Η Ισπανία ξεκινά την αναζήτηση και την ιστορική αποκατάσταση των αγνοουμένων από τα χρόνια του εμφυλίου καιτης χούντας του Φράνκο. Όπως δήλωσε σήμερα ο ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν ξεκινά και επίσημα μια έρευνα για τον εντοπισμό της ταυτότητα των δεκάδων χιλιάδων θυμάτων του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, τα οποία παραμένουν «ξεχασμένα» σε ομαδικούς τάφους.

Ο δικαστής Γκαρθόν εξήγησε με δημόσια δήλωσή του τους νομικούς λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι ο ίδιος είναι αρμόδιος για να διεξαγάγει την έρευνα αυτή. Η απόφασή του απαντά στο χρόνιο αίτημα των οικογενειών θυμάτων της δημοκρατικής παράταξης, να ξεκινήσει δικαστική έρευνα σχετικά με την εξαφάνιση των συγγενών τους στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1936-39) και της δικτατορία του Φράκο (1939-75), ώστε να εντοπιστούν τα λείψανα και να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες θανάτου των ανθρώπων αυτών.

Η πρώτη απόπειρα του δικαστή Γκαρθόν να ξεκινήσει η συγκεκριμένη έρευνα έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν ζήτησε πληροφορίες σχετικά από σειρά φορέων της Ισπανίας, υπουργεία, δήμους, την Καθολική Εκκλησία ή ακόμη από το «Βάγε ντε λος Καΐδος», το μαυσωλείο όπου βρίσκονται τα λείψανα του Φράνκο καθώς και χιλιάδων θυμάτων του Εμφυλίου Πολέμου.