«Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα», δήλωσε ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιαπωνία. «Οι διεκδικήσεις μας για μεγαλύτερη αυτονομία στο Θιβέτ δεν έφεραν αποτέλεσμα», είπε και ζήτησε από τους Θιβετιανούς να είναι ανοιχτοί σε όλα τα ενδεχόμενα καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο Πεκίνο.

«Η εμπιστοσύνη μου προς την κινεζική κυβέρνηση μειώνεται όλο και περισσότερο. Η επιχειρήσεις καταστολής στο Θιβέτ αυξάνονται και δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι όλα πάνε καλά», δήλωσε ο Δαλάι Λάμα, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Τόκιο. «Οφείλω να παραδεχτώ την αποτυχία», είπε. «Η προσέγγισή μας που είχε στόχο την επίτευξη αλλαγών απέτυχε και ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι επικρίσεις στους κόλπους της θιβετιανής κοινότητας».

Μετά από αρκετές δεκαετίες πολιτικής και θρησκευτικής δράσης, ο Δαλάι Λάμα ανακοίνωσε ότι βρίσκεται κοντά στη «συνταξιοδότηση» και ότι η πολιτική στάση που θα κρατήσει το Θιβέτ απέναντι στις κινεζικές αρχές θα προσδιορισθεί μετά από συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Νοεμβρίου, στη Νταραμσάλα της Ινδίας και όπου θα συμμετάσχουν όλα τα ρεύματα της εξόριστης θιβετιανής κοινότητας.

«Οι Θιβετιανοί είναι καταδικασμένοι σε θάνατο. Αυτό το πανάρχαιο έθνος και η πολιτιστική του κληρονομιά πεθαίνουν», είπε ο Δαλάι Λάμα στους δημοσιογράφους στο Τόκιο. Ο 73χρονος βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης πνευματικός ηγέτης που ζει εξόριστος στην Ινδία από το 1959, έφτασε στην Ιαπωνία την Παρασκευή και θα μείνει εκεί για μια εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας θα δώσει διαλέξεις με θέμα την πνευματικότητα. Είναι το πρώτο ταξίδι που πραγματοποιεί ο Δαλάι Λάμα, μετά τα πρόσφατα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο νοσηλεύτηκε για μια εβδομάδα σε θεραπευτήριο στο Νέο Δελχί και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για να του αφαιρεθούν πέτρες από τη χολή.