετέδωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη διεξάγουν έρευνα για τις αναφορές αυτές, μετά την ανακατάληψη από δυνάμεις των ανταρτών της πόλης που οι φιλοκυβερνητικοί Μάι-Μάι είχαν υπό τον έλεγχό τους για μικρό διάστημα.

Το BBC επικαλείται εργαζόμενους σε οργάνωση αρωγής που είπαν ότι βρήκαν δεκάδες πτώματα νέων ανδρών, τα οποία πιστεύεται ότι ανήκουν σε ενόπλους των Μάι-Μάι στην Κιουάντζα.

Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις, οι αρπαγές παιδιών από αντάρτες, με στόχο τη στρατολόγησή τους, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Όπως καταγγέλλει η οργάνωση Save the Children, πριν την έναρξη των συγκρούσεων, τα παιδιά που είχαν στρατολογηθεί υπολογίζονταν σε 3.000, όμως ο αριθμός αυτός είναι τώρα κατά πολύ μεγαλύτερος.

Ο αρχηγός των ανταρτών Λοράν Νκούντα έχει απειλήσει ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση Καμπίλα, εάν ο πρόεδρος δεν δεχθεί απευθείας συνομιλίες. Η κυβέρνηση, ωστόσο, αρνείται κάθε συζήτηση με τον Νκούντα, χαρακτηρίζοντάς τον τρομοκράτη. Ο Νκούντα υποστηρίζει ότι μάχεται για να προστατέψει τα μέλη της φυλής Τούτσι, τα οποία δέχονται επιθέσεις από τους αντάρτες της φυλής Χούτου, που εισήλθαν στο Κονγκό μετά τη γενοκτονία του 1994.

Ηκυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό έχει δεσμευθεί να τερματίσει τη δράση των ανταρτών Χούτου, αλλά παράλληλα κατηγορεί τη Ρουάντα ότι υποστηρίζει τον Λοράν Νκούντα.

Σήμερα στο Ναϊρόμπι, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, συναντήθηκαν οι πρόεδροι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Ζοζέφ Καμπίλα, και της Ρουάντας Πολ Καγκάμε όπως επίσης αρκετοί άλλοι αρχηγοί αφρικανικών χωρών. Η διάσκεψη στο Ναϊρόμπι συγκλήθηκε εκτάκτως, λόγω της επιδείνωσης της κρίσης στο Βόρειο Κίβου, πρωτεύουσα του ανατολικού Κονγκό. Οι διοργανωτές ωστόσο δεν διευκρίνισαν αν οι Καμπίλα και Καγκάμε θα έχουν απευθείας συνομιλίες. Πάντως ο αρχηγός των ανταρτών Λοράν Νκούντα χαρακτήρισε εκ των προτέρων τη διάσκεψη ανώφελη.

Το Βόρειο Κίβου γειτνιάζει με τη Ρουάντα και είναι το θέατρο πολλών ανθρωπιστικών δραμάτων και σφοδρών συγκρούσεων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διέθεσε το ποσόν των πεντακοσίων χιλιάδων δολαρίων (500.000,00 $), για την ενίσχυση των πολιτών του Κονγκό, μέσω της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (U.N.H.C.R.).