ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ για το λειώσιμο των παγετώνων στην Ευρώπη: τα παραβάν! Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει ένας Γερμανός καθηγητής Γεωγραφίας. Τοποθετώντας ειδικά προπετάσματα στα βουνά, ελπίζει πως μπορεί να επιβραδυνθεί ή να ανακοπεί ο ταχύς ρυθμός με τον οποίο λειώνουν οι πάγοι λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Ερευνητές έχουν προβλέψει πως όλοι οι παγετώνες της Γηραιάς Ηπείρου θα έχουν εξαφανιστεί ώς το 2100. Ο καθηγητής Χανς-Γιόαχιμ Φουκς του γερμανικού Πανεπιστημίου του Μάιντς υποστηρίζει πως βρήκε μια μερική, τουλάχιστον, απάντηση στο πρόβλημα. Η τεχνική του έγκειται στο να αξιοποιήσει την ισχύ των ψυχρών, καταβατικών ορεινών ανέμων με ειδικά προπετάσματα που θα εγκαταστήσει πάνω στους παγετώνες που λειώνουν. Ο στόχος είναι οι οθόνες να εκτρέψουν τους ανέμους αυτούς και να τους στείλουν απευθείας πάνω στην επιφάνεια των παγετώνων, με την ελπίδα ότι θα την ψυχράνουν αρκετά ώστε να αντισταθμίσουν τις συνέπειες από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Στις αρχές Αυγούστου, ο καθηγητής Φουκς και ομάδα 27 ερευνητών φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Μάιντς ταξίδεψαν στον παγετώνα του Ροδανού, στην Ελβετία. Εγκατέστησαν εκεί, σε ύψος 2.280 μέτρων, ένα προπέτασμα μήκους 15 μέτρων και ύψους 10 μέτρων. Ο παγετώνας του Ροδανού συρρικνώνεται επτά μέτρα τον χρόνο και ο καθηγητής Φουκς επιμένει ότι το «παραβάν» του θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του φαινομένου. «Αν το λειώσιμο δεν σταματήσει, ελπίζουμε ότι τουλάχιστον θα επιβραδυνθεί», δήλωσε.

Τα προπετάσματα

Οι ειδικοί στους παγετώνες λένε πως τα «παραβάν» είναι μια εντελώς νέα ιδέα. Ως τώρα η μόνη μερική απάντηση στο πρόβλημα ήταν να καλύπτονται τα τμήματα των παγετώνων που λειώνουν με γιγάντια ανακλαστικά καλύμματα, τα οποία βοηθούν προστατεύοντας τον πάγο από τον ήλιο. Όμως πολλοί δεν έχουν πειστεί ότι τα προπετάσματα θα βοηθήσουν. Την ιδέα απέρριψαν κατηγορηματικά Ελβετοί ειδικοί του Τεχνικού Ινστιτούτου της Ζυρίχης. «Αν προσπαθείς να ψυχράνεις έναν παγετώνα, τα παραβάν είναι τρελή ιδέα», δήλωσε ο Μάρτιν Φουνκ, ειδικός στο εν λόγω Τεχνικό Ινστιτούτο. Σύμφωνα με τον Φουνκ, ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι παγετώνες επηρεάζεται πολύ λιγότερο από τη θερμοκρασία των ανέμων, απ΄ ό,τι από τις ηλιακές ακτίνες και την ατμόσφαιρα.