«Όταν είμαι στον δρόμο όλη μέρα ή έχω δουλειά και θέλω να τσιμπήσω κάτι στα γρήγορα θα πάρω ένα σουβλάκι. Το προτιμώ από τα μπέργκερ, είναι πιο παραδοσιακό και φυσικά η γεύση δεν συγκρίνεται», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Βλαδίμηρος Κυριακίδης κρατώντας στο χέρι το μεσημεριανό του, σουβλάκι με πίτα απ΄ όλα, χωρίς ντομάτα.

Ωστόσο σημειώνει ότι αποφεύγει να τρώει πολύ συχνά επειδή «έχω ακούσει πολλά για το πόσο άσχημο είναι να τρέφεσαι συνεχώς με τέτοιου είδους φαγητά. Αν όμως τρως μια στο τόσο σουβλάκια ή μπέργκερ έχουν διατροφική αξία», λέει. Σύμφωνα με έρευνα της V-ΡRC για τις διατροφικές τάσεις των Ελλήνων σε δείγμα 2.023 ανθρώπων, το σουβλάκι στέφεται πρωταθλητής στις προτιμήσεις τους, όταν τρώνε ή παραγγέλλουν απ΄ έξω. Το 64% των ερωτηθέντων το προτιμάει ενώ αυτοί που παρουσιάζουν ως πρώτη επιλογή τα μπέργκερ περιορίζονται στο 11%.

Όπως μάλιστα δηλώνει η κ. Μάγδα Γιαννοπούλου, υπεύθυνη του «Μπαϊρακτάρη», ενός από τα πιο γνωστά στέκια για σουβλάκι στο κέντρο της Αθήνας, «οι Έλληνες προτιμούν το σουβλάκι περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φαγητό αυτής της κατηγορίας. Έχουμε κόσμο από νωρίς το πρωί, που περνά πριν από τη δουλειά και παίρνει ένα στο χέρι για πρωινό». Ακόμη και ο κ. Παναγιώτης Σουσούνης, υπεύθυνος επικοινωνίας της αλυσίδας «Simply Βurger», παραδέχεται ότι «παρά το γεγονός ότι τα μπέργκερ ανεβαίνουν στις προτιμήσεις των Ελλήνων, και το επιβεβαιώνει η προσωπική μας εμπειρία εδώ και πέντε χρόνια, το σουβλάκι παραμένει ο βασιλιάς των γευμάτων τέτοιου τύπου». Όπως υποστηρίζει, «γνωρίζουμε ότι δεν πουλάμε το φαγητό της μαμάς, παρ΄ όλ΄ αυτά προσπαθούμε να το κάνουμε όσο καλύτερο γίνεται και να αλλάξουμε την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη που συνδέει το μπέργκερ με την ανθυγιεινή διατροφή και την παχυσαρκία. Άλλωστε αν είναι φρέσκα τα υλικά, μπορεί να είναι ένα πολύ γευστικό και θρεπτικό γεύμα».

«Γεύματα, όχι σνακ». Μπορεί λοιπόν το σουβλάκι να είναι το αγαπημένο γρήγορο φαγητό των περισσοτέρων, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και ανώτερο διατροφικά από το αντίπαλο δέος, το μπέργκερ. Και τα δύο είναι σχεδόν ταυτισμένα με έναν ανθυγιεινό τρόπο διατροφής αφού πρόκειται για τροφές πλούσιες σε λιπαρά και θερμίδες, τις οποίες εννιά στους δέκα τρώνε κυρίως το βράδυ. Πίτα, χοιρινό, ντομάτα, κρεμμύδι και τζατζίκι από τη μία και ψωμί, μπιφτέκι, τυρί, ντομάτα και κρεμμύδι από την άλλα αποτελούν, σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο- διατροφολόγο στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστη- μίου κ. Γρηγόρη Ρίσβα «δύο φαγητά που αν μαγειρευτούν σωστά αποτελούν πλήρη γεύματα με σημαντική διατροφική αξία». Προσθέτει δε ότι «βασική προϋπόθεση για να προσφέρουν και τα δύο πιάτα στον ανθρώπινο οργανισμό είναι να αντιμετωπίζονται ως γεύματα και όχι ως σνακ».

Ο κ. Ρίσβας «απενοχοποιεί» λοιπόν τα δύο διάσημα αυτά πιάτα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη του κάποιες συμβουλές προκειμένου να απολαύσει τους γευστικούς αυτούς συνδυασμούς και να ωφελήσει τον οργανισμό του. Πιο συγκεκριμένα τονίζει ότι «πρέπει πάντα να προσέχουμε με τι τα συνοδεύουμε και φυσικά να προτιμούμε τις μικρές μερίδες. Πρόκειται για πιάτα που από μόνα τους δεν βλάπτουν. Αντιθέτως έχουν αποκτήσει άσχημη φήμη εξαιτίας της συχνότητας με την οποία τα καταναλώνουμε και κυρίως της κακής συνήθειας να τα καταναλώνουμε τις νυχτερινές ώρες». Συμπληρώνει δε ότι «είναι καλύτερο να τα συνδυάζουμε με μια σαλάτα και όχι με τις αγαπημένες στους περισσότερους πατάτες, οι οποίες ανεβάζουν κατακόρυφα τη θερμιδική τους αξία, αφού μια μερίδα έχει περίπου 350 θερμίδες». Βέβαια δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στο γεγονός ότι «η θερμιδική αλλά και διατροφική τους αξία εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα των υλικών με τα οποία παρασκευάζονται και επιπλέον την ποιότητα του λαδιού με την οποία μαγειρεύονται».

Το τζατζίκι κάνει τη διαφορά

Στο διατροφικό κρας τεστ ανάμεσα στο σουβλάκι και το μπέργκερ, δύσκολα αναδεικνύεται κάποιο από τα δύο νικητής.

Η ντομάτα, η οποία είναι συστατικό και των δύο, είναι γνωστή πηγή βιταμίνης Α η οποία σχετίζεται με την όραση και βιταμίνης C, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Επιπλέον περιέχει λυκοπένιο, γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση. Τα κρεμμύδια, επίσης κοινό υλικό, έχουν αντισηπτική δράση. Κάποιες πρόσφατες έρευνες κάνουν λόγο και για πιθανή προστασία του ανθρώπινου οργανισμού από τον καρκίνο, αφού είναι πλούσια σε κουερσετίνη, ουσία που προστατεύει από τον καρκίνο του στομάχου. Περιέχουν δύο κατηγορίες φλαβονοειδών, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες και έχουν αντικαρκινικές, αντιβιοτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες.

Το διάσημο σε όλο τον κόσμο τζατζίκι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πλέον υγιεινή και αντιοξειδωτική σάλτσα. Το γιαούρτι πέρα από άριστη πηγή ασβεστίου περιέχει και τα λεγόμενα καλά βακτήρια, τα οποία όχι μόνο προστατεύουν το γαστρεντερικό σύστημα αλλά δυναμώνουν και το ανοσοποιητικό. Το σκόρδο, παρά τη δυνατή και ιδιαίτερη μυρωδιά του, έχει πάνω από 100 αντιοξειδωτικές ουσίες και μειώνει την πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Η κέτσαπ από την άλλη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την περίφημη ελληνική σος αφού, αν και προσφέρει ωραία γεύση και έχει πολύ λίγες θερμίδες, μόλις 15 ανά κουταλιά, είναι μόνο πηγή νατρίου.

Όσον αφορά το κρέας, στο σουβλάκι συνήθως χρησιμοποιείται χοιρινό και στο μπέργκερ μοσχαρίσιο. Το πρώτο καλύπτει το 50% των αναγκών του ανθρώπου σε βιταμίνη Β1. Παράλληλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12 και φώσφορο. Ωστόσο έχει υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, ή πιο απλά κάποια κομμάτια του κρέατος από το οποίο παρασκευάζεται έχουν πολύ λίπος. Βέβαια να σημειωθεί εδώ ότι, όπως υποστηρίζει ο διαιτολόγος, σε σύγκριση με το μπιφτέκι του μπέργκερ έχει λιγότερα λιπαρά. Το μοσχαρίσιο κρέας του μπιφτεκιού είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου και βιταμίνης Β12. Επιπλέον αποτελείται από ένα οξύ το οποίο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Τέλος, μεταξύ πίτας και ψωμιού, αν και τα δύο παρέχουν άμυλο, «η πίτα προσφέρει ακριβώς τις ποσότητες που χρειάζεται κανείς και μάλιστα αν είναι χωρίς λάδι και ψημένη στα κάρβουνα είναι καλύτερη από το λευκό ψωμάκι του μπέργκερ αφού περιέχει και φυτικές ίνες», επισημαίνει ο κ. Ρίσβας.

Πάντως, αν και αναδεικνύονται περίπου ισόπαλα διατροφικά και το σουβλάκι κερδίζει τις καρδιές των Ελλήνων, από άποψη θερμίδων το μπέργκερ φαίνεται να είναι καλύτερη επιλογή, με μικρή όμως διαφορά. Ένα τυπικό σουβλάκι έχει περίπου 397 θερμίδες ενώ το κλασικό μπέργκερ έχει 358.