O Μπόρις Γεφίμοφ ήταν ο άνθρωπος που έφτιαχνε γελοιογραφίες για τον Ιωσήφ Στάλιν- και έζησε για να πει την ιστορία του. Ο καλλιτέχνης πέθανε αυτήν την εβδομάδα, λίγες ημέρες αφότου γιόρτασε τα 108α γενέθλιά του. «Υπερασπιστήκατε με εντιμότητα και αποφασιστικότητα τα συμφέροντα της χώρας μας και των πολιτών της», υπογράμμιζε ο πρόεδρος Μεντβέντεφ στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που του είχε στείλει. Ο ίδιος ο Γεφίμοφ ήταν πάντως κυνικός για το επάγγελμά του. «Έκανες αυτό που σου έλεγαν αν ήθελες να σώσεις το κεφάλι σου», είχε δηλώσει. «Έτσι, αν έλεγαν ότι οι Αμερικανοί είναι οι εχθροί μας, ιμπεριαλιστές που θέλουν να αρχίσουν έναν νέο πόλεμο και να συντρίψουν τη Σοβιετική Ένωση, τότε έτσι ήταν». Μπορεί κανείς να δει το αποτέλεσμα σε μια γελοιογραφία που έφτιαξε με τις προσωπικές οδηγίες του Στάλιν.

Ο Αϊζενχάουερ. «Ο σύντροφος Στάλιν βλέπει τη γελοιογραφία κάπως έτσι», είχε πει ο επίτροπος Πολιτισμού Αντρέι Ζντάνοφ στον καλλιτέχνη: ο στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ οδηγεί τον αμερικανικό στρατό στον Βόρειο Πόλο, ψάχνοντας για πόλεμο. Ένας Αμερικανός στρατιώτης τον ρωτάει γιατί θα πρέπει να πολεμήσουν σ΄ ένα τόσο ειρηνικό μέρος και ο στρατηγός απαντά: «Δεν βλέπεις ότι μας απειλούν οι Ρώσοι;».

Ο Γεφίμοφ δούλεψε όλη τη νύκτα, σχεδίασε ειρηνικούς Εσκιμώους γύρω από ένα ιγκλού, ένα παιδί να τρώει παγωτόένα πρότυπο ειρηνικού κόσμου έτοιμου να διαταραχθεί από τις ΗΠΑ. Το επόμενο απόγευμα ο Στάλιν τηλεφώνησε και ζήτησε το σκίτσο ώς τις έξι το απόγευμα. Δύο ημέρες αργότερα κάλεσε τον Γεφίμοφ. Εκείνος μπήκε τρέμοντας μήπως είχε δυσαρεστήσει τον Στάλιν. Όμως η γελοιογραφία είχε εγκριθεί. Ο Στάλιν είχε γράψει τον τίτλο της με κόκκινο μολύβι: «Ο Αϊζενχάουερ Αμυνόμενος». Δεν είχε καν επισημάνει ότι ο Γεφίμοφ, στη σπουδή του για να ανταποκριθεί στην προθεσμία, είχε βάλει κατά λάθος πιγκουίνους στον Βόρειο Πόλο.