Δεν δέχθηκε η πολιτική ηγεσία του Ιράκ τη συμφωνία που θα επέτρεπε στα αμερικανικά στρατεύματα να παραμείνουν στη χώρα ακόμα τρία χρόνια. Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλι αλ Νταμπάγ, μετά τη σύνοδο των πολιτικών ηγετών του Ιράκ, «δεν ελήφθη καμία απόφαση, καθώς ορισμένες ομάδες είχαν επιφυλάξεις».

Η συμφωνία που βρίσκεται υπό συζήτηση, σε πρώτη φάση θα επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να παραμείνουν στο Ιράκ και μετά το τέλος του 2008, όταν δηλαδή εκπνέει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Ιράκ και αυτής των Ηνωμένων Πολιτειών, την περασμένη εβδομάδα υπήρξε συμφωνία σε ένα τελικό σχέδιο, το οποίο θα επέτρεπε την παραμονή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα έως το 2009.

Ωστόσο το σχέδιο αυτό δεν «πέρασε» από τη σημερινή συνάντηση των πολιτικών ηγετών του Ιράκ, ενώ όπως δήλωσε ο Νταμπάγ, «η μόνη ομάδα που αποδέχτηκε το σχέδιο συμφωνίας χωρίς να εκφράσει επιφυλάξεις, ήταν αυτή των Κούρδων».