Πυρκαγιές χτύπησανκαι χθες την Αττική, απειλώντας και σπίτια, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την προχθεσινή φωτιά του Μαραθώνα αφού λόγω των ισχυρών ανέμων προκαλούνταν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Ταυτόχρονα, αντιμέτωποι με νέα μεγάλα μέτωπα φωτιάς, που κατέστρεψαν εκτάσεις στη Ζάκυνθο και στο Αίγιο, βρέθηκαν χθες οι πυροσβέστες. Από τις φωτιές δεν κινδύνεψαν κατοικημένες περιοχές, ωστόσο οι δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω των δυνατών ανέμων.

Λίγο πριν από το βράδυ απειλήθηκε ο οικισμός Κουβαρά και ένα εργοστάσιο στην Κερατέα από πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί νωρίτερα στο λόφο πάνω από τα νταμάρια του Σταύρου στο Μαρκόπουλο Αττικής. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή αλλά εξαιτίας των ανέμων ξέφυγε, λίγο πριν το βράδυ, από κάθε έλεγχο και καίγοντας ξερά χόρτα, πουρνάρια και δέντρα διασπάστηκε σε δύο μέτωπα. Οι κάτοικοι εξέφραζαν την αγωνία τους και για το πυκνό δάσος των 23.000 στρεμμάτων που υπάρχει στην περιοχή. Η προσπάθεια των μέσων πυρόσβεσης επικεντρώθηκε, εκτός από τον οικισμό, και στην προστασία της κεραίας του ραντάρ του αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται ψηλά στο βουνό. Στο μέτωπο επιχειρούσαν 51 πυροσβέστες με δεκαεπτά οχήματα, πέντε υδροφόρες του δήμου, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, νέα πυρκαγιά ξέσπασε στη θέση Βρανά του Μαραθώνα κοντά στο ελικοδρόμιο, κατακαίγοντας έκταση με πουρνάρια. Στην κατάσβεση συμμετείχαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο.

Σε όλη τη χώρα, το περασμένο 24ωρο ξέσπασαν δεκάδες πυρκαγιές σε δασικές περιοχές που τέθηκαν υπό έλεγχο, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν και σήμερα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής λόγω των πολύ ισχυρών έως και θυελλωδών ανέμων. Στο «κόκκινο» για κίνδυνο πυρκαγιάς βρίσκονται και πάλι πολλές περιοχής της χώρας, από την Αττική, τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα, μέχρι την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου.

Στη Ζάκυνθο

Δασική έκταση με πεύκα και χαμηλή βλάστηση έκαψε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το πρωί σε δύσβατη περιοχή της Ζακύνθου. Από τη φωτιά στη θέση Κυλιόμενο δεν απειλήθηκαν σπίτια, ωστόσο η κατάσβεση χαρακτηριζόταν από τους πυροσβέστες ιδιαίτερα δύσκολη εξαιτίας του δύσβατου εδάφους και των ισχυρών ανέμων. Για την κατάσβεση κινητοποιήθηκαν τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο καθώς επίσης και δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 12 οχήματα.

Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση ξέσπασε χθες το μεσημέρι και στην περιοχή Κούμαρη στο Αίγιο. Και από αυτή την πυρκαγιά δεν κινδύνευαν, έως χθες το απόγευμα, κατοικημένες περιοχές, ωστόσο οι πυροσβέστες τη χαρακτήριζαν επικίνδυνη λόγω των ανέμων.

Στην περιοχή κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς και πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις έκαναν δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Στην Ηλεία

Η επόμενη μέρα βρήκε τους κατοίκους στο Τραγανό Ηλείας να κάνουν αποτίμηση της καταστροφής που προκάλεσε η προχθεσινή μεγάλη πυρκαγιά. Ήταν το μόνο κομμάτι που είχε διασωθεί από την περσινή τραγωδία που έπληξε την περιοχή. «Πέρσι, η περιοχή είχε καεί δεξιά και αριστερά. Φέτος καταστράφηκε το κομμάτι που είχε απομείνει. Κάηκαν όλα», καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής.

Στη μεγάλη φωτιά απειλήθηκαν οικισμοί που εκκενώθηκαν έστω και αργοπορημένα, χωρίς να υπάρξουν ωστόσο θύματα. «Η φωτιά πέρασε γύρω γύρω από τα σπίτια. Σώθηκαν την τελευταία στιγμή», τόνιζαν χθες άνθρωποι που είδαν τη φωτιά να απειλεί τις περιουσίες τους. Είναι ενδεικτικό πως παρά την περσινή τραγωδία, οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν έχουν ενισχυθεί, όπως τονίζουν φορείς της περιοχής. Έτσι άλλωστε εξηγείται και το γεγονός ότι η φωτιά που ξέσπασε προχθές πήρε πολύ γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές.

Καταγγελίες

Σοβαρές είναι όμως και οι καταγγελίες που έκανε ο συνδικαλιστής, μέλος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Νίκος Χανιάς σχετικά με τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες που μεταφέρθηκαν στη Ρόδο για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Χανιάς, οι πυροσβέστες που μεταφέρθηκαν στο νησί από διάφορες περιοχές της χώρας – από την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία – «έμειναν επί ημέρες άυπνοι, νηστικοί και εξαντλημένοι, διανυκτερεύοντας σε στρατόπεδο, την ώρα που οι επιτελείς διέμεναν σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων».