Αμοιβαίος σεβασμόςζήτησε να υπάρχειανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’, προκειμένουνα μειωθεί η ένταση ανάμεσα στις δύο θρησκείες. Ο Πάπας, μιλώντας στους συμμετέχοντες Καθολικού-Μουσουλμανικού Φόρουμ δήλωσε ότι ηθρησκευτική ελευθερία κάθε ατόμου θα πρέπει να προστατεύεται και τόνισε ότι οι θρησκευτικοί διωγμοί είναι απαράδεκτοι.

«Οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες έχουν το χρέος να εξασφαλίζουν την ατομική ελευθερία συνείδησης και την θρησκευτική ελευθερία» δήλωσε ο ποντίφικας την τρίτη και τελευταία ημέρα της πρώτης συνόδου του Φόρουμ.

«Η ελπίδα μου είναι ότι αυτά τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα θα προστατευθούν για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» είπε και πρόσθεσε: «Οι διακρίσεις και η βία που βιώνουν ακόμα και σήμερα οι πιστοί σε ολόκληρο τον κόσμο και συχνά οι βίαιοι διωγμοί που υφίστανται αποτελούν απαράδεκτες και αδικαιολόγητες πράξεις».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι 29 Καθολικοί και οι 29 Μουσουλμάνοι λόγιοι που συμμετείχαν στην πρώτη σύνοδο του Φόρουμ, υποσχέθηκαν να πολεμήσουν τη βία και την τρομοκρατία, ειδικά όταν αυτή γίνεται στο όνομα του Θεού. Στην ανακοίνωσή τους οι συμμετέχοντες ζητούσαν επίσης τον σεβασμό των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Το 2006 δηλώσεις του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ’ για το Ισλάμ και τις σχέσεις της θρησκείας αυτής με τη βία και τον Ιερό Πόλεμο (τζιχάντ), είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του μουσουλμανικού κόσμου.